Gdje se najviše poštuju ljudska prava?

Širom svijeta obilježava se Međunarodni dan ljudskih prava. Na današnji dan je 1948. godine donesena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, koja svakom ljudskom biću garantuju ljudska prava i slobode.

Prema podacima organizacije Freedom House, koja decenijama analizira stanje ljudskih prava u svijetu, Evropa je na prvom mjestu vezano za pitanje poštovanja ljudskih prava i sloboda, sa procentom 86 posto.

Ipak, neke zemlje Evrope su na meti kritika zbog grubog postupanja prema izbjeglicama tokom ove godine.

Sljedeća je Amerika, sa 71 posto. Iako Sjeverna Amerika uživa visok stepen slobode, nekoliko zemalja Južne Amerike bilježi ozbiljan pad vezano za pitanja ličnih prava i sloboda.

Na trećem mjestu je Azija – 38 posto. Uprkos činjenici da su zemlje poput Kine i Sjeverne Koreje među najautokratskijim na svijetu, druge, manje azijske države bilježe napredak.

U državama Subsaharske Afrike slobode se poštuju svega 12 posto. To su države koje ozbiljno krše prava svojih građana, manipulišu izborima, diskriminiraju ranjive grupe i u kojima vlada ozbiljna korupcija.

U zemljama Bliskog istoka, prava i slobode poštuju se svega pet posto. Iako je bilo nekog napretka tokom antivladinih revolucija, mnoge od tih država su se ponovno spustile na ljestvici građanskih sloboda. 

Centralna Azija na posljednjem mjestu

Na posljednjem mjestu su države Centralne Azije, sa procentom od nula posto. To su bivše države Sovjetskog saveza, kojima vladaju autokratski lideri i u kojima se ne poštuju ni osnovna ljudska prava.

Pošto je Dan ljudskih prava u znaku slobode govora, slijede podaci o zemljama koje tu slobodu najviše zabranjuju.

Na prvom mjestu je Eritreja, u kojoj vladaju najveće restrikcije. Slijede Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Etiopija, Azerbejdžan, Vijetnam, Iran, Kina, Mijanmar i Kuba.

U većini tih država, internet je ograničen i kontrolisan, nema nezavisnih medija, a kritičari vlade završe iza rešetaka.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Obala Slonovače je jedna od afričkih država s najvećom stopom rasta.Time se ponosi i predsjednik, koji je nedavno ponovno pobijedio na izborima.Ali ekonomski rast prate neželjene posljedice, broj djece radnika se udvostručio. 

Published On 06 Nov 2015

Rusija je, kao odgovor na američku crnu listu, objavila imena zvaničnika SAD-a kojima zabranjuje ulazak u Rusiju.

Published On 13 Apr 2013
Više iz rubrike TEME
POPULARNO