Šum na sjećanje na legendarnog vukovarskog novinara

Umjesto sjećanja na mučki ubijenog novinara njegovo ime počelo se koristiti i u predizborne svrhe (Al Jazeera)
Umjesto sjećanja na mučki ubijenog novinara njegovo ime počelo se koristiti i u predizborne svrhe (Al Jazeera)

Piše: Branimir Bradarić

Poslije deset godina ove godine u službenom programu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine nema manifestacija „Grad – to ste vi“, a koja je posvećena vukovarskom novinaru i književniku Siniši Glavaševiću. Umjesto sjećanja na legendarnog novinara, pjesnika i književnika danas se mogu čuti razne optužbe, politička prepucavanja pa i vrijeđanja koja idu i do osobne razine. Umjesto sjećanja na mučki ubijenog novinara njegovo ime počelo se koristiti i u predizborne svrhe.

Politika ili ne

Svaka od strana u ovome slučaju, koji je cijelu Hrvatsku podigao na noge, ima svoja gledišta zašto sjećanje na Sinišu Glavaševića nije u službenom programu Dana sjećanja. Po jednima razlog izostanka sjećanja na Glavaševića je političke prirode, odnosno, činjenica što je njegov sin Bojan na izbornoj listi SDP-a za predstojeće parlamentarne izbore. Drugi pak govore kako politika nema s tim ništa i kako je osnovni razlog to što se organizatori manifestacije nisu prijavili na raspisani javni poziv Grada Vukovara gdje su svi imali priliku predložiti programe za ovogodišnje Dane sjećanja.

A, sve je započelo s redovitom konferencijom za novinare vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je novinarima predstavio programa Dana sjećanja koji i ove godine broji 30-ak različitih programa. Novinarima je odmah za oko zapalo da 20. studenoga nema programa Grad – to ste vi“. „Nadam se da program još nije konačan i služben te da će se Grad predomisliti i prepoznati potrebu da se sjeti jednoga od najprepoznatljivijih ljudi iz Domovinskoga rata. Nadam se kako politika s takvom odlukom nema ništa“, rekao je novinarima Bojan Glavašević govoreći o činjenici što je sjećanje na njegovog oca izostavljeno iz službenog programa Dana sjećanja.

Komentirajući tu činjenicu ministar branitelja Predrag Matić bez uvijanja rekao je kako je takva odluka grada Vukovara isključivo političke prirode.„Izbaciti iz programa sjećanje na jednoga od simbola Domovinskog rata skandalozno je! Ovo je još jedan primjer kako se HDZ odnosi prema braniteljima i manipulira njima“, rekao je Matić.

Sram vas bilo!

Bio je to povod za žestoke reakciju gradonačelnika Vukovara Ivana Penave koji je prozvao organizatore, kao i medije, što na ovakav način govore o najtežim danima u godini za Vukovar i Vukovarce. Penava je napise u medijima, kao i reakcije HND-a i DHK-a, nazvao sramotnima, istaknuvši da Grad Vukovar i on kao gradonačelnik nisu odgovorni za to što susreta nema u službenom programu. Prema njegovim riječima manifestaciju „Grad – to ste vi“ organiziraju Gradska knjižnica Vukovar, Hrvatski radio Vukovar, Hrvatsko novinarsko društvo i Društvo hrvatskih književnika. Podsjetio je i kako je mejsec dana trajap javni poziv na kojem su sve pravne i fizičke osobe imale pravo prijedloga za sudjelovanje u programu obilježavanja.

„Manifestacije „Grad – to ste vi“ nema u službenom programu jer organizator nije dostavio prijedlog za njezino uvrštenje u program obilježavanja. Stoga, HND-u i DHK-u mogu poručiti samo: „Sram vas bilo!“, rekao je Penava. On tvrdi i kako politika s ovom odlukom nema ništa i da nije bilo nikakvih loših namjera, a za Glavaševića kaže kako je jedan od najprepoznatljivijih simbola Domovinskog rata.

„Grad Vukovar će i ove godine na dostojanstven način odati počast svim svojim herojima pa tako i legendarnom Siniši Glavaševiću. I to je jedina istina. Zbog svega ovoga što se događa posljednjih dana, slobodan sam reći sramite se gospodo“, poručio je Penava.

Sjećanje ipak u eteru

U svome nastupu Bojanu Glavaševiću kazao je i kako se Grad Vukovar nema oko čega predomisliti jer nije niti zaprimio prijedlog za održavanje manifestacije.

„Osim toga, smatramo kako je krajnje neprilično da sin iskorištava ime svoga ubijenoga oca, heroja Domovinskog rata, za jeftine političke bodove koje na krajnje neprimjeren način prikuplja za svoga poslodavca“, rekao je Penava na taj način posredno prozivajući i ministra Matića koji je osudio činjenicu što sjećanje na Glavaševića nije u okviru službenoga programa.

Pojasnio je i kako će 20. studenoga program „Grad – to ste vi“ biti obilježen na drugačiji način. Naime, organizatori, Hrvatski radio Vukovar i Gradska knjižnica, će cijeloga dana u svome eteru puštati tonske priloge Siniše Glavaševića, čitati njegove pjesme, apele… Željelo se na taj način napraviti određeni „zaokret“ od dosadašnjeg načina obilježavanja sjećanja na ovoga Vukovarca.

Međutim, unatoč tome te manifestacije ipak nema u službenom programu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Ovoga 20. studenoga biti će održan mimohod „Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga“, odavanje počasti i sveta misa za stradale u logoru Velepromet, te program pod nazivom „Za sve one kojih više nema“ kojim se obilježava zločin na Ovčari, mjestu gdje je i Glavašević ubijen.

U popratnom programu toga dana biti će održana izložba vukovarskih pasmina golubova, predstava „260 dana“, istinita priča koja govor o zatočeništvu tada Marijana Gubine, i na kraju sveta misa.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO