‘Zajednički neprijatelj’ Ukrajine i Turske

Andre Bozarov kaže kako su turski i ukrajinski interesi podudarili zbog zajedničkog neprijateljstva (EPA)

Piše: Safwan Julaq 

Posmatrači su složni u tome da je ukrajinska kriza udaljila Kijev od Moskve, a da je sirijska kriza dovela do zatezanja odnosa između Rusije i Turske, dok se interesi Turske i Ukrajine preklapaju te ih ujedinjuje spor sa „zajedničkim neprijateljem“.  

Takvo neprijateljstvo navelo je ukrajinske aktiviste da snime videoklip pod nazivom „Slava turskom ratnom zrakoplovstvu i smrt neprijateljima“, u znak podrške Turskoj nakon obaranja ruskog aviona Suhoj 24 u blizini sirijske granice.

Videoklip su veoma dobro prihvatili turski mediji, koji su Ukrajince opisali kao „braću“ i zahvalili im se na njihovoj podršci, što ujedno ukazuje na to da Ukrajina i Turska imaju jednak stav prema Rusiji koja je izvršila aneksiju Krima, podržala separatiste na istoku Ukrajine, ali i režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Ubrzo potom stiže i odgovor turskih aktivista koji su montirali videoklip „Kaljeni u paklu“ i na taj način izrazili svoju podršku ukrajinskim vojnim snagama u borbi protiv separatista podržanih od Rusije.

Zbližavanje i podrška

Poistovjećujući se sa stavom naroda, sa zvaničnog nivoa počeli su pristizati sve učestaliji izrazi podrške Turskoj, te je ubrzano trgovinsko zbližavanje između dvije države u obliku projekata i inicijativa.  

Ukrajinski ambasador u Ankari Sergey Kursunski smatra da je „Turska imala pravo oboriti ruski borbeni avion koji je narušio zračni prostor ove države, te da se ponašala u skladu sa pravilima djelovanja koja su Rusiji poznata.“

Sa svoje strane, turski premijer Ahmed Davutoglu naglasio je da Ankara neće priznati, kako ju je nazvala, „rusku okupaciju“ poluotoka Krima na jugu Ukrajine. 

Glasnogovornik Vlade je rekao da su se Ukrajina i Turska dogovorile o saradnji u razvoju pomorske industrije radi jačanja mira i sigurnosti na Crnom moru.

U medijskim izvještajima spominju se pregovori između turske kompanije Aselsan i ukrajinskog odbrambenog holdinga Ukroboronprom o realizaciji zajedničkih projekta usmjerenih na razvoj tenkova, a zatim i proširivanja saradnje koja bi uključivala i artiljeriju.

Kao odgovor na ruske sankcije, ukrajinski ministar poljoprivrede Oleksiy Pavlenko je saopćio da je njegova država „spremna popuniti eventualne praznine na turskom tržištu hrane, nastale kao posljedica trgovinskih ograničenja koje je Moskva nametnula Ankari, naročito u oblasti izvoza pšenice, ječma, kukuruza i peradarskih proizvoda.“

Natalia Makolskaya, zamjenica ministra za ekonomski razvoj, izjavila je da su se Ukrajina i Turska složile da se održi krug pregovora početkom 2016. kako bi se uvela zona slobodne trgovine između te dvije države.

Podrška Tatarima

Prema svemu sudeći, Turska ima tendenciju da podrži krimske Tatare koji se protive ruskoj okupaciji ovog poluotoka, što su Tatari pozdravili. Međutim, pojedini posmatrači iskazuju svoju zabrinutost vezano za ovo pitanje.

Tatarski aktivista Lenore Islamov, koordinator akcije blokade koju su pokrenuli krimski Tatari na sjeveru poluotoka, saopćio je da je Turska počela da pruža podršku „bataljonu krimskih Tatara“ u Ukrajini.

Kazao je da se finansiranje bataljona trenutno svodi samo na podršku donatora, dok je Ankara na sebe preuzela logističku podršku, te se u narednom periodu očekuje pošiljka specijalne odjeće i obuće iz Turske.

U razgovoru za Al Jazeeru, ekspert za međunarodne odnose Andre Bozarov kazao je da „su se turski i ukrajinski interesi podudarili zbog zajedničkog neprijateljstva prema Rusiji, međutim, smatra kako će to samo dodatno produbiti krizu s obzirom da je Rusija jaka država.“

Bozarov dodaje da „ukoliko Turska pruži svoju podršku krimskim Tatarima ili sirijskoj opoziciji, onda će i Rusija pojačati svoju podršku separatistima u Ukrajini, a možda se odluči i za pružanje podrške snagama Kurdistanske radničke partije“.

Upozorio je Ukrajinu da „bude veoma oprezna prilikom donošenja svojih odluka te da one ni u kom slučaju ne budu ishitrene jer je već duboko zaglibila u svoju krizu.“ 

Izvor: Al Jazeera