Iranska podrška Siriji obojena krvlju

Vatra sirijske opozicije nije zaobišla istaknute komandante iranskih snaga (Al Jazeera)
Vatra sirijske opozicije nije zaobišla istaknute komandante iranskih snaga (Al Jazeera)

Piše: Iman Mohazeb

Ne osvrćući se na teške gubitke nastale kao posljedica iranske intervencije u Siriji, Teheran i dalje nastavlja pružati svoju podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu. Ova dva saveznika naglašavaju kako slijede isti put sve dok se ne ostvari njihov cilj a to je „uništenje terorizma“ u regiji, bez obzira na cijenu koju to iziskuje.

Međutim, ta cijena je plaćena krvlju desetaka iranskih boraca, među kojima i istaknutih oficira i generala. Iako prema zvaničnim podacima taj broj do sada prelazi 70 poginulih, Teheran je i dalje odlučan da nastavi sa ratom na teritoriji Sirije kojeg smatra legitimnim, i na taj način prvenstveno pruži zaštitu Assadu, a zatim osigura i svoje interese u regiji.  

Tokom posljednjeg razvoja situacije na sirijskim ratištima život su izgubila sedmorica Iranaca, pripadnika iranske paravojne formacije poznate pod imenom Basij, tokom borbi protiv sirijske opozicije u Halepu, na sjeveru Sirije. Time se broj ubijenih popeo na 71.

Revolucionarna garda je saopćila kako je došlo do povećanja broja poginulih u njihovim redovima na teritoriji Sirije uporedo sa ruskom intervencijom koja je otpočela krajem septembra ove godine.   

Vatra opozicije nije zaobišla ni istaknute komandante iranskih snaga. Prema vijestima koje pristižu od iranske opozicije kao i sirijske oružane opozicije, ranjen je general Qassema Soleimani, komandant elitnog odreda Faliq al-Quds u sastavu Revolucionarne garde. Navodno je zadobio teže povrede glave od gelera prije dvije sedmice na jugu Halepa.

Neuspjeh i savezništvo

Francuski portal Mediapart smatra da je u pitanju „katastrofalni neuspjeh iranskog režima.“ Navode kako „su nesagledivi gubici iranske Nacionalne garde u posljednja tri mjeseca dokaz neuspjele strategije koju provodi Teheran u cilju spašavanja Assada.“

„Zapravo, ogromne žrtve koje je podnio Iran i uloga Rusije (u Siriji) uz iransko huškanje, nisu dovele do stvarnog pomaka u ratu protiv sirijske opozicije. Umjesto toga, Slobodna sirijska armija i njihovi saveznici uspjeli su zasjati na terenu uprkos izuzetno jakim napadima“, navodi se na portalu.

Međutim, ovakva dešavanja nisu imala nikakvog utjecaja na izjave sirijskog predsjednika tokom sastanka sa Alijem Akbarom Velayatijem, šefom iranske diplomatije i savjetnikom iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khamneija. Prema Assadu, postignut je značajan napredak na terenu koji je realiziran uz pomoć, kako ih je nazvao, prijatelja, s ciljem ponovnog uspostavljanja kontrole nad teritorijama koje su prethodno izgubili.    

Potpuno samouvjereno, Assad je ponovno naglasio da Sirija i njeni prijatelji planiraju ići naprijed u borbi protiv terorizma, jer su sigurni da je to glavni korak u uspostavljanju stabilnosti u regiji i svijetu.“

Podrška Assadu

Velayeti je u Damasku ponovo naglasio iransku podršku Assadu „koji se nepokolebljivo bori za svoj narod već pet godina“, kao i da će nastaviti sa pružanjem svoje podrške legitimnoj sirijskoj vladi, kako ju je opisao.

Khamneijev savjetnik budućnost regije veže za saradnju između Sirje, Rusije i Irana, iskazujući svoju nadu da će ovo trojno savezništvo uspjeti ostvariti mir u regionu u kojem se vode posrednički ratovi između sukobljenih režima i suprotstavljenih interesa. 

Uprkos tome što su prošle godine a tragedija Sirijaca se dodatno produbila, dok se broj poginulih, ranjenih, siročadi i izbjeglica udvostručio, iranska vizija i dalje ostaje ista kao i ranije.

Od početka sirijske revolucije 2011, iranski režim poduzima „opsežne, skupe i koherentne napore s ciljem očuvanja režima Bashara al-Assada na vlasti u najdužem mogućem periodu.“ U pitanju su brojni vidovi pomoći sirijskom režimu i snagama na terenu, počevši od toga da su iranske sigurnosne snage i obavještajna služba savjetovale i pomagale sirijsku vojsku. 

Prema studiji koju je objavio američki Institut za proučavanje rata, ovi napori u drugoj fazi prelaze na obuku pješadije koju je vršila iranska Revolucionarna garda, što je indikator onoga što nazivaju kao „izuzetno i značajno povećanje spremnosti i sposobnosti Irana da manifestira svoju vojnu snagu izvan granica svoje države.“    

Iran je, također, osigurao i neophodnu vojnu opremu za sirijski režim, kao i pomoć milicijama lojalnim Vladi. Nakon suzdržanosti po pitanju stvarne uloge koju Iran ima u borbama na terenu, Teheran je obznanio broj poginulih u borbama koje se vode u Siriji, što samo po sebi dovoljno govori.

U vrijeme potpunog neslaganja po pitanju broja iranskih boraca na teritoriji Sirije, jedan broj američkih izvora ističe da se radi o stotinama boraca, dok drugi izvori govore o hiljadama njih.

Bitke i gubici

Intenziviranjem sukoba na više frontova i njihovim rasplamsavanjem nakon ruske intervencije, Revolucionarna garda pojačava svoje prisustvo u borbama na teritoriji Sirije, prema riječima Ahmada abu Zeida, istraživača koji se bavi sirijskim pitanjem. 

Abu Zeid smatra da ubijanje iranskih oficira nije začuđujuća stvar, ističući da je to učestala pojava u posljednje vrijeme s obzirom na aktiviranje više frontova od kako je započela ruska intervencija.

S druge strane, iranski istraživač Hussein Rroyoran, specijalista za regionalna pitanja, odbacuje tvrdnje da je Iran u početku negirao svoje učešće u borbama koje se vode na sirijskom tlu.

Istaknuo je da su iranski oficiri vršili vojna savjetovanja na ratnim frontovima a ne negdje u zatvorenim prostorijama, te je dodao da je odluka sirijskog režima o proširivanju borbi na ratišta u Homsu, Hami i Halepu dovela do pogibije većeg broja iranskih boraca.

 Ali Al-Founeh, specijalista za pitanja Irana, u izjavi za list The Washington Post pojašnjava da iranske vođe „danas govore o gubicima u Siriji, jer se oni time ponose, kao i da na taj način žele istaknuti stvarnu ulogu iranskih boraca u tim borbama kako bi se izbjegla mogućnost da Rusija minimizira tu ulogu.“

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO