Magistar iz Osijeka postao svjetski poznati kaskader

Piše: Branimir Bradarić

Odmalena je volio egipatske piramide i priče o Rimskom carstvu tako da je uvijek mislio kako će postati arheolog i putovati po svijetu u potrazi za tragovima starih kultura i civilizacija. Usporedo je postajala i ljubav prema filmu što mu se radi blještavila reflektora i glamura, činilo nedostižno. Ipak, na kraju je uspio dosanjati taj svoj dječački san i postati dio toga filmskog blještavila.

Goran Stjepanović (42) iz Osijeka, inače magistar agronomije, već četiri godine bavi se kaskaderstvom, a uspješnu karijeru počeo je u Sjevernoj Americi. U svojoj filmskoj kaskaderskoj karijeri Stjepanović je glumio u 35 filmova što kao kaskader što kao glumac te surađivao sa svjetski poznatim filmskim zvijezdama.

Pomoglo znanje borilačkih vještina

„Posao kaskadera svakako je zahtijevan i rizičan ali za mene najbolji posao na svijetu. Ponekad sam na snimanju i po 16 sati ali svejedno veseli me biti na setu. Jednostavno uživam u ovome poslu i u svakom novom danu snimanju“, kaže Stjepanović.

Njegova filmska karijera započela je ipak više slučajno. Za put u Kanadu odlučio se kako bi dodatno usavršio svoje borilačke vještine s čime se bavi već godinama. Tamo je uspostavio nova poznanstva i kontakte koji su ga povezali sa filmskim agentima. Jedan od prijatelja u Torontu, gdje je otišao, bio je također glumac i tako si je otvorio vrata svijeta filmske industrije. Već nekoliko godina živi na relaciji Toronto – Miami – Los Angeles.

U poslu kojim se bavi veoma mnogo mu je pomogle dugogodišnje bavljenje sportom, a prije svega poznavanje borilačkih vještina.

Stjepanović je instruktor borilačkih vještina pri čemu se najviše posvetio kick boxingu i taekwondou. Bio je jedno vrijeme i trener kick boxing reprezentacije Hrvatske i trener taekwondo reprezentacije SAD. .

„Bavim se borilačkim vještinama više od 30 godina i to mi je stvarno puno pomoglo u filmskoj industriji. Često se radi o zahtjevnim scenama snimanja tako da treba znati kako primiti udarac ili pak pasti na tlo ili odraditi druge zahtjevne scene. Mislim kako mi je to znanje pomoglo tako da nisam imao niti jednu ozljedu. Tijekom snimanja moraš voditi računa o tome da redatelj bude zadovoljan. Zahtjeva se vrhunska izvedba i da se odradi onako kako se traži od tebe“, tvrdi Stjepanović.

Zločesti dečko

Prisjećajući se svojih dosadašnjih uloga u filmovima ovaj osječanin kaže kako je bio ruski kriminalac, čečenski pobunjenik, tjelohranitelj, atentator na američkog predsjednika, član raznih bandi… Glumio je s Kitom Haringtonom,  Laurencom Fishburnom, Katie Holmes, Eatonom Hawksom…  Za sve njih kaže kako su pristupačni i obični ljudi sa kojima se može pričati o svemu i koji su uvijek spremni pomoći ako postoji nejasnoća.

Njegovo ime pojavilo se i u nekoliko epizoda serije „Nikita“ gdje su ga „tri puta ubili“ i gdje je svaki put glumio ruskoga kriminalca. Kroz smijeh kaže i kako je na filmu „ubijen“ više puta ili skoro svaki put kada je igrao lošeg momka. 

Specijalnost su mu prije svega borbene scene koje uključuju borilačke vještine, mačevanje i rukovanjem oružjem.

„Više volim igrati loše momke jer su to uglavnom akcijske scene. Stoga sam i tražio od agentice da me šalje na takve audicije gdje se traže tjelohranitelji, članovi specijalnih postrojbi Rusa… Koordinatori za kaskadere i borbene scene znaju da dolazim iz jugoistočne Europe tako da me redovito zovu za takve uloge“, kaže Stjepanović.

Do sada je samo jednom imao ulogu pozitivca i to u seriji „Cracked“ gdje je glumio pripadnika elitnih postrojbi ali je i tu na kraju stradao, ali ovaj put od negativaca.

„Kakva god bila uloga trudim se uvijek biti maksimalno profesionalan i odraditi je najbolje moguće. Razmišljanja o zaradi odvlači pažnju od bitnoga. Bitna su samo u toj mjeri da se riješe osnovni egzistencijalni uvjeti, a fokus treba biti na vrhunskoj izvedbi i profesionalnom pristupu“, napominje Stjepanović 

Stalno usavršavanje

Kako bi bio što bolji svakodnevno se dodatno usavršava pa se tako, između ostaloga, bavi mačevanjem i gimnastikom, a prolazi i taktičke treninge za elitne specijalne jedinice i policiju, trenira i rusku systemu, kali… Gleda i da pohađa razne tečajeve jer smatra kako mu svako novo znanje i vještina mogu dobro doći. Vodi i privatne borilačke treninge za glumce i kaskadere.

Tijekom snimanja imao je niz zanimljivih situacija od višesatnih čekanja na snimanje pa sve do primanja raznih udaraca, padova, eksplozija… U jednoj situaciji, u sceni borbe, drugi glumac ga je trebao udariti nogom u tijelo svom snagom kako bi bilo što autentičnije. Međutim, pri tome je znao i promašiti pa je dobio i i udarac u glavu. Ta scena se snimala više od četiri sata tako da je primio niz teških udaraca.

„To je rizik posla i čovjek, kada odluči da se bavi kaskaderstvom, mora biti spreman na tako nešto. Čovjek mora biti psihički i fizički spreman na sve zahtjeve. Član sam i kanadskog filmskog udruženja – ACTRA“,  navodi Stjepanović.

Razmišljajući o budućnosti kaže kako se i dalje svakako vidi u kaskaderstvu ali i da planira više glumiti. Mentor za glumu mu je sarajevski glumac Jasmin Geljo, poznatoga i po ulogama Mime Šiš i Rokija Mokroguza iz kultne „Audicije“ sa kojim provodi dosta vremena i uči tajne zanata. Rezultat toga je i da je do sada imao 15-ak glumačkih uloga. 

Glumački geni

O povratku u Hrvatsku za sada ne razmišlja jer, kako kaže, ima još puno zacrtanih ciljeva i planova. Planira i dalje ostati u Kanadi kako bi se izborio za bolju poziciju ali ne krije i kako bi volio glumiti i u filmskim ostvarenjima iz Hrvatske kao i drugih država nekadašnje države.

Uspostavio je i kontakt sa kaskaderima sa ovih područja. Nedavno je sudjelovao na snimanju umjetničkog filma “The Waiting Room” redatelja Igora Drljače, inače podrijetlom iz Sarajeva, a koji živi i radi u Kanadi gdje je glumio vojnika.

Stjepanovićevi roditelji i danas žive u Osijeku. Otac je bio profesor na fakultetu i znanstvenik, a majka je medicinska sestra. Danas su oboje u mirovini.

Kroz šalu kaže i kako je glumačke gene povukao od poznate beogradske glumice Ljiljane Stjepanović koja mu je teta. Ona je bila i dio glumačke ekipe koja je glumila u seriji „Bolji život“, „Srećni ljudi“, „Selo gori, a baba se češlja“… Prošle godine proglašena je i glumicom godine u Srbiji te je primila i veliki broj prestižnih nagrada.

Izvor: Al Jazeera