Bura – najmoćnije superračunalo u regiji

Računalni sustav sastoji se od hibridne računalne arhitekture, koja se pak sastoji od višeprocesorskih i višeračunalnih sustava (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Tomislav Šoštarić

Superračunalo ‘Bura’ je 5,76 milijuna eura vrijedan računalni sustav, čija je osnovna svrha primjena u istraživanjima i radu na području biotehnologije i biomedicine, ali će se zbog svojih karakteristika i performansi biti korisno i na drugim prirodnim i tehničkim područjima.

Posljednja faza testiranja upravo je u tijeku u Kampusu riječkog Sveučilišta. Finalno testiranje uslijedilo je nakon završne montaže sustava, koji će nakon toga i službeno postati vlasništvo Sveučilišta u Rijeci.

Široka znanstvena primjena

Superračunalni sustav nabavljen je u sklopu projekta ‘Razvoj istraživačke infrastrukture u Kampusu Sveučilišta u Rijeci’, a financiranje je osigurano putem natječaja iz fondova Europske unije.

Posebna edukacija na tri razine

Oni koji će se služiti superračunalom u svom radu, zbog specifičnosti sustava, morat će proći edukaciju, koja se sastoji iz tri razine. “Prva razina je na sistemskom dijelu korištenja superračunala. Iako mi imamo iskustva, ali ako poslije Mercedesa kupite F1, onda ipak morate malo poboljšati i utvrditi znanje. Druga je razina naprednih korisnika. Ove dvije razine su pokrivene ugovorom o nabavi i uskoro će biti završena. Iza toga dolazi korisnička razina, gdje upravo sada finaliziramo koncept implementacije iste te će ona biti obavljena unutar dva mjeseca po preuzimanju sustava”, kaže Car.

Kako kaže Zlatan Car, prorektor za informatizaciju i voditelj tima iz Centra za napredno računanje i modeliranje (CNRM), koji je na pripremi natječaja radio tri godine,'Bura’ je u načelu namijenjena za primjenu i istraživanja u biotehnološkim i biomedicinskim znanostima.

No, konfiguracija sustava omogućava širu znanstvenu primjenu.

“Moram naglasiti da smo u natječaju za nabavu koristili mogućnost primjene ekonomsko nepovoljnijih kriterija. Upravo nam je to omogućilo da optimiramo parametre superračunalnog sustava na znatno višoj razini nego na ‘klasični’ način. Upravo smo to potvrdili provedenim testiranjima, odnosno dobivenim rezultatima. Ali u isto vrijeme smo bili u mogućnosti uzeti u obzir i samo okružje u kojem se sustav nalazi tj. radi. Ovo je imalo za posljedicu da dobijemo iznimno optimirani sustav, tj. količina potrošene energije za dobiveni rad je iznimno optimalna”, kaže Car.

Najmoćnije superračunalo u regiji

Tehnički podaci o karakteristikama i performansama ovog superračunala, naravno, zvuče apstraktno, ukoliko niste na ‘dobar dan’ s tom tematikom.

Za početak, recimo da se sustav sastoji od hibridne računalne arhitekture, koja se pak sastoji od višeprocesorskih i višeračunalnih sustava.

“S velikom količinom dijeljene memorije i procesora sastoji se od 12TB memorije, 512 procesorskih jezgri i 245TB lokalnog sustava za pohranu. Višeračunalni sustav se sastoji od ‘grozda’ računala kojeg čine 288 računalna čvora koji zajedno imaju ukupno 6912 procesorskih jezgri. Svaki pojedini čvor ima 64GB memorije i 320GB diskovnog prostora. Osam čvorova se sastoji od dvostrukih ubrzivača baziranih na grafičkim karticama opće namjene. Pored toga postoji kompleksan sustav Data centra koji omogućava rad ovog superračunalnog sustava”, nabraja Car.

Radi se o najjačem takvom superračunalnom sustavu u Hrvatskoj i bližim zemljama regije. Proizvođač je francuska kompanija ATOS/Bull, dok su implementatori  Smartis Ljubljana i Smartis Zagreb.

Na pripremi natječaja za nabavku te na samom provođenju projekta sudjelovalo je 10-ak osoba. Uključeni su bili stručnjaci iz CNRM-a, Odjela za informatiku, Tehničkog fakulteta u Rijeci i stručne službe Sveučilišta.

