Zora Dujmović: S gangom u svjetske kulturne tokove

Zora Dujmović: Neki Ministarstvo kulture i sporta doživljavaju kao svoj bankomat (Fena)

Razgovarala: Snježana Mulić-Softić

Federalno Ministarstvo kulture i sporta nedavno je donijelo odluku o transferu novca za kulturu značajnu za entitet Federacija Bosne i Hercegovine, što je izazvalo buru reakcija i žalbi zbog nezakonitosti postupka te nepoštivanja kriterija iz Javnog poziva.

Nedugo nakon toga su 22 institucije i udruženja u zajedničkom protestnom pismu zatražili od Vlade Federacije hitno poništenje odluke o raspodjeli sredstava, a koje je potpisala federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, te zatražili njenu hitnu ostavku, zbog, kako su naveli, “kršenja zakona, samovolje i antievropske politike”.

Sve to vrijeme ministrica je stajala po strani i nije odgovarala na reakcije. U razgovoru za Al Jazeeru, Zora Dujmović odgovara na neka od pitanja koja su se nametnula u ovoj aferi.

  • Gospođo Dujmović, nedavno objavljenu odluku Ministarstva kulture i sporta o finansijskoj podršci projektima i programima od internacionalnog značaja za Federaciju mnogi kulturni djelatnici ocijenili su kao neadekvatnu. Ko je odlučivao o raspodjeli sredstava i kako je na kraju donesena odluka, je li bilo nekih protivljenja?

– Samo jedan manji broj umjetnika i kulturnih radnika iz Sarajeva, na bučan i, u nekim segmentima, na ostrašćen i arogantan način su se obrušili na Ministarstvo kulture i sporta i mene osobno, ocijenujući Odluku o transferu novčanih sredstava za potporu projektima i programima za kulturu od značaja za Federaciju (a ne od internacionalnog značaja, kako ste naveli u Vašem pitanju) neadekvatnom, nestručnom i ne znam sve kakvim su je još epitetima označili.

Oko 1.300 aplikacija, koje su stigle iz svih djelova Federacije, i koje su zadovoljile formalno pravne uvjete navedene u Javnom pozivu, možete zamisliti koliko umjetnika i kulturnih djelatnika stoji iza tog broja. S terena dolaze pohvale za naš rad. Moram reći kako u ovom medijskom talasanju mnoge kompetentne osobe iz djelokruga kulture daju nam potporu, što ulijeva optimizam da ćemo uspjeti sprovesti, između ostaloga, “sveobuhvatnu reviziju u resoru kulture i kako će kultura konačno stati na zdrave noge.

  • Kojim kriterijima ste se rukovodili prilikom dodjele sredstava?

– Po Pravilniku, koji je stručno napravljen, dosljedno i striktno se poštuje u ocijenjivanju, odnosno bodovanju podnesenih aplikacija za novčana sredstva. Pet povjerenstava sa po pet članova radi na obradi aplikacija. Skoro svi stručni djelatnici Ministarstva su uključeni u rad povjerenstava. Radi se marljivo i savjesno. Očekujemo okončanje ovog posla do konca mjeseca.

  • Kulturni djelatnici smatraju da su ovo odlukom degradirani vrijednosni i profesionalni standardi. Slažete li se s tom ocjenom?

– Naravo da  se ne slažem s njihovom ocjenom, to kažu uglavnom oni koji Ministarstvo doživljavaju kao svoj bankomat. E sad, kad treba položiti neke račune i kad su “pročitani” kako i s koliko novca djeluju, ministrica je nestručna, forsira seljačku kulturu, raspoređuje novac po etničkom principu i slično.

  • Na početku mandata ste rekli kako očekujete dobru saradnju sa svim profesionalnim djelatnicima iz kulturnog miljea i umjetnicima. Jeste li ostvarili takvu saradnju? Jeste li se, zapravo, nakon kritika vezanih za spomenutu odluku, sastali s kulturnim djelatnicima koji su ih izrekli i s njima razgovarali o tome?

– Zaista, imam vrlo dobru suradnju s umjetnicima, kulturnim djelatnicima i entuzijastima iz kulture. S mnogim sam razgovarala, ovdje,u Sarajevu, kao i na terenu, uglavnom dobivala sam potporu za svoje programske nakane i načine rada. Također, vrlo često u medijima sam iznosila koncepte djelovanja Ministarstva KS. Pred samu objavu javnog poziva za dodjelu sredstava organizirala sam konferenciju za novinare, na kojoj sam jasno, između ostaloga, izložila kako će se vršiti distribucija novca i koje su aktualne intencije djelovanja Ministarstva.

