Sarajevo u medijima: Kako je ‘terorizam’ uništio turizam

Čak tri turističke agencije iz Rijeke u posljednjem momentu, na insistiranje preplašenih putnika koji su već platili aranžman, otkazale su putovanje (Al Jazeera)

Pišu: Vedrana Maglajlija i Snježana Mulić-Softić

“Mislila sam doći u Sarajevo, ali nakon što sam pročitala da je planiran teroristički napad za Novu godinu, ne pada mi više na pamet da sada odem tamo“, kaže nam Splićanka, jedna od brojnih državljanki Hrvatske koji su u panici promijenili svoje planove da Novu godinu dočekaju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Čak tri turističke agencije iz Rijeke u posljednjem momentu, na insistiranje preplašenih putnika koji su već platili cijeli aranžman, otkazale su višednevnu posjetu Sarajevu, u kojem će ove godine, kako ističu sarajevski turistički radnici, broj gostiju biti znatno manji nego posljednjih godina. 

“Nakon što je ta vijest o planiranom napadu objavljena, u turističkim agencijama u Rijeci su počeli zvoniti telefoni, a većina putnika je izrazila strah za svoju sigurnost i ni pod koju cijenu nisu željeli otići u Sarajevo ove godine. Tako da smo mi, nažalost, morali otkazati cijeli taj aranžman”, kaže Doris Kramarić iz turističke agencije Fantasia Travel iz Rijeke.

‘Katastrofalne informacije’

Objašnjava da je nekoliko putnika još u novembru otkazalo svoj put za Sarajevo, nakon što su u napadu u Rajlovcu ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH.

Međutim, veći strah kod njih izazvali su naslovi koji su 25. decembra preplavili medije: “Teroristi planirali krvavi bombaški napad u Sarajevu 31. prosinca”, “Stravično: Za Novu godinu planirali teroristički napad u Sarajevu!”, “Teroristi htjeli da ubiju više od 100 ljudi za doček Nove godine u Sarajevu!”…

Vijest da je Tužilaštvo BiH objavilo da je 11 osoba koje su uhapšene nekoliko dana prije toga planiralo postaviti eksplozivnu napravu pod policijski automobil na lokaciji na kojoj se okuplja veliki broj ljudi, iako eksploziv istražitelji još nisu pronašli, dovela je do toga da će u Sarajevu ove godine puno manje turista dočekati Novu godinu.

Ipak, neke turističke agencije iz Hrvatske i Crne Gore nisu htjele otkazati aranžmane te će njihovi autobusi krenuti ka Sarajevu.

“Putnici su zvali, ali smo odlučili da aranžman ostaje. Bilo je nekih otkazivanja, ali zbog magle. Mogu reći da su se više prepali magle, nego terorizma”, kažu iz jedne turističke agencije iz Zagreba.

Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice Sarajevo, smatra da su informacije koje dobijaju sa terena “katastrofalne”.

“Dolazi do velikog otkazivanja rezervacija. Stranica Booking.com, koja je nama najbolji pokazatelj trenutnog zauzetog smještaja, pokazuje da je to nekih 50 do 55 posto, što je praktično nikada manje u periodu Nove godine. Prošle godine je bilo do 80 posto, a to je velika razlika”, ističe.

Pokvaren imidž

Kako kaže, u septembru je postojalo izuzetno veliko interesovanje, pogotovo turističkih agencija iz Hrvatske, za dovođenje gostiju u Sarajevo za Božićne i novogodišnje praznike. Aranžmani su dobro prodavani, a agencije su bile zadovoljne.

“U međuvremenu su krenuli i ti neki naslovi u Hrvatskoj o nekim terorističkim kampovima po BiH. Jednostavno smo predstavljeni kao zemlja koja je leglo terorista, što u konstalaciji trenutnih dešavanja na svjetskom nivou uopšte nije nešto što je ohrabrujuće za putovanje kroz našu zemlju, a kamoli boravak.”

Hadžiefendić-Mešić kaže i da je upozorenje stručnjaka da čak ni građani Sarajeva ne bi trebali izlaziti iz kuće zbog magle i smoga doprinijelo smanjenom broju gostiju, kao i otkazivanje letova i otežan saobraćaj kroz BiH.

“Mi smo inače u posljednjih 20 godina povremeno suočeni sa ovakvim situacijama, kada napokon popravite sliku zemlje i grada, dovedete u onaj okvir koji jeste, onda se nešto desi loše pa se taj imidž totalno pokvari. Kada je papa Franjo došao u Sarajevo u junu, bili smo lijepim povodom na naslovnicama svih svjetskih medija, međutim, sada imamo kontraefekat uoči novogodišnjih praznika.”

Profesor okrivljuje medije

„Znate kako se sada Sarajevo reklamira? Kaže se: ‘Imamo turističku i terorističku ponudu'“, kaže u šali Goran Kovačević, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, dodajući da takva reklama, bez obzira na sve što se desilo, glavni grad BiH nije smjela zadesiti.

Po njegovom mišljenju među najodgovornijim za to što je Sarajevo došlo na listu nepoželjnih destinacija su mediji.

„Što se tiče histerije koja je zavladala u regiji nakon akcije Rez, smatram da su u velikoj mjeri krivi mediji, koji su, umjesto da puste da posao uradi policija, tužilaštvo, sud… kakav je i red, uzeli stvar u svoje ruke, dali sebi za pravo da ulaze u kuće, da pretresaju… Onda su se svi ušutili kada su trojicu iz grupe uhapšenih pustili, kada kod njih nisu našli nikakav konkretan dokaz. Našli su tu, navodno ISIL-ovu, zastavu, a da nikad niko u ovoj državi nije zabranio držanje te, niti bilo koje druge zastave… Ne branim ih, ne kažem da možda nisu krivi, ali i ovdje mora da važi pravilo da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno“, kaže Kovačević, dodajući kako nekome odgovara da se Sarajevo i BiH dovedu u kontekst islamskog radikalizma.

Slično mišljenje ima i psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić koji kaže: „Sve ovo je posljedica zakašnjele reakcije države u smislu suočavanja s jednim vitalnim problemom i politikanstva određenih politika u državi, a kojima odgovara da BiH bude prepoznata kao leglo terorizma.“

Prohić također smatra da dio krivice snose i mediji, naročito oni u okruženju: „Kako god smo ranije imali minimiziranje opasnosti od strane medija, tako sada imamo predimenzioniranje. Kako nije dobro zatvarati oči, tako nije dobro ni izmišljati nešto što nije”, kaže Prohić.

I on i prof. Kovačević smatraju da je došlo do neobjektivnog napuhivanja priče, a što u konačnici dovodi do “dalekosežne i dugoročne štete”.

Izvor: Al Jazeera