Osječanima selo u Ruandi drugi dom

Za svoj humanitarni rad u Africi Maja i Željko Garmaz dobili su brojne nagrade (Emica Elvedji / Pixsell)

Piše: Branimir Bradarić

Putujući na medeni mjesec u Ruandu prije osam godina osječki novinarski bračni par – Maja Sajler Garmaz i Željko Garmaz, nisu niti sanjali da će ih Afrika opčiniti i „natjerati“ da se na „crni kontinent“ vraćaju iz godine u godinu.

Te 2007. godine Maja i Željko su krenuli u Afriku s ciljem da odu u gorje Virunga vidjeti planinske gorile i popeti se na vrh 3.470 metara visokog aktivnog vulkana Nyiragongo. Stupili su u kontakt s fra Ivicom Perićem koji je u ruandskom selu Kivumu već nekoliko godina djelovao kao misionar. S njim su proveli više dana i slušali njegove snove kako i na koji način pomoći ovome dijelu Ruande, zemlje koja je nekoliko godina ranije izašla iz krvavoga rata.

Naš čo'ek u Africi

„Tada smo se vrlo zbližili s fra Ivicom ali i iznimno zavoljeli Kivumu i Ruandu. Vraćali smo se iz godine u godinu i razmišljali kako i na koji način pomoći mještanima. Odlučili smo napisati knjigu o njegovom misionarskom životu s tim da je sav prihod od nje namijenjen za potrebe izgradnje srednje škole u Kivumuu što je bio životni san fra Perića. Tada nismo niti sanjali dokle će sve to daleko otići“, kaže Maja Sajler Garmaz.

Rezultat svega je da je u prosincu 2011. godine iz tiska izašla knjiga pod nazivom Naš čo'ek u Africi koja govori ne samo o fra Ivici nego i o Ugandi, Ruandi, DR Kongu, tradiciji, običajima, ljudima… U knjizi je ovaj osječki novinarski bračni par napisao o svemu što su tijekom svojih posjeta Africi vidjeli, čuli, doživjeli kao i ono što ih je rasplakalo, nasmijalo ili oduševilo.

Sina Grgu bračni par Garmaz krstio je u Ruandi [Emica Elveđi]

Sav trud Garmaza u Kivumuu nije ostao neprepoznat pa su tako Maja, Željko i fra Ivica, za svoj humanitarni angažman, u veljači 2013. godine dobili nagradu Ponos Hrvatske. Osječko-baranjska županija nagradila ih je Poveljom humanosti, a ruandska Vlada medaljom za pomoć u poboljšanju školstva.

Garmazi ne kriju kako su očarani Ruandom te da selo Kivumu već godinama smatraju svojim drugim domom. U prilog tome govori i da su ove godine upravo u Kivumuu krstili sina Grgu. Kum i krstitelj bio je fra Ivica. Grga je kršten na afrički način uz bubnjeve, pjesmu i ples. Na poklon je tom prilikom dobio i ovcu što je u Ruandi izuzetno velika čast. Naime, veći poklon je samo krava koja se obično daruje na vjenčanjima.

„Taj poklon je tim veći kada se zna koliko siromaštvo tamo vlada i koliko njima znači jedna ovca. Oni su se organizirali, prikupili novac i kupili ovcu. Na taj način i simbolično smo postali dio njihovih obitelji“, pojašnjava Maja.

Izvor: Al Jazeera