Zašto Assadove snage masakriraju stanovnike Doume?

Medijski aktivista Firas al-Doumi kaže da režim želi grad 'u potpunosti istrijebiti i spaliti' (EPA)
Medijski aktivista Firas al-Doumi kaže da režim želi grad 'u potpunosti istrijebiti i spaliti' (EPA)

Piše: Amin al-Fourati

Douma – Aktivisti iz grada Doume, područje istočno od Damaska poznato kao Istočna Ghouta, uputili su pozive u pomoć nakon što su se u nedjelju suočili sa žestokim napadima ruske avijacije i borbenih letjelica sirijskog režima. Na meti napada našle su se škole, zdravstvene ustanove i stambene četvrti, prilikom čega je izginulo na desetke građana, uglavnom djece.

Medijski aktivista Firas al-Doumi kaže da režim želi grad “u potpunosti istrijebiti i spaliti” u do sada neviđenim “histeričnim” napadima termobaričnim raketama i kasetnim bombama, koji su trajali dva sata, ističući da sirijski režim vodi genocidni rat protiv ovog grada, u namjeri da ga u potpunosti izbriše sa mape.

Foto: EPA

Assadov režim na ovakve konferencije namjerno odgovara masakrima nad civilima, budući da je i prije toga počinjen masakr u Doumi za vrijeme nedavnog održavanja konferencije u Beču.

Osveta sirijskog režima

Novinarka Suad Khbayh smatra da napad na Doumu u nedjelju nije ništa novo te dodaje da se na taj način sirijski režim sveti civilima za bilo koji politički događaj vezano za Siriju. Istakla je da sirijski režim neće pregovarati s opozicijom, nego da krvlju, ubijanjem i sakaćenjem naroda nastoji nametnuti ono što želi pod okriljem međunarodne zajednice.

Ova novinarka smatra da međunarodna zajednica nije ozbiljna u svojim namjerama da izvrši pritisak na Assada i prisili ga na političko rješenje te ističe da realno stanje oružane sirijske opozicije, koje opisuje kao “žalosno”, pomaže sirijskom režimu da počini nove masakre.

Khbayh prebacuje dio odgovornosti i na pojedine frakcije za ono što se dešava u Doumi te naglašava da frakcije vode različiti interesi. Pojedine se zalažu za primirje i pokušavaju uvjeriti ljude da je to ispravno rješenje, stoga ih žele potaknuti u tom pravcu, dok ima i onih koji se protive primirju. Kako kaže, ovakve nesuglasice i nedostatak jedinstva civili plaćaju svojom krvlju.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sirijski i ruski avioni gađali su istočnu Gutu, grad pod kontrolom pobunjenika. Ubili su desetine ljudi.Pobunjenici su uzvratili vatru i udarili susjedstva u Damasku.Vođa grupe Al-Nusra kaže da bi pregovori pobunjenika i vladinih snaga imali koristi samo za predsjednika Bashara al-Assada. 

Najmanje 21 osoba, među kojima dvoje djece, ubijeni su u napadima za koje se sumnja da su ih izvele ruske snage.

07 Nov 2015
Više iz rubrike TEME
POPULARNO