Policija i izbjeglice: Suze, osmijesi i bol na granici

Visoki komesar mađarske državne policije je naredio da se šest interventnih jedinica policije pošalje na granicu s Hrvatskom (EPA)

Njemački mediji objavili su da bi, umjesto kako je njihova Vlada procjenjivala, 800.000 izbjeglica, do kraja ove godine u tu zemlju moglo stići oko 1,5 milion ljudi. Policija tvrdi da je pod velikim pritiskom, jer mora registrirati nove izbjeglice, smiriti sukobe u prihvatnim centrima i štiti izbjeglice od desničarskih grupa.

“Policija je na svojim granicama”, rekao je Joerg Radek, zamjenik šefa Sindikata njemačke policije za list Die Welt.

Njemačka policija je posebno pod pritiskom od kako su ponovo uvedene granične kontrole na njenim granicama, jer gotovo da nema vozila sa stranim tablicama koje pored granične policije prođe nepregledano. Posebno se pregledavaju šleperi, a kako javljaju njemački mediji, granične kontrole pokazuju prve rezultate i sve više krijumčara biva otkriveno.

Da se policije nekih zemalja ipak bolje nose s krizom nego druge, pokazuje i sam odnos prema izbjeglicama. Nerijetko zadnjih mjeseci gledamo susrete policajaca i izbjeglica koji nam ostavljaju nadu da još postoji ljudskosti.

Zagrljaj i batine

S jedne strane, policajac iz Srbije Redžep Arifi prihvata u očinski zagrljaj malu sirijsku bebu te kako danski policajac usred gužve na njemačko-danskoj granici s osmijehom i ispruženim rukama prilazi djevojčici i zagrli je.

S druge strane, dugo ćemo pamtiti one brutalne scene kada su se mađarski policajci odnosili prema izbjeglicama kao prema životinjama, bacajući im hranu preko ograde, ili kada policija te zemlje svakodnevno na granici kod Horgoša koristi suzavce i vodene topove da bi zaustavila izbjeglice da uđu u njihovu zemlju.

Pritom se mađarska policija nije libila ni napada novinare – pretukla je ekipu Radio-televizije Srbije i polomila im opremu.

Naznaka da će se priliv izbjeglica smanjiti nema, a šef Sindikata njemačke policije Rainer Wendt je za njemački magazin Focus kaže da se na granici u Južnoj Njemačkoj ne zna “ko pije, a ko plaća”, da je situacija u prihvatnim kampovima također alarmantna i da policajci “ne skiadaju cipele 24 sata dnevno”.

Sve manje policije na ulicama

Njemačka policija pod velikim pritiskom, ali ministri unutrašnjih poslova njemačkih saveznih država to ne žele priznati i da ne vide razlog za brigu što se tiče sigurnosne situacije u državi.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Saksonije je saopćilo da je njihova policija pod velikim pritiskom, ali da će se, kao i do sada, suočiti s svim izazovima.
S druge strane, primijeti se da su saobraćajne kontrole smanjene i da su građani zbog toga puno opušteniji što se tiče vožnje.
Sindikati policije su više puta istakli neke od sigurnosnih problema od početka izbjegličke krize u Njemačkoj.
Oni su naveli da navečer u njemačkim gradovima patrolira sve manje policijskih automobile, jer policija mora registrirati izbjeglice ili vodi istrage protiv ilegalnih migranata.
Sindikat u Berlinu je naveo da od početka izbjegličke krize postoje zone u Njemačkoj gdje nikako nema policije.

“Posebno teško je kolegama u Bavarskoj, ali to nije samo tako zadnjih mjeseci, nego to je tako već godinu dana”, zaključio je Wendt.

Iako samo u Minhen svaki dan stigne nešto više od 8.000 izbjeglica, iz njemačke policije za Al Jazeeru kažu da situacija nije alarmantna i da policija te zemlje ima kapaciteta da se koliko god treba nosi s izbjegličkom krizom.

Glasnogovornik njemačke policije Ivo Priebe navodi da je policijski kadar na granici s Austrijom svakim danom sve, jači jer pristižu policajci iz cijele države da pomognu kolegama. On je kazao da je policija u Njemačkoj spremna ponovo uvedene kontrole na granicama održati što duže može.

Priebe tvrdi da je njemačka policija razvila nove sisteme koordinacije i saradnje od kako je izbjeglička kriza počela i da svakim danom sve više napreduje.

“Policija je od početka izbjegličke krize optimirala procese obrade podataka. Tako su naprimjer uspostavljenje ‘procesne ulice’, s kojim možemo obraditi mnog više zahtjeva za azil i s kojim mnogo lakše saznano da li je neko ekonomski migrant ili izbjeglica.”

Priebe je zaključio da je najveći napredak postignut u koordinaciji sa Saveznim uredom za migracije i njemačkim općinama.

“Radimo sve zajedno. Od registracije, nalaženja smještaja i konačne raspodjele izbjeglica.”

Policija iz Mađarske, zemlje koja jedina svoje granice pokušava zaštiti podizanjem žičanih ograda, također tvrde da se njihovi policajci s krizom nose dobro i da nema razloga za “brigu”.

“Kako je broj ilegalnih migranata porastao, direkcija granične policije Mađarske je osnovala jedinice za brzo djelovanje. Od početka krize naša organizaciona struktura je podijeljena na regionalni i lokalni nivo”, navodi se u saopćenju mađarske policije.

Visoki komesar mađarske državne policije je naredio da se šest interventnih jedinica policije pošalje na granicu s Hrvatskom i da uvijek budu tu.

“Graničnoj policiji  pomažu helikopterske jedinice, istrenirani policijski psi i policajci na konjima”, navodi mađarska policija i dodaje da oni ne prestaju analizirati izbjegličku krizu i proces ilegalne migracije.

Kancelarka trpi posljedice

Policija je potvrdila da će imati kapaciteta da se nosi s izbjegličkom krizom sve dok to bude potrebno i da će štiti granice države i narod.

Iz Hrvatske, zemlje na čije područje je od početka izbjegličke krize ušlo više od 157.000 izbjeglica, kazali su da njihova policija trenutno raspolaže s dovoljno kapaciteta za prihvat i obradu izbjeličkih podataka, kao da i raspolažu s dovoljnim brojem ljudskih kapaciteta.

“Ispomoć na bazi procjene potreba daju sve policijske uprave, uz koordinaciju Ravnateljstva policije”, navedeno je u saopćenju policije.

Kako prenose njemački mediji, izbjeglička kriza brine mnoge u Njemačkoj, a podrška kancelarki Angeli Merkel je zbog velikog priliva izbjeglica na najnižem nivou od maja ove godine.

Mađarska je podigla ograde kako bi spriječila ulazak izbjeglica i te mjere nisu naišle na simpatije iz okolnih zemalja.

Hrvatska je samo prolazna stanica za izbjeglice, a s izbjegličkom krizom se još uvijek nosi dobro. Uprkos svemu, hrvatski mediji prenose da se ne može predvidjeti kako će s krizom nositi u budućnosti.

Al Jazeera je kontaktirala i graničnu policiju Srbije, no odgovor nismo dobili.

Izvor: Al Jazeera