Je li 3G internet u Palestinu stigao prekasno?

Iako je Izrael konačno pristao na uvođenje 3G interneta na Zapadnoj obali, odbio je omogućiti uvođenje iste usluge u Gazi (EPA)

Piše: Daoud Kuttab

Pred posjetu američkog predsjednika Baracka Obame Ramallahu 2013. godine tri Palestinca su u jednom kafiću razgovarala o tome kako predočiti patnje svog naroda američkom lideru.

Mahir Alawneh, grafički dizajner, dosjetio se jedne ideje.

„Malo smo istraživali i otkrili da se Obama nije želio odreći svog telefona marke BlackBerry kada je postao predsjednik zbog raznih opcija koje taj telefon nudi, uključujući i 3G internet“, Alawneh je rekao Al Jazeeri.

Kada je stigao u Ramallah, Obamu i njegovu pratnju dočekala su tri velika plakata na kojima je pisalo: “Predsjedniče Obama, nemojte nositi svoj pametni telefon u Ramallah. Nećete imati pristup mobilnom internetu. Nemamo 3G u Palestini.“

Poruka Obami

Iako se BlackBerry danas smatra prevaziđenim, Izrael je konačno omogućio Palestincima na Zapadnoj obali da koriste 3G. Dobro izreklamiranom ceremonijom su željeli poslati specifičnu poruku SAD-u.

Uz istaknute palestinsku i izraelsku zastavu, izraelski vojni koordinator Yoav Mordechai i palestinski ministar civilnih poslova Hussein al-Sheikh potpisali su sporazum 19. novembra koji dozvoljava palestinskim mobilnim operaterima da omoguće usluge mobilnog interneta na Zapadnoj obali, ali u Pojasu Gaze još nije omogućen 3G.

Bivši direktor USAID-a Howard J. Sumka je na svom profilu na Twitteru napisao da je bivši britanski premijer Tony Blair obećao Palestincima mobilni internet 2009. U dinamičnu diskusiju o toj temi uključio se i Robert Danin, viši saradnik u Vijeću za vanjskopolitičke odnose.

„Proveo sam dvije godine u gotovo svakodnevnoj komunikaciji [između] Ramallaha i Tel Aviva zbog ovoga. Sada, sedam godina kasnije, uspjeh. Bolno spor“, napisao je Danin na svom profilu na Twitteru.

Izrael se predomislio

Različite su reakcije na izraelski pristanak. Mamoun Mattar, palestinski informatičar i medijski stručnjak, kazao je Al Jazeeri da se Izrael predomislio zbog činjenice da su frekvencije neiskorištene sada kada je Izrael prešao na 4G internet.

On je postavio pitanje zašto bi palestinske kompanije sada investirale u 3G: „Nisam siguran da je korisno sada uvoditi 3G internet kada sve susjedne države koriste 4G i pripremaju se za 5G.“

Ammar Aker, generalni direktor Jawwala, vodeće palestinske kompanije, pozdravio je taj potez, iako je naglasio da on neće omesti Palestince da traže uslugu 4G interneta.

Iako je Izrael konačno pristao na uvođenje 3G interneta na Zapadnoj obali, odbio je omogućiti uvođenje iste usluge u Gazi.

Mattar objašnjava da su Palestinci godinama zahtijevali 3G kako bi potaknuli razvoj lokalne informatičke industrije. Kaže da je istraživanje pokazalo kako investicije u informatički sektor imaju direktan efekt na palestinsku ekonomiju.

„Istraživanje je dokazalo da bi investicija od 10 posto u informatički sektor dovela do rasta palestinske ekonomije od sedam posto“, kazao je Mattar.

Jednostrani potez

Alawneh, koji je sada na čelu kompanije za dizajn animacija, nije siguran kada govori o vremenu i tačnim okolnostima koje su dovele do izraelske odluke.

„Ne bih o politici, ali sve je u našem životu povezano s politikom. Ovo je jednostrani potez kojim se uklanja još jedno ograničenje i, prema tome, signalizira da se Izrael kreće u smjeru… rješenja koje podrazumijeva jednu državu.“

Alawneh je kazao da takav razvoj događaja ne bi bio dobar za Palestince.

„Ako razmišljaju o rješenju koje podrazumijeva jednu državu, to znači pripajanje bez jednakih prava. To nije dobro za nas“, kazao je on.

Izgleda da je ideja mjera kojima se gradi povjerenje zamijenila sve pokušaje da se okonča izraelska okupacija. Izgleda da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu i Obama slažu o nemogućnosti rada na mirovnom procesu u posljednjim mjesecima Obamine administracije.

Izgleda da se Izraelci i Bijela kuća slažu da će narednih godinu ili dvije dana biti ponovo potrošene na upravljanje palestinskim sukobom umjesto na njegovo rješavanje.

Izvor: Al Jazeera