Zbog nestašice vode izazvao gradonačelnicu na Facebooku

Nezirijeva akcija na Facebooku privlači sve veći interes javnosti (Facebook / Screenshot)

Piše: Daniel Evrosimoski

„Gradonačelnice Teuta Arifi, ja sam kao lojalni građanin učinio svoje i platio račune iako nemam vodu. Sad je vaš red.“

Propraćeno fotografijom plaćenog računa, ovo je jedna od brojnih poruka koje je na Facebooku objavio Damir Neziri

Počele su kao žalbe upućene gradonačelnici Tetova zbog nedostatka vode, a prerasle u popularnu akciju koja osim na ovoj društvenoj mreži privlači sve veći interes javnosti.

Teuta Arifi: Priča o vodi u Tetovu stara osamnaest godina [Daniel Evrosimoski]

Općina aktivno koristi društvene mreže. Arifi kaže kako je ona gradonačelnica grada od sto hiljada ljudi i za sve građane važe iste informacije. 

„Mi odgovaramo na pitanja koja su upućena nama, ali ne ulazimo u komentare. Svako ima pravo da komentira ono što misli o nama. Mi radimo naš posao i kako završavamo, dajemo informacije i kontaktiramo sa građanima“, kaže Arifi.

Novi vodovod, koji se gradi već dvije decenije, skupljao bi planinske vode sa Šar Planine i njegova konačna izgradnja bi trebala da riješi dugogodišnje frustracije stanovnika Tetova.

Arifi kaže da preostaje da se postavi još zadnji kilometar i po vodovoda koji bi trebao da bude gotov do kraja godine. Ali, ne može tačno da kaže da li bi se on koristio bez stanice za pročišćavanje. Cijeli projekat ukupno košta četiri miliona eura.

„Priča o vodi u Tetovu je priča od osamnaest godina koja će biti zatvorena u mom mandatu. Ne samo što smo odlučni da to završimo, nego ne želimo da zloupotrebljavamo ovu veliku muku stanovnika Tetova. Zatekli smo situaciju u kojoj ništa nije bilo urađeno i bio je potrošen novac bez ikakvog pokrića. Sve to je trebalo da se sredi i da budu pronađena sredstva za ovaj zahvat, koje smo dobili od državnog budžeta. Vodovod će biti završen krajem ove godine, a stanica za pročišćavanje trebalo bi da se završi sredinom iduće godine“, kaže Arifi.

Poplave koje su poremetile sistem, kao i velika suša, otežale su situaciju sa vodom ovog ljeta, kaže gradonačelnica, ali dodaje da je neracionalno trošenje vode velik problem na koji trebaju da paze sami građani.

Protest: ‘Tetovo u haosu’

Pod motom „Tetovo u haosu“ nekoliko opozicijskih partija, ekoloških organizacija i studenata Tetovskog univerziteta u petak je najavilo protest.

Protestni marš zbog problema sa vodom, enormnog zagađivanja vazduha i loše urbanizacije grada krenut će ispred zgrade općine.

Zagađivanje vazduha nije bilo pitanje ili problem za vrijeme njene kandidature i nije dio njene platforme. Arifi kaže da općina radi na tome koliko može u okvirima svojih mogućnosti. Saobraćajni haos se rješava postepeno i pokušava se smanjiti gužva prvo u centru grada, a nakon toga i na drugim područjima. Razmišlja se i o javnom autobusnom prijevozu.

„Moja rješenja su dugoročna. Nisu rješenja za jedan ili nekoliko dana. Moj cilj nije da budem popularna, ne patim od toga. Hoću na procese da se radi temeljno, pa procedure su nekad duže nego što pretpostavljamo“, dodaje ona.

Gradonačelnica kaže kako ne bježi od odgovornosti za stanje u kojem se nalazi Tetovo. Navodi da su se građani, u njenom mandatu, konačno ohrabrili da javno progovore o svemu.

‘Ništa lično’

Damir Neziri radi u Skoplju i kaže kako mu radno vrijeme, koje se poklapa sa općinskim, ne dozvoljava da komunicira sa svojom lokalnom vlašću na drugačiji način osim ovako, neformalno. Smatra kako je ovaj način izražavanja je potpuno normalan, neposredan i stiže do puno ljudi.

Inspirirao je i druge građane iz Tetova koji su u sve većem broju počeli na sličan način da vrše pritisak na općinsku vlast preko svojih Facebook profila.

Zadovoljan je ukoliko galama koja se stvara na društvenim mrežama ima bar malog efekta na intenziviranje radnji po gradu. Gradonačelnici poručuje da bude što otvorenija sa svojim građanima.

„Ja nemam ništa lično protiv Teute Arifi. Najviše bih volio da ona bude najbolji gradonačelnik u Makedoniji, zato što bi to značilo da bih imao najbolje uslove za život u zemlji. Nažalost, to nije tako“, kaže on.

Na kraju našeg razgovora, na pitanje kako želi biti predstavljen, kao politolog ili aktivista, odgovara: „Damir Neziri, građanin“.

Izvor: Al Jazeera