Sinergija znanosti i industrije

Profesor Car ističe da je Hrvatskoj, u gospodarskoj situaciji u kojoj se nalazi, potrebna sinergija znanosti i industrije. “Stoga se pripremamo i za još jedan izazov, a to je primjena ove tehnologije za suradnju s industrijom za razvoj proizvoda sa znatnom dodanom vrijednošću. Na kraju krajeva, pored edukacije i znanosti, ovo nam treba biti važan fokus”.

Car: Neprocjenjiva vrijednost 

“Sama nabava je obavljena korištenjem zakonske mogućnosti nabave natjecateljskim dijalogom. Ovakav način još do sada nije provođen u Hrvatskoj. Upravo zbog toga tim Centra za napredno računanje i modeliranje, sa mnom na čelu, je vršio pripremu ovog natječaja skoro tri godine. U tome su nam iznimno pomogle kolege sa inozemnih sveučilišta, koji su nam prenijeli njihova iskustva pri provođenju ovakvih vrsta nabava. Moram reći, vrlo nesebično. Upravo ovo nas je iznimno iznenadilo, ali i obradovalo”.

Uz testiranje, pripremaju se potrebne proceduralne i softverske aktivnosti za puštanje u ‘znanstveno okružje’ ovog kompleksnog dijela znanstvene opreme.

Ovo je, naglašava Car, sustav od neprocjenjive vrijednosti za cjelokupnu hrvatsku akademsku zajednicu. Do sada u Hrvatskoj, kako navodi, nije postojala tako kompleksna oprema s tako jakim znanstvenim i stručnim potencijalom.

Superračunalo ‘Bura’, kaže Car, Hrvatsku pozicionira znatno bliže europskom istraživačkom okruženju. Naravno, u sinergiji s drugim znanstvenim kapacitetima u Hrvatskoj.

Upiti za korištenje i iz inozemstva

“Već sada primamo upite za korištenje sustava ne samo od kolega znanstvenika i istraživača s drugih hrvatskih sveučilišta, nego i iz inozemstva. Upravo je to bit, da inteligentnim i stručnim korištenjem europskih fondova uđemo u ‘Ligu prvaka’ i budemo tamo bitan faktor, a ne da se brinemo da li ćemo ‘preživjeti jesen'”, nogometnim objašnjava Car.

U ovaj je superračunalni sustav, kaže Car, implementirano mnogo inovacija. Jedna od njih je sustav hlađenja toplom vodom na temperaturi od 30 stupnjeva celzijusa. Što uvelike smanjuje potrošnju energije, do razine koju nisu očekivali.

Konferencija u Teksasu

Od 15. do 20. studenog u Austinu, u američkoj saveznoj državi Teksas, održava se SC15 konferencija posvećena superračunalima. Konferencija se održava dva puta godišnje, a prva ovogodišnja organizirana je u Frankfurtu. Na konferencijama se okupljaju svi relevatni uzvanici iz svijeta superračunala, a objavljuje se i lista 500 najačih superračunala na svijetu. U Europi takvih sustava, kaže Car, ima oko 40. ‘Bura’ nije bila u konkurenciji u Frankfurtu, no u Austinu Car očekuje da se ‘Bura’, po brzini, plasira između 300. i 400. mjesta.

Sustav za hlađenje je kombinacija tzv. ‘free cooling’ tehnike i dinamičke optimizacije rada vanjskih rashladnih jedinica. Upravo to omogućava eko-pristup projektu.

Ta činjenica posebno dobiva na težini kada se zna da se ‘Bura’ kada uđe u puni pogon, neće gasiti. Osim u slučajevima iznimne potrebe ili održavanja.

“Čisto da steknete dojam koliko se ovo računalo ‘diže’ – potrebno je oko 90 minuta da bude u punom pogonu. Slična je situacija i s gašenjem – potrebno je oko 45 minuta za potpuno gašenje. Upravo zbog toga instaliran je sustav neprekidnog napajanja koji je vezan za generator”, objašnjava Car.

Dakako, ovakav stroj podrazumijeva zahtjevne mjere i procedure održavanja. Održavanje, kaže Car, nije laka zadaća i za to je potrebno veliko predznanje.

Posebne mjere osiguranja

Planirano je da na održavanju radi do pet osoba, kojima bi to bio zadatak pored obavljanja njihovih znanstvenih aktivnosti.

U skladu s reputacijom i cijenom, ne čudi da su za superračunalo ‘Bura’ predviđene posebne mjere osiguranja.

“Sustav je 24 sata pod nadzorom, ima tri razine sigurnosnog pristupa. Ovo nije napravljeno zato što se čuvaju bankarski podatci, nego iz razloga što je ovo vrlo visoka investicija u istraživačku infrastrukturu”, zaključuje Car.

Izvor: Al Jazeera