Izbjeglička kriza u brojkama

Od početka godine na obale Mediterana stiglo je više od 700.000 izbjeglica, saopćili su iz UNHCR-a.

Najveći broj njih iz Grčke dalje kreće takozvanom balkanskom rutom ka zemljama zapadne Evrope. Teško je utvrditi tačan broj onih koji prolaze tim putem jer izbjeglice u početku nisu registrovane, a i danas je to jedan od najvećih problema zemljama kroz koje prolaze.

Ako se oslonimo na zvanične podatke, te brojke izgledaju ovako:

Iz Grčke u Makedoniju je od januara ove godine ušlo više od 500.000 ljudi. Najviše u protekla dva i po mjeseca, kada je kroz tu zemlju prošlo blizu 400.000 izbjeglica.

Više od 300.000 njih, od početka januara primila je Srbija, saopćili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

Prije nego što je Mađarska, 16. oktobra, zatvorila svoje granice za tranzit izbjeglica, kroz tu zemlju je, prema zvaničnim podacima, prošlo 380.000 ljudi, uglavnom s Bliskog istoka.

Mađarska preusmjerila rutu

Nakon zatvaranja mađarske granice pojačan je pritisak na Hrvatsku i Sloveniju. Hrvatska je od početka godine registrirala blizu 270.000 izbjeglica, a Slovenija više od 94.000. 

Odatle izbjeglice idu ka Austriji, u koju je od januara ušlo više od 74.000 izbjeglica.

Njemački ured za migracije i izbjeglice izlazi s podatkom o 303.443 osobe koje su od januara podnijele zahtjev za azil u Njemačkoj. Mnogo je veći broj onih koji su ušli u zemlju, ali još nisu prošli kroz proces traženja azila. 

Osim Njemačke, druga željena zemlja izbjeglicama je Švedska. Od januara je u tu zemlju ušlo više od 100.000 tražilaca azila, a do kraja godine očekuju još 90.000.

Svaka od zemalja kroz koju su izbjeglice prošle žali se na pretrpanost kapaciteta i mnogo veći priliv od planiranog i očekivanog broja.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO