Miris sarajevskih somuna tokom ramazana

U muslimanskom mjesecu posta, ramazanu, sarajevski običaji posebno dolaze do izražaja. Top sa Žute tabije, koji označava prekid posta, odnosno početak iftara i sarajevski somun kao neizostavni dio iftarske sofre.

Ti specifični običaji za ovaj grad upotpunjavaju njegovu praničnu sliku u za muslimane posebno važnom mjesecu.

Sarajevo u sumrak. Baščaršija se sprema za iftar. Pomiješani mirisi domaće hrane najavljuju prvi obrok za one koji poste. Dvije ulice dalje još jedan, Sarajlijama dobro poznat miris. Red do pola ulice i tacna spremna za vruć somun. Ista slika svake ramazanske večeri.

“Ja, ko dijete se sjećam, jer ja sam na Vratniku odrasla i dolazili smo ovamo svaki put. Ovako su bili uvijek redovi”, kaže Sarajka Halida Hojić.

Somune nose u papirnim kesama ili pod krpom. Tako im čuvaju svježinu. Sarajlija Esad Halimić priča da je to ukus koji čeka godinu dana.

Ispečen za minut

“Somun znači veliko, da ti kažem, za nas sad u ramazanu. Ipak je to miris somuna sam i iftar i to, razumijete…”, kaže on.

Autentične sarajevske somune danas pravi svega desetak pekara. Vlasnik jedne od najstarijih Mehmed Poričanin, priča nam da je to najjednostavniji hljeb. Od vode, brašna, soli i kvasca. Poseban miris daje mu začin, a draž brzina kojom se ispeče.

“Vjerovatno su ga Turci ostavili ovdje. Ja mislim da jesu sigurno, jer u onom ratnom periodu, osvajanjima i tako, njima je trebao hljeb koji će se brzo ispeći. Zar može brže nego da se 300 grama peče jedan minut?”, veli Poričanin.

I kraj posta za danas. Zvuk topa širi se Sarajevom sa Žute tabije na Vratniku.

“Pucanje topa sa Tabije tradicija je bosanskih muslimana stara više od 100 godina. Kada se oglasi top sa ovog mesta to je znak da je vreme za prvi obrok posle celodnevnog posta”, izvještava iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Da Sarajlije ne zakasne na iftar već 17 godina brine se tobdžija Smajil Krivić. Posao shvata ozbiljno. Znatiželjnike udaljava od topa i motri na vrijeme.

“Je li Vam se dogodilo nekad da zakasnite za sve ove godine?”

 

“Pa, jeste mi se dogodilo prošle godine, baš upravo iz bezbjednosnih razloga. Vidite koliko se nakupi ovuda naroda…”, priča Krikvić.

Pa na slatko i kafu…

Podsjećanje na tradiciju i panorama Sarajeva u pozadini. Zbog toga zalazak sunca na ovom mjestu čekaju mnogi. I ova porodica, koja se okupila iz tri različita grada.

“Došli smo, baš ono što kažu, mahsuz, zbog te tradicije, kako je hadžija spomenuo i zbog atmosfere te”, rekao je Kenan Bajrić iz Kiseljaka.

Pa onda na slatko i kafu u Čaršiju. Gužva, zveckanje posuđa i zvuk razgovora koji će trajati do duboko u noć.

Izvor: Al Jazeera