Rak dojke: Rascjepkanost zdravstva u BiH

Oktobar je međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke.

U Bosni i Hercegovini žene oboljele od te bolesti tokom procesa liječenja suočene su s brojnim poteškoćama.

Iz Udruženja oboljelih zahtijevaju i sistemsko rješavanje pitanja javne nabavke citostatika, jer se, kako su naglasili, nestašica ponavlja svake godine u istom periodu, krajem oktobra i početkom novembra i traje do februara. 

Jadranka Šimunac dobila je borbu s okrutnom bolešću.

Prošla je operaciju, kemoterapiju, a sada ide na redovne kontrole.

Brojne poteškoće

Kaže da je onima koji se suočavaju s karcinomom neophodna sistemska pomoć države i struke.

“Ja sam prije 20 i više godina operirala rak dojke. U vrijeme kada nije bilo ovolikih medicinskih pomagala i primjer da ukoliko na vrijeme povedete računa o sebi i svom zdravlju da je rak izlječiv. Država bi trebala svojim programima, skriningom i drugim popratnim pojavama skrenuti pažnju… Zapravo i evo ovakvim angažmanom, javno govoreći o bolesti o problemima s kojima se žene operirane od raka dojke susreću“, tvrdi ova Sarajka.

No, brojne su poteškoće s kojima se suočavaju oboljele žene u Bosni i Hercegovini.

Klinikama u FBiH nedostajali su citostatici.

“Tu postoje dva problema. Jedan je problem nedostatak lijekova i neadekvatna terapija u određenom periodu. Drugi je problem psihološko stanje tih osoba. Zamislite, dođu, pripreme se psihički, završe sve pretrage… dođu na kliniku i sestre i ljekari im kažu „Nemate terapiju. Zvat ćemo vas!” I ovu priliku koristim, ne više da molimo, nego da tražimo, zahtijevamo – da se taj problem vezan za javne nabavke riješi!“, kaže Spomenka Hadžić iz udruženja Renesansa.

Iz 24 bh. udruženja oboljelih od karcinoma dojke dižu svoj glas zbog nedostatka lijekova, navodeći pritom probleme, sporost i komplikacije u njihovoj nabavi, putem tendera i dobavljača.

“Zavod zdravstvenog osiguranja zbog Zakona o javnim nabavkama, bez obzira što na tržištu ima zamjenskog lijeka, ne može ga nabaviti. Apeliram da predlagači Zakona o javnim nabavkama budu fleksibilniji kada su u pitanju lijekovi. Pomoći će i pacijentima i nama! Mi bismo mogli nabaviti lijek od drugog proizvođača i dobavljača, ali nas u tome sputava Zakon o javnim nabavkama“, smatra Adnan Berberović iz Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH.

“Ja smatram da bi trebalo naći način da se u Zakonu o javnim nabavkama BiH, koji reguliše ovu oblast, nađe način nekim amndmanima ili izmjenama zakona da se lijekovi svrstaju u posebnu grupu. Jer, sama tenderska procedura dugo traje. Posebno ta procedura žalbi dobavljača! Tu je gubitak vremena veliki problem“, zaključio je Branislav Lolić iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.

Rascjepkanost nadležnosti i nepostojanje državnog ministarstva zdravlja dodatni je problem koji uzrokuje različite kantonalne i entitetske propise i zakone iz oblasti zdravstva.

“U BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od raka dojke. Nema nacionalnog programa ranog otkrivanja bolesti koji bi podrazumijevao obavezne i besplatne mamografske preglede. A cilj svih preventivnih pregleda dojke je pronaći tumor u najranijoj fazi razvoja kada je njegovo izlječenje gotovo 100 posto“, izvijestio je Al Jazeerin novinar Sanel Kajan.

Preventivni pregled

Međutim, problem su i duge liste čekanja na specijalističke preglede.

Na pregled u javnim zdravstvenim ustanovama, koji može značiti život, žene čekaju mjesecima.

One koje to sebi mogu priuštiti, mamografski pregled mogu obaviti u privatnim klinikama, po cijeni od gotovo 40 eura.

Uzimajući u obzir tešku socioekonomsku situaciju većine bh. stanovništva, rijetko koja žena će izdvojiti taj iznos radi preventivnog pregleda, budući da je, nažalost, i ta svota u današnjem vremenu udar na budžet.

Iz udruženja apeluju na uspostavu sistema, odnosno registra oboljelih, kako bi se se mogle planirati dalje potrebe za lijekovima i opremom i tako uštedjeti mnogo novca, ali prvenstveno spasiti ljudski život.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Bosni i Hercegovini 10.000 ljudi godišnje oboli od neke vrste karcinoma, podaci su 24 udruge oboljelih od raka u BiH. Više od trideset posto pacijenata je moguće potpuno izliječiti ranim otkrivanjem i pravom terapijom. Mnogi su spas pronašli u Banjoj Luci, gdje postoji Međunarodni centar za radioterapiju, u koji dolaze i pacijenti iz regije. […]

Published On 29 Jun 2015
Više iz rubrike TEME
POPULARNO