Nakon kritika vezanih za spomenutu Odluku, ne želim se sastajati s onim osobama koje su me na krajnje grub i začuđujuće nekulturan način izvrijeđali. Služili su se neistinama, podvalama, omalovažanjima, samo kako bi ostvarili svoj cilj, a to je – daj novac koliko smo tražili i ne pitaj više za njega.   

  • Spočitavaju Vam da je prilikom odabira projekata nad umjetničkim preovladao etnički kriterij i nacionalni ključ. Molim Vas za komentar.

– Vidim kako ti umjetnici to grlato iznose u medijima. To je notorna glupost i mislim da to u javnosti više “ne pali”. Naime, svatko tko je ostvario sredstva pripada nekoj etničkoj grupi. Prve analize raspodjele novca pokazuju uravnoteženost po etničkonacionalnom principu, što je dobro, jer takav pristup djeluje integrativno za Federaciju.

Vjerujte, najmanje nacionalnih podjela ima u kulturi, u to sam se osobno uvjerila. Ti dušebrižnici trebali bi se malo maknuti iz Sarajeva i uvjerili bi se kako ljudi različitih nacionalnosti zajedno organiziraju i sudjeluju u značajnim za Federaciju kulturno-sportskim manifestacijama.

  • Razmišljate li o revidiranju Odluke?

– Ova Odluka ide u implementaciju. Dodijeljena sredstva nisu konačna, postoji još mogućnosti za dodjelu sredstava. O tome sam govorila u više navrata, mislim da me neki nisu čuli iz određenih razloga.

  • Također ste najavili kao ćete kulturu približavati i uključivati u savremene evropske i svjetske tokove. Ali, evo, kulturni djelatnici Vam upravo to spočitavaju – da ste nekritički podržali neke lokalne projekte nauštrb festivala i ustanova s međunarodnim karakterom, odnosno da ste favorizirali lokalne događaje u odnosu na one prepoznate u Evropi i svijetu.

– Iz ovog pitanja vidim kako pratite moje djelovanje, hvala Vam. Na početku mog mandata, iz sklopa mog programskog djelovanja, obznanila sam kako ćemo našu kulturu približavati i uključivati u suvremene europske i svjetske tokove. To zaista i činimo. Procijenjujemo i vrednujemo i s puno ozbiljnosti i stručnosti podupiremo one kulturne manifestacije što pokazuju s ponosom koje sve kulturne vrijednosti imamo s pečatom naših identiteta. Ne trebamo se stidjeti naših specifičnosti, moramo ih promovirati i štititi, to su naše zajedničke vrijednosti. 

Znate da je međunarodna kulturna organizacija CIOF stala uz dobar broj naših kulturnih manifestacija. Uz ovo bih napomenula kako je inače oblast kulture nedvojbeno u teškom materijalnom, kadrovskom i organizacijskom stanju. Inače, sektor kulture u Federaciji je neopravdano marginaliziran u odnosu na druge sektore. Valjda ćemo shvatiti da je kultura važna i jaka poluga za transformaciju našeg društva i kako ona ima, između ostaloga, dobar efekat u jačanju unutarnje kohezije.

  • Koji su po Vama kulturni sadržaji koje Bosna i Hercegovina ima, a s kojima se može približiti ili uključiti u savremene svjetske ili evropske tokove?

– Svi oni izvorni kulturni sadržaji koji su s naših prostora. Hvala Bogu, imamo ih dosta. Nedavno smo u Livnu organizirali okrugli stol o gangi, u sklopu međunarodne manifestacije “Dani europskog nasljeđa”. Taj događaj imao je više odjeka van Federacije nego u samoj Federaciji. Neki naši i strani muzikolozi su doktorirali na toj vrsti pjevanja i oni taj vid autohtone kulture prezentiraju po New Yorku i drugim svjetskim centrima. To vam je primjer kako neke naše kulturne vrijednosti dovoljno ne cijenimo. Ima još dosta takvih i sličnih primjera.

Na koncu, mogu kazati da sam optimista. Efekti pozitivnih pomaka u kulturi još nisu dobro vidljivi, treba još vremena, posao je ogroman i zahtjevan. Vlada Federacije, čiji sam član, ozbiljno i savjesno daje svoj puni doprinos u radu Ministarstva kulture i sporta.

Izvor: Al Jazeera

(Napomena: Intervju je urađen pismenim putem. Ministrica nije odgovorila na pitanja u vezi obećanja da će sa “kompetentnim i stručnim osobama” uraditi analizu stanja u kulturi i detektirati kritične tačke; nije odgovorila ni na pitanje koje se tiče također njenog obećanja u vezi “stvaranja uvjeta za razvoj kulturnog turizma s modelom samoodrživosti kulturnih dobara”, kao ni na pitanje vjeruje li da će, s obzirom na raspodjelu novca kakvu je uradila, sve ustanove kulture u njenom mandatu opstati.)