Progone me čarape

'Možda ste i vi primijetili da vas reklame progone po internetu'
'Možda ste i vi primijetili da vas reklame progone po internetu'

Piše: Sara M. Watson

„Pa ja već imam jedan par ovakvih čarapa! Zašto su se one sada pojavljuju na mojoj Facebook stranici?“ I tada joj je sinulo: „O moj Bože. Čarape me progone po internetu!“

Možda ste i vi primijetili da vas reklame progone po internetu. Ponekad je to reklama omiljene marke odjeće, a ponekad reklama savršenih modernih cipela koje priželjkujete ali koje još uvijek niste odlučili kupiti. Za mene, stručnjaka, to su bile reklame za prsten i haljinu. Za Ebbu Hierta to su bile čarape:

Prošle jeseni sam se ozbiljno zabrinula kada me je par čarapa proganjao po internetu. Gledala sam ih na jednoj online prodavnici i onda su me one slijedile svuda po internetu, čak i kada sam ih kupila putem online prodavnice L.L. Bean. I nisu mi iskakale reklame samo onih prodavnica koje sam već posjetila, nego i reklame istih čarapa iz drugih online prodavnica. I reklame za druge čarape su mi također iskakale – čarape na koje nisam naišla dok sam tražila idealan par debelih pamučnih čarapa.

Dakle, kada su Hierti nastavile iskakati reklame debelih čarapa, razlog toga je bio to što vjerovatno nije postojala veza između njenih podataka i onoga kako se oni koriste. To bi moglo značiti da trgovac ili njegova agencija koja kontroliše ciljane reklame nije podesila parametre ciljanih reklama koji su odgovorni što se ona „preobratila“.

Šta možete uraditi

Ako vas ove reklame nerviraju, najbolji način da se odbranite od njih je da instalirate softver za blokiranje reklama na vašem pretraživaču. Možete također kupovati koristeći „inkognito“ ili tajni način pretraživanja (samo nemojte zaboraviti da zatvorite svoj pretraživač kada završite).

Možete također podesiti svoj pretraživač da ne prihvata kolačiće sa drugih web stranica. Možete čak i razmisliti o tome da u potpunosti prestanete sa online kupovinom. Za Hiertu, koja živi na otoku na kojem nema puno prodavnica, to nije baš praktična opcija.

Ali negativna strana ovih strategija je to što nećemo biti svjesni koliko ovi podaci utječu na naš život. Reklame izgledaju bezazleno i većina nas ih ignoriše. Ali ove reklame predstavljaju jedan od najboljih pokazatelja gdje se sve naši podaci nalaze i kako bi se mogli koristiti u drugim kontekstima. Hiertu brine ovaj pristup njenim podacima: „Sva moja historija pretraživanja se negdje čuva……samo što je ja ne vidim“.

Da je koristila softver za blokiranje reklama na pretraživaču, Hierta je mogla propustiti važnu priliku: „Te čarape su bile prvi veliki momenat lucidnosti kada sam shvatila da se svaki moj klik bilježi. Ti klikovi se pojavljuju u nečijoj bazi podataka te se ponovo pojavljuju u mom životu“.

Postoje konstruktivniji načini kako reagovati, ali oni zahtijevaju malo više truda. Mnoge kompanije poput Facebooka i Googlea vam nude priliku da opišete svoje prioritete na postavkama web stranica, ali ih je ponekad teško naći. Ja ću još istraživati o tome šta ovi lični profili otkivaju i šta je još nepoznato u svom budućem projektu Living with Data.

Za dekodiranje potrebno je malo truda, ali vam za idući put savjetujem da se zapitate “Zašto vidim ovo”, i malo bolje pogledate.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike TEME
POPULARNO