Elon Musk: Oči uprte ka zvijezdama

Musk kazao da bi volio umrijeti na Marsu, samo ne u nesreći pri slijetanju (Getty Images)

Piše: Mario Pejović

Odlučite li se jednog dana sebi ili nekom dragom iz udobnosti svoje sobe platiti put u svemir ili “samo” svoj automobil sa motorom na unutrašnje sagorijevanje zamijeniti sportskim automobilom na baterije, zahvaljujući Elonu Musku sve ćete to moći uraditi.

Iako široj javnosti nije poznat kao Steve Jobs ili Mark Zuckerberg, Musk, kojeg brojni mediji i fanovi porede sa Marvelovim Tonyjem Starkom i njegovim alter egom, super herojem Ironom Manom, u historiji će kao vizionar vjerovatno ostaviti dublji trag.

Jer, velika je razlika u pravljenu igračaka i servisa za socijalno umrežavanje i višekratnih raketa koje bi nas jednog dana mogle odvesti prvo na Mars, a zatim i izvan našeg solarnog sistema.

Rođen u Pretoriji od majke Kanađanke i oca Britanca rođenog u Južnoafričkoj Republici, Musk je put ka svemiru odlučio početi iz Sjedinjenih Američkih Država, do kojih je došao preko Kanade i državljanstva te zemlje.

Prva zarada

Svoj prvi pravi novac je zaradio sa 12 godina, kada je za 500 dolara prodao računarski kod za videoigru nazvanu Blastar. Prema magazinu Forbes, neto vrijednost 43-godišnjeg Muska danas iznosi impresivnih 9,5 milijardi dolara.

Spas čovječanstva

Elon Musk nikada nije krio da smatra kako je istraživanje svemira korak ka širenju, ali i spašavanju ljudskog roda. 

Kazao je da bi međuplanetarno putovanje moglo biti spas od prijetnje za kraj ljudske vrste.

“Asteroid ili super vulkan mogao bi nas uništiti, a suočavamo se sa rizicima kakve dinosauri nisu vidjeli: vještački virus, nenamjerno stvaranje mikro crnih rupa, katastrofalne posljedice globalnog zatopljenja ili još nepoznata tehnologija mogla bi nas dovesti do sudnjeg dana”.

“Ljudska vrsta je evoluirala tokom miliona godina, ali proteklih 60 godina atomsko oružje je stvorilo potencijalnu situaciju da sami sebe istrijebimo. Prije ili kasnije, morat ćemo proširiti život izvan ove zeleno-plave lopte ili ćemo izumrijeti”, rekao je Musk. 

Priča o uspjehu Elona Muska počinje osnivanjem kompanije Zip2 koju je izgradio sa svojim bratom Kimbalom. Zip2 prodaju 1999. godine Compaqu, a Muskov dio iznosi 22 miliona dolara. Novac od prodaje uložen je u osnivanje X.coma, kompanije koja je nudila finansijske usluge putem interneta te online plaćanje.

Godinu dana kasnije X.com se ujedinjuje sa Confinityjem, u čijem se vlasništvu nalazio danas sveprisutni PayPal.

Upravo je taj sudbonosni merging navijestio svu poslovnu genijalnost Muska. Na njegovo insistiranje, u prvi plan je gurnut sistem koji je nudio PayPal, a njegovoj popularnosti doprinijela je uspješna viralna kampanja čiji je tvorac bio upravo Musk.

Godine 2002. eBay kupuje PayPal za 1,5 milijardu dolara u dionicima, od čega momku iz Pretorije pripada 165 miliona.

Objedinjujući svoju strast za osnivanje novih kompanija i osvajanje svemira, Elon Musk iste godine pokreće svoju treću kompaniju Space Exploration Technologies, odnosno SpaceX. Iako je trenutni cilj SpaceX-a snižavanje cijena svemirskog transporta i njegova isporuka u Zemljinu orbitu, Musk nikada nije krio da je glavni pokretač iza ideje te kompanije kolonizacija svemira.

Domaća proizvodnja

Upravo sa namjerom da se snizi cijena puta u svemir SpaceX u svojim radionicama proizvodi većinu potrebnih uređaja za svoje letjelice, od raketnih motora do posebnih aluminijskih legura potrebnih za oplatu raketa. Također, jedan od ključnih elemenata za snižavanje cijena svemirskog transporta je i proizvodnja raketa koje bi se mogle višekratno koristiti.

Prema Muskovim riječima, takve rakete su ključne za osvajanje svemira. Kako je sam kazao, SpaceX traži način kako bi cijenu ljudskog svemirskog transporta stostruko smanjio.

Smrt na Marsu

Musk je naveo kako njegov cilj nije samo da pošalje ljudsku posadu na Mars, već da i on bude dio te misije, pa čak i da ostane tamo.

“Otišao bih na Mars ako bih bio siguran da SpaceX može nastaviti bez mene. Već sam rekao da želim umrijeti na Marsu, samo ne u nesreći pri slijetanju.” 

Kompanija je u kratkom roku isklesala svoje mjesto u historiji tako što je postala prva privatna kompanija koja je poslala raketu u Zemljinu orbitu, a zatim i prva privatna kompanija koja je u orbitu poslala satelit.

Zahvaljujući tim uspjesima, SpaceX potpisuje ugovor sa NASA-om, a njihova svemirska letjelica Dragon postala je prva letjelica u privatnom vlasništvu koja se spojila sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

Ohrabren tim uspjesima, Musk je izjavio da se nada da će poslati ljudsku posadu na Mars do 2026. godine.

Četvrti poduhvat

I dok je pravio prve korake ka osvajanju Sunčevog sistema, Musk nije zaboravio planet na kojem je rođen. Još 2004. godine upušta se u četvrti veliki poduhvat, kada postaje suosnivač Tesla Motorsa, kompanije odlučne u namjeri da napravi električne luksuzne i sportske automobile. Prvo čedno iz Teslinih fabrika je prvi u potpunosti električni sportski automobil Tesla Roadster.

Musk je javno kazao kako želi proizvoditi gradske električne automobile koji će koštati manje od 30.000 dolara. Zbog svog rada na tehnologijama korištenim u električnim automobilima, brojni stručni automobilski magazini Muska su uporedili sa Henryjem Fordom.

Sa ciljem popularizacije proizvodnje električnih automobila, Musk u junu ove godine objavljuje da su svi njihovi patenti svima dostupni, dok god su korišteni u dobre namjere i dok god drugi neće pokušati patentirati upravo te iste patente.


Tesla Roadster, prvi električni sportski automobil [EPA]

Ekološku osviještenost Musk iskazuje idejnim konceptom za SolarCity, kompanijom koju su poslije osnovali njegovi rođaci Lyndon i Peter Rive. Musk postaje najveći dioničar SolarCityja, kompanije koja je najveći snabdjevač SAD-a električnom energijom dobijenom iz sunčevih zraka.

Osim ideja već provedenih u djelo, Musk je pokazao da nema namjeru stati i uživa u plodovima svoga rada. Prošle godine je predstavio koncept nazvan Hyperloop, koji bi trebao revolucionirati transportni sistem.

Nova vrsta voza trebala bi se kretati prosječnom brzinom od 962 kilometra na sat, dok bi maksimalna brzina mogla dosegnuti čak 1.220 kilometara na sat.

Iako se radi tek o konceptu, Elon Musk je dokazao da sa lakoćom svoje ideje pretvara u stvarnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije