‘Zlatni momci’ u pohodu na novu titulu

Reprezentacija BiH je prije dvije godine osvojila zlato na Paraolimpijskim igrama, a godinu dana kasnije i na Evropskom prvenstvu (EPA)

Piše: Ibrahim Sofić

Svjetski prvaci, olimpijski pobjednici, evropski prvaci, najuspješniji sportski kolektiv Bosne i Hercegovine… Naravno, riječ je o nacionalnoj selekciji ove države u sjedećoj odbojci, koja se ovih dana priprema za pohod na novu titulu.

Prije dvije godine „zlatni momci“, kako ih nazivaju u BiH, na Paraolimpijskim igrama u Londonu osvojili su zlatnu medalju, da bi godinu dana poslije u poljskom gradu Elblag postali najbolji tim „Starog kontinenta“.

Ovaj grad u Poljskoj će od 16. do 21. juna biti domaćin Svjetskog prvenstva na kojem će izabranici selektora Mirze Hrustemovića, predvođeni kapitenom Sabahudinom Delalićem, biti jedan od favorita.

I Hrustemović i Delalić ističu kako je cilj bh. selekcije plasman u finale, te kako će najvjerovatniji protivnik biti Iran. U grupnoj fazi BiH će igrati protiv Brazila, Kazahstana i Hrvatske.

„Iako smo dva puta osvajali titulu svjetskog prvaka, želimo osvojiti i ovu. U finalu prošlog SP-a u Sjedinjenim Američkim Državama izgubili smo od Irana, pa im sad želimo vratiti“, kaže Delalić za Al Jazeeru.

Potvrda primata

Slično kaže i selektor.

„Naše ambicije su poznate, mi napadamo titulu svjetskog prvaka i želimo da potvrdimo primat u svijetu, da sve tri titule budu u našim rukama. No, igrat ćemo bez opterećenja. To su naše želje, kojih ako nema – nema ni uspjeha u sportu“, ističe Hrustemović.

„Imamo kvalitetu za pobijediti. Radili smo, trudili se i sigurno nam ne fali samopouzdanja, motiva i ambicija.“

Pri kraju je treća, finalna faza priprema, a bh. reprezentacija će 11. otputovati u Poljsku. Tokom sve tri faze priprema uz najbolje momke bila su i po tri mlada igrača na koje se računa u budućnosti. Ove sedmice u Sarajevu su igrali i prijateljski duel sa Brazilom, rivalom u grupi na SP-u, a i sa domaćinom narednih Paraolimpijskih igara 2016. godine.

„Brazil ima nekoliko novih igrača, veoma su visoki. Trener pravi tim za OI u Brazilu i on je pokušao igrati sa svim igračima, pa nije opterećivao prvu postavu. Nas je teško dobiti, jer uvijek igramo maksimalno, bez skrivanja taktike. Mi smo apsolutni favoriti, ali protivnike ne treba potcijeniti“, smatra Hrustemović.

Nezaobilazna tema

Delalić se slaže kako je Brazil veoma kvalitetan i hvali napredak selekcije Kazahstana, dok smatra da su Hrvati bez većih šansi u grupi C.

„Kasnije križanje grupa. Ako budemo prvi idemo u četvrtfinale, gdje bismo mogli očekivati Njemačku, a u polufinalu Egipat ili obratno, te Iran u finalu. Ali, to ne mora tako, znaju neke ekipe podbaciti, još u polufinalu može biti Rusija, te i Ukrajina, koja je bila dobra na EP-u“, dodao je kapiten.

Nezaobilazna tema je, svakako, Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. Obojica smatraju kako BiH može izboriti drugi krug, a na pitanje „Kakve su šanse BiH“ Delalić kaže:

„Iskreno, gledajući zadnje dvije utakmice sa Obalom Slonovače i Meksikom trebamo druge pitati kakve su im šanse protiv BiH. Ja ovu borbenost nisam ranije doživio od naših nogometaša i takvo zalaganje. Dobro je što su se neki novