Preživjela djeca trpe šokove u Gazi

Roditelji se odlučuju i za kućno liječenje zbog stalnih napada (Reuters)

Piše: Khaled Alashqar

GAZA — Oči Ahmada Abu Qassema bile su prikovane za nebo. Gledao je kroz prozor dok su izraelski borbeni avioni kružili iznad njega. „Plašim se zaspati jer se probudim prestravljen od [zračnih] napada i eksplozija bombi. Ponekad Izrael gađa mjesta koja su u našoj neposrednoj blizini“, rekao je ovaj jedanaestogodišnjak Al Jazeeri.

Ahmad ima hronično povišen krvi pritisak, za koji dobija lijekove u Specijalističkoj pedijatrijskoj bolnici Rantisi u Gazi. Bolnica je udaljena 10 kilometara od njegove porodične kuće u Beit Hanounu na sjeveru Gaze.

Uprkos opasnostima putovanja za vrijeme neprekidnog izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze, u kojem je smrtno stradalo više od 172, a ranjeno više od 1.000 ljudi, Ahmadova majka Eman ostala je s njim u bolnici. Druga djeca su kući, s ocem.

Specijal: Napadi na Gazu

Kaže da daje sve od sebe da utješi sina, ali često ni sama ne može sakriti strah od izraelskog bombardovanja tokom noći. „Pokušavam sakriti strah i ponašati se kao da se ništa strašno ne događa. Zagrlim svog bolesnog sina koji plače od straha, ali kada čujem vijesti o bombardovanju u Beit Hanounu … još više se zabrinem za drugu svoju djecu i muža.“

Otkako je počela izraelska vojna eskalacija u Gazi, neki pacijenti su tražili kućnu njegu, plašeći se da bi bolnice mogle biti bombardovane.

Prekinuto liječenje

I porodicama je postalo isuviše teško da posjete svoje voljene u bolnici. „Morala sam prekinuti liječenje sinu zbog vanredne situacije“, rekla je Eman, objasnivši da Ahmad ne ostaje u bolnici trajno. „Vodimo sina u bolnicu kolima hitne pomoći kada se počne osjećati loše.“

Izrael je opravdao svoju vojnu kampanju kao pokušaj da iskorijeni Hamas u Gazi i zaustavi ispaljivanje raketa iz ove priobalne enklave na izraelske gradove. Izraelska vlada je okrivila Hamas za sva stradanja civila u Gazi, kao i da Hamas koristi civile kao ljudske štitove i da sakriva oružje u područjima u kojima su civili.

„Ko se skriva u džamijama? Hamas. Ko stavlja arsenale oružja ispod bolnica? Hamas. Ko komandne centre postavlja u kućama ili u blizini vrtića? Hamas. Hamas koristi stanovnike Gaze kao ljudske štitove i donosi nesreću civilima Gaze“, u nedjelju je izjavio Benjamin Netanyahu, izraelski premijer.

U petak rano ujutro Izrael je ispalio dva hica upozorenja na gerijatrijsku bolnicu Al-Wafa, istočno od Gaze. Izrael tvrdi da se u ovoj bolnici – u kojoj se liječe nastradali iz nesreća i u kojoj žive stare osobe – nalazi i tajno skladište oružja.

No, 30 starijih Palestinaca tamo živi, kako kaže direktor Basman Elashi, i ne mogu ih premjestiti. Grupa međunarodnih aktivista sada odsjeda u bolnici i igra ulogu ljudskog štita da spriječi potencijalno bombardovanje. Elashi je strancima pripisao zasluge za spas bolnice od uništenja. Bolnica sada može nastaviti „pružati zdravstvene usluge pacijentima i udomljavati starije“, rekao je.

U Al-Zahri, gradu udaljenom nešto više od šest kilometara od Gaze, Rehabilitacioni centar Al-Wafa – ogranak glavnog centra – udomljava 40 starijih Palestinaca. Prema riječima Amera Ghbayena, administrativnog nadzornika bolnice, izraelski zračni napadi su otežali pružanje njege stanovnicima centra.

„Kada Izrael intenzivira zračne napade, što se dešava noću, stariji osjećaju strah i užasavanje. Pokušavamo ove starice i starce držati podalje od prozora“, rekao je Ghbayen. „A imam i suprugu i djecu kući na koje neprestano mislim.“

No, sve zdravstvene ustanove nisu pošteđene. Izrael je 11. jula bombardovao rehabilitacioni centar za osobe sa invaliditetom na sjeveru Gaze, pri čemu su smrtno stradale četiri osobe. Ostali su zadobili ozbiljne opekotine usred eksplozije i prevezeni su u bolnice.

Dr. Mona el-Farra, predsjednica palestinskog Crvenog polumjeseca i direktorica Saveza za pomoć djeci na Bliskom istoku, rekla je da je ovo bombardovanje pogoršalo ionako tešku situaciju za zdravstvene stručnjake, koji rade u ekstremno stresnim okolnostima u Gazi.

„Obavljamo svoju dužnost… Naša dužnost je da budemo s ljudima, ali naravno to ima veliki utjecaj [na osoblje] jer rade pod pritiskom i nemaju dovoljno zaliha i lijekova“, kazala je. „Ali ovo nije prvi put da Izrael ovo radi. To je već rutina.“

Raketirane bolnice

Human Rights Watch je izvijestio da je za vrijeme ofanzive iz 2008-2009, nazvane Operacija “Lijevano olovo”, Izrael ispalio rakete sa bijelim fosforom – ilegalnom supstancom od koje gori sve s čim dođe u kontakt – na bolnicu. „[Izraelska vojska] je više puta ispaljivala ovu supstancu ilegalno na naseljene četvrti, ubijajući i ranjavajući civile i nanoseći štete ustanovama, uključujući školu, tržnicu, skladište humanitarne organizacije i bolnice“, izvijestio je Human Rights Watch.

Centar za ljudska prava Al-Mezan, koji se nalazi u Gazi, također je optužio Izrael da je gađao timove hitne pomoći za vrijeme 18-dnevne operacije, pri čemu je stradalo 17 medicinara, ranjeno je 50 osoba i uništena je oprema. „Medicinski timovi su gađani dok su pokušavali evakuisati ranjene i bolesne“, izjavili su iz ove grupe.

Godine 2012. Izrael je također optužen da je ispalio raketu Hellfire na bolnicu u Gazi. U ovom napadu nije bilo mrtvih, ali ova ustanova je ostala bez struje.

„Gađanje bolnica i zdravstvenih ustanova predstavlja jasno kršenje međunarodnog zakona“, rekao je Mahmoud Daher, direktor Svjetske zdravstvene organizacije u Gazi.

Naglasio je da je omogućavanje sigurnog okruženja za pacijente ključno da bi im se mogle pružiti zdravstvene usluge koje su im potrebne.

„Svjetska zdravstvena organizacija zahtijeva da sve strane poštede bolnice i da one ostanu izvan sukoba“, rekao je. 

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike TEME
POPULARNO