Zabranjeni GMO proizvodi na tržištu u BiH

Po zakonu, na tržištu Bosne i Hercegovine ne bi smjelo biti genetski modificiranih proizvoda, no analize pokazuju da ih ima, i to u velikoj mjeri. Stručnjake to ne čudi, s obzirom na uvoznu orijentaciju države.

Al Jazeerina ekipa posjetila je sarajevsku tržnicu Markale, na kojoj hladno vrijeme diktira ponudu i potražnju voća i povrća. Ipak, prodavači i kupci složni su u jednom.

“Zanima ih samo da je domaće. Neko ima pare, pa i ne gleda – neka je domaće, pa koliko god je”, kaže prodavačica Suada.

“Najvažnije da je domaće, da je iz naše zemlje okolo Sarajeva izvađeno”, ukazuje Nasiha, stanovnica Sarajeva.

Monitoring u 17 gradova

Nisu tržnice, ali svojevremeno su trgovački centri i postrojenja hrane za životinje u 17 gradova bili pod monitoringom.

“U Bosni i Hercegovini ispitivali su uzorke hrane za ljude i životinje, i to na prisutnost genetski modificiranih organizama”, javlja Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

U 2013. godini, od 100 uzoraka, 67 ih je bilo pozitivno, dok je 41 uzorak hrane za životinje na bazi soje i kukuruza. U namirnicama za ljude utvrđeni su GMO tragovi u 26 uzoraka mesnih proizvoda, pahuljica, žitarica ili pekarskih proizvoda.

Potom su urađene dodatne analize u bh. entitetu Republika Srpska na 23 uzorka, ali je poručeno da nema genetskih modifikacija u tim proizvodima. Institucija koja je tražila monitoring – Agencija za sigurnost hrane – tvrdi da je sačinjen plan djelovanja.

Agencija je preporučila na koje grupe hrane i hrane za životinje nadležni inspekcijski organi trebaju obratiti pažnju tokom službenih kontrola u pogledu eventualnog GMO prisustva. S obzirom na uvoznu politiku, stručnjaci koji su participirali u monitoringu su jasni.

“Ako uvezemo neku robu koja nije obilježena da sadrži GMO u Bosni i Hercegovini iz Evropske unije, što znači da može da sadrži GMO dozvoljene u koncetraciji nižoj od 0,9 posto”, navodi Adaleta Durtić Pašić sa Instituta za inženjerstvo i biotehnologiju.

Zakonski bi na tržištu taj broj trebao biti nula, ali Bosna i Hercegovina je u specifičnoj situaciji.

Usklađenost s EU okvirom

“Prema tekućem zakonskom okviru, u članku je navedeno da je GMO u Bosni i Hercegovini zabranjen. GMO u Bosni i Hercegovini nije zabranjen zakonom. Zakon je u potpunosti usklađen s EU okvirom, znači postoji mogućnost da bude dozvoljen”, dodaje Durtić Pašić.

Nedavno we prvi put podnesen zahtjev da se na bh. tržište stavi genetički modificirana hrana za životinje namijenjena tovljenju pilića, koka nesilica, hranjene teladi, krava muzara ili tovljene prasadi. Odluku donosi Agencija za sigurnost hrane, no i potrošači dižu glas.

“Trebalo bi na svim proizvodima da piše da li je ili nije genetski modificrano i u kojoj mjeri je genetski modificirano”, upozorava Gordana Bulić iz Udruženja potrošača Tuzla.

Iako je protivno zakonu, GMO proizvodi su prisutni u Bosni i Hercegovini, jer postoji i pravilnik kojim se takva hrana može staviti na tržište. U kolikom obimu je ima na policama trgovina, Agencija za sigurnost hrane tek priprema novi izvještaj.

Izvor: Al Jazeera