Odanost ISIL-u dijeli ruske borce

Ruska policija gleda profile osumnjičenih za terorizam (Reuters)

Piše: Mansur Mirovalev

MOSKVA– U podužoj oštroj kritici objavljenoj na YouTubeu krajem decembra, bradati muškarac odjeven u bijelo recitira Kur'anske ajete prije nego što napada protivnika, čije lice nije prikazano, zato što ima „plastični mozak“ i što je podlegao “đavoljim trikovima“.

Čovjek se zove Ali Abu Muhammad i odbjegli je šef ”Kavkaskog Emirata”, tajne mreže džihadista koja se godinama bori da pretvori rusku regiju Sjeverni Kavkaz u nezavisnu državu sa islamskim zakonom.

Ruske vlasti su proglasile emirat terorističkom grupom, a Abu Muhammada, čije pravo ime je Aliaskhab Kebekov, stavile su na vrh državne liste najtraženijih kriminalaca.

Kebekova ogorčenost usmjerena je na njegovog imenjaka, koji je poznat po ratnom imenu Abu Muhammad i koji sebe smatra „emirom“ ili vladarom Dagestana – epicentra islamističke pobune u ruskom etnički najraznolikijem području, gdje svake godine budu ubijene stotine islamističkih boraca, policajaca i civila.

Sedam dana ranije, Abu Muhammad izjavio je da je njegova mala legija bradatih, kamufliranih gerilaca jednostrano napustila Kavkaski Emirat. Umjesto toga, oni su obećali odanost grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL), koja u svojim redovima sada ima stotine boraca iz kavkaskog područja i čiji se vođa, Abu Bakr al-Baghdadi proglasio novim halifom.

„Izdali ste svoju braću kada su im jedinstvo i pomoć bili napotrebniji“, kaže Kebekov na ruskom jeziku, koji govori s naglaskom, dok sjedi ispred crne zastave emirata ukrašenom ajetima iz Kur'ana i slikom mača. „Vi ste razlog raskola među mudžahedinima. Ako ti, brate, želiš da vodiš džihad sa Baghdadijem, idi njemu i ostavi nas na miru“.

Neizbježni raskol

U posljednja dva mjeseca u vidosnimcima su se pojavila najmanje dvojica vođa povezanih sa emiratom koji su proglasili vjernost ISIL-u i Al-Baghdadiju.

Jedan od njih je bio Abu Ibrahim, „emir“ distrikta u Dagestanu koji graniči sa Čečenijom, kolijevkom antiruskog sekularnog separatizma koji je odavno metastazirao u ustanak džihadista širom regije.

Neoznačeni grobovi navodnih učesnika u borbama [AP]

Kebakov je također kritikovao ISIL i kavkaske borce koji su se njemu pridružili. Savjetovao je one koji su bili odlučni da idu u Siriju da se ne pridružuju ISIL-u.

On je također kritikovao Abu Omara al-Shishanija, Čečena koji je postao jedan od najstrašnijih vođa ISIL-a i koji je prijetio da će dovesti džihad u Rusiju.

Jedan kavkaski borac koji se pridružio ISIL-u odgovorio je na kritike Kebekova, rekavši: „Neka ostane u Kavkazu i jede lišće, a mi ćemo provoditi prvoklasni džihad“.

U međuvremenu, Kebekov je nastojao da pridobije srca i umove civilnog stanovništva. On je u junu izjavio da bi se borci emirata trebali suzdržati od ubijanja civila i korištenja bombaša samoubica, pogotovo žena, te bi se umjesto toga trebali fokusirati na ubijanje državnih vojnika, policije i korumpiranih zvaničnika.

Sve manji broj boraca

Teško je procijeniti koliko emirat ima članova jer ruski zvaničnici objavljuju različite cifre. Oni preferiraju trocifrene brojeve kada traže više sredstava za svoje operacije, dok se lokalni čelnici drže nižih cifri kako bi istakli svoje napore u iskorjenjivanju pobune. 

Čečenski moćnik Ramzan Kadirov, kojeg podržava Kremlj, tvrdi da su emirati regrutovali stotine boraca – neznatan broj u odnosu na desetke hiljada čečenskih separatista koji su se borili protiv Moskve 1990-ih i početkom 2000-ih.

Također, emirat trpi velike gubitke. Prema podacima „Kavkaskog čvora“, internetske stranice koja prati dešavanja u sedam pokrajina regije, najmanje 300 ljudi je ubijeno na Kavkazu 2014. u 26 napada i 130 borbi protiv saveznih snaga i policije.

Na stranici se također navodi da su skoro 200 njih bili islamistički borci.

Kaže se “navodi”, zato što čovjek može posthumno postati džihadista. Organizacije za zaštitu ljudskih prava i posmatrači kažu da ruski sigurnosni zvaničnici često proglašavaju bilo kakve žrtve njihovih napada „naoružanim članovima ilegalnih milicija“ – čak i ako su bili nevini posmatrači koji su se našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

„Oni na listu stavljaju bilo koga jer moraju prijaviti svoje operacije“, kaže Malashenko. „Ta statistika je lažna jer je veoma teško utvrditi ko je pravi vojnik, a ko je samo prolaznik ili jednostavno simpatizer“.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava već odavno kritikuju policijske službenike zbog prekomjerne upotrebe sile zajedno sa onim što oni tvrde da su vansudska ubistva, nasumična pritvaranja, namještene optužbe protiv osumnjičenih islamista i protjerivanje njihove rodbine iz njihovih domova.

Ovo nasilje bilo je stalni izvor novih regruta za emirat – mladića pogrešno osumnjičenih za pomaganje borcima koji nemaju izbora nego da im se pridruže. Ali ovaj izvor bi mogao presušiti za Kebekovog zbog sve veće popularnosti ISIL-a.

Službeni odgovor

Budućnost lojalista ISIL-a na Kavkazu zavisi od unutrašnjih problema Rusije i uspjeha međunarodne koalicije protiv ISIL-a.

Tekuća ekonomska kriza u Rusiji, uzrokovana padom cijena nafte, rublje i zapadnim ekonomskim sankcijama, neminovno će utjecati na Kavkaz, jednu od najsiromašnijih ruskih regija koja predstavlja i izvor migrantske radne snage, koja hrli u centralnu Rusiju, uprkos rastućoj ksenofobiji i antimuslimanskim osjećajima.

Povratak ovih migranata dodatno će potaknuti nemire i mlade da se pridruže redovima džihadista.

Prema izvještajima nezavisnih medija i američkim diplomatskim depešama koje su procurile, Moskva je već smanjila rasipne subvencije kavkaskim provincijama, koje su u velikoj mjeri pronevjerili korumpirani lokalni čelnici.

U međuvremenu, koalicija koja je trebala zaustaviti napredovanje ISIL-a u Siriji i Iraku, na čijem čelu je SAD, nije imala nikakav uspjeh.

„Ako koalicija ne postigne značajne pobjede ovog proljeća, to će za Kavkaz biti ono što ja nazivam efektom demonstracije – ako su oni tako snažni tamo, mi možemo biti jednako snažni ovdje“, kaže Malašenko.

Ruski čelnici razumiju opasnost te su se čak zavjetovali da će se boriti protiv ISIL-a na svom terenu.

„Ako vrhovni komandant [predsjednik Vladimira Putin] izda naređenje, vojnici će biti u stanju da neutrališu one koji prijete Rusiji iz Sirije u svom leglu“, izjavio je Kadirov u decembru u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici čečenske Vlade.

Međutim, uzimajući u obzir činjenicu da su odnosi Rusije i Zapada pali na nivo iz Hladnog rata zbog sukoba u Ukrajini, svako sudjelovanje ruskih snaga u operacijama protiv ISIL-a čini se teško izvedivim.

Izvor: Al Jazeera