Spomenike u Siriji obnovit ćemo kao Stari most i Vijećnicu

ISIL je u Palmiri raznio drevni Belov hram te manji hram Baal Shamin, pojavile su se informacije da je uništena i Trijumfalna kapija (AP)
ISIL je u Palmiri raznio drevni Belov hram te manji hram Baal Shamin, pojavile su se informacije da je uništena i Trijumfalna kapija (AP)

Piše: Vedrana Maglajlija

Kada su zapaljena zgrada Vijećnice u Sarajevu i srušen Stari most u Mostaru niko nije mogao vjerovati da ovih građevina od historijskog i kulturnog značaja više nema, niti da će ikada ponovo biti izgrađene.

Danas upravo njihova obnova daje nadu sirijskom arheologu Isberu Sabrineu, koji svaki dan prati i bilježi šta se dešava s kulturnim naslijeđem u razorenoj Siriji, pokušavajući s kolegama osmisliti plan kako ga zaštiti i izgraditi kada rat jednom stane, oslanjajući se na iskustvo iz Bosne i Hercegovine.

“Prošle godine organizirali smo konferenciju u Španiji i pozvali bosanskohercegovačke kolege, s kojima želimo raditi jer oni imaju mnogo iskustva koje nama treba. U Bosni i hercegovini su tokom rata uništeni Stari most, Nacionalna biblioteka i druga baština, upoznati smo kako je tekla obnova i želimo iz bosanskog iskustva naučiti kako opet izgraditi kulturno naslijeđe u Siriji”, kaže ovaj Sirijac, koji je prvo svoje iskopavanje radio zajedno s poznatim arheologom iz Palmire Khaledom Assadom, kojeg su borci Islamske države Irak i Levant pogubili prije nekoliko mjeseci.

Križarska utvrda Krak des Chevaliers, uvrštena na listu svjetske kulturne baštine, oštećena u sukobima Foto: EPA

Nije moguće procijeniti vrijednost ilegalne trgovine antikvitetima iz Sirije, međutim, UNESCO je upozorio da su neka mjesta u Siriji u tolikoj mjeri opljačkana da više nemaju nikakvu historijsku ni arheološku vrijednost.

Svjetska kulturna baština u Siriji koja je na listi UNESCO-a je ugrožena – Stari grad u Damasku i Halepu i Bosri, u kojoj se nalazi i stari rimski amfiteatar, nalazišta u Palmiri, drevna sela sjeverne Sirije, križarske utvrde Krak des Chevaliers i Qal'at Salah El-Din.

“Dosta toga što predstavlja svjetsko kulturno i historijsko naslijeđe je uništeno ili oštećeno u sukobima, granatiranju, krađama, ilegalnim iskopavanjima…”, zaključuje Sabrine.

On i drugi Sirijci koji se bore za ovo blago smatraju da ono ne predstavlja samo njihovu prošlost, već i budućnost – nešto što će pomoći u ponovnoj izgradnji zemlje, te je zbog toga, tvrde, njegova vrijednost neprocjenjiva.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Kada pred ludilom rata bježe milioni ljudi – iza njih ostaju domovi, historijsko naslijeđe ali i neprocjenjivo kulturno-historijsko blago čijem uništavanju svjedočimo svakodnevno.   Talibani su 2001. godine, u dolini Bamijan, uništili najveće statue Bude na svijetu.Osim statua, uništene su i gotovo sve postavke Bude u Kabulskom muzeju. U Maliju je 2011. godine srušeno 16 […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO