Ilan Pappe za AJB: Izrael želi zadržati Gazu kao veliki zatvor

Ilan Pappe: Egipatska politika je olakšala Izraelu da provede sadašnji brutalni napad na Gazu

Razgovarao: Harun Karčić

Ilan Pappe, rođen u Haifi, jedan je od vodećih izraelskih historičara. Trenutno predaje na Univerzitetu u Exeter u Velikoj Britaniji. Autor je brojnih knjiga o Palestini i Izraelu, kao i jedan od prvih izraelskih autora koji je izraelsko protjerivanje Palestinaca 1948. godine nazvao etničkim čišćenjem. Društveni je aktivista, koji poziva na akademski bojkot Izraela, te jedan od rijetkih koji tu zemlju krivi za političku i sigurnosnu nestabilnost na Bliskom istoku. Za Al Jazeeru govori o najnovijoj izraelskoj vojnoj ofanzivi protiv Palestinaca u Pojasu Gaze.

  • Izrael je napao Gazu pod izgovorom da je Hamas odgovoran za ubistvo tri izraelska tinejdžera. Sada je izraelska policija priznala da su ubistva djelo nezavisne terorističke ćelije, koja nije povezana s Hamasom. Zašto Izrael nije pričekao dok se nije provela odgovarajuća istraga prije nego što je odlučio granatirati Gazu? Ili je vojni napad bio smišljen?

Ilan Pappe: Mislim da je Vlada Izraela tražila izgovor da politički uništi Hamas na Zapadnoj obali i da oslabi novoformirano jedinstvo Vlade Palestine. Izrael je strahovao da bi nova Vlada mogla poboljšati alternativni palestinski plan da se obrati Ujedinjenim narodima kako je mirovni proces propadao, te da bi se mogla obratiti međunarodnoj zajednici i zahtijevati djelovanje na temelju ljudskih i građanskih prava.

  • Broj ubijenih palestinskih civila do sada je zapanjujući, pa, ipak, ne čini se da je Hamas izbačen iz ravnoteže najnovijim izraelskim vojnim operacijama. Da li Izrael riskira stvaranje još ekstremnije grupe od Hamasa? (Sjetite se kako se Islamska država Iraka i Levanta, sada Islamska država, razvila od sirijskih pobunjenika.)

Ilan Pappe: Slažem se da riskira, ali mislim da nije zabrinut zbog toga. Za Izrael je bilo kakva asocijacija antikolonijalističke borbe Palestinaca s islamskim džihadom najbolja strategija da se nastavi dobivati imunitet od Zapada, a kako bi se nastavila okrutna politika u Palestini.

  • Neki analitičari su predložili da Izrael namjerava okupirati i raseliti stanovništvo u Pojasu Gaze s ciljem pravljenja još jednog koraka prema stvaranju “eretz Yisrael” (Zemlje Izraelove). Koliko je vjerovatno da će se takav prijedlog ostvariti?

Ilan Pappe: Nisam siguran da Izraelci imaju jasnu strategiju u Gazi. Oni bi je željeli zadržati kao veliki zatvor i zaboraviti na nju. Za njih je “Zemlja Izraelova” cijela Zapadna obala i Izrael, ali bi se mogla razviti u takvu politiku ako politika “getoizacije” ne uspije.

  • Od svrgavanja Muhameda Mursija vojna egipatska Vlada, pod vodstvom generala Abdul-Fattaha Al-Sissija, zatvorila je prelaz Rafah, granatirala brojne tunele koji spajaju Gazu s Egiptom i izolirala Hamasovo vodstvo u Gazi. Da li vidite Egipat kao saučesnika u najnovijem napadu protiv Gaze? Da li i jedna druga zemlja igra ulogu u suzbijanju ideološkog partnera Muslimanske braće u Pojasu Gaze?

Ilan Pappe: Mislim da je egipatska politika, nažalost, olakšala Izraelu da provede sadašnji brutalni napad na Gazu i, također, propustila stvarnu mogućnosti da prekine krvoproliće u ranijoj fazi.

  • Dok glavne organizacije za ljudska prava kritiziraju izraelsko neprestano granatiranje civila, zapadni i američki mediji škrti su u kritiziranju Izraela. Koliko duboko je ukorijenjen proizraelski lobi u zapadnim medijima?

Ilan Pappe: Nažalost, još jako puno. Najgori primjer u ovom trenutku je BBC. On je odlučio prihvatiti izraelska objašnjenja i narativ, te je zaboravio da predstavi naizgled uravnotežen pogled. France 24 je bio ovakav na početku, ali su se kasnije malo popravili. Iznenađujuće, CNN je imao trenutak jasnoće i transparentnosti. Međutim, sve u svemu, vodeći mediji, politika i akademska zajednica su još na strani Izraela.

Izvor: Al Jazeera