Paunović: Poplave su Paraćinu pojele sedam budžeta

'U pogođenim delovima Paraćina više nema mirnog sna kada pada kiša', kaže Paunović (Ustupljeno Al Jazeeri)

Razgovarao: Mladen Obrenović

Poplave koje su prije dva mjeseca pogodile regiju, pričinile su znatne materijalne štete imovini građana, ali i infrastrukturi. Među jedinicama lokalne samouprave je i Paraćin, općina u centralnoj Srbiji čiji načelnik Saša Paunović, ujedno i jedan od vodećih ljudi Stalne konferencije gradova i općina Srbije, u razgovoru za Al Jazeeru objašnjava kako na najbolji mogući način utrošiti obećana donatorska sredstva za obnovu.

  • Na nedavno održanoj donatorskoj konferenciji za pomoć poplavljenim krajevima Srbije i Bosne i Hercegovine donatori su jasno rekli kako će novac dati samo za konkretne projekte. Ima li Paraćin, kao jedinica lokalne samouprave koja je teško stradala u poplavama, već spremne projekte koje biste ponudili donatorima?

Saša Paunović: Sticajem okolnosti u prethodne dve-tri godine pripremili smo sa Srbijavodama projekat uređenja dela korita Crnice, reke koja je poplavila Paraćin i koja je u nadležnosti ovog državnog javnog preduzeća. Opština je rešila imovinske odnose, a Srbijavode pripremile tehničku dokumentaciju, pa bi se taj projekat mogao odmah realizovati i zaštitio bi deo grada od nekih budućih visokih voda.

Očekuje se i pomoć države [Ustupljeno Al Jazeeri]

Upravo je donet i državni plan obnove i sada je nešto jasnije šta građani mogu da očekuju. Prošlo je dva meseca od poplava i moram reći da sam očekivao nešto bržu reakciju, ali i sada nije kasno da se građanima pomogne da dočekaju zimu u svojim kućama.

  • Na koliko je procijenjena šteta i na što se konkretno odnosi kad je riječ o Paraćinu?

Paunović: Krajnji iznos štete je oko 2,5 milijardi dinara, što je više od sedmogodišnjeg investicionog budžeta Paraćina. Moja ranija ocena da je šteta “pojela” tri investiciona budžeta odnosila se samo na minimalnu procenu štete na stambenim objektima. Najveća šteta u Paraćinu je upravo na imovini građana, pa zatim na privredi i poljoprivredi, znatno manje na javnim objektima.

  • Vjerujete li, na kraju, da će se paraćinski kraj i njegovi građani brzo i uspješno oporaviti od katastrofe koja ih je snašla?

Paunović: Kad je reč o funkcionisanju javnih službi, sve se, manje-više, brzo vratilo u neko približno normalno stanje. Međutim, za građane i privredu pogođenu poplavama ovo je izuzetno težak udarac, najveća prirodna katastrofa, kako kažu stariji, u čitavom veku i živom pamćenju. Oporavićemo se, ali će ekonomski i ožiljci na ljudskoj duši ostati. Dovoljno je reći da u pogođenim delovima grada više nema mirnog sna kada pada kiša. Dobovanje kapi se osluškuje skoro kao udaljeni zvuk aviona pre 15-ak godina.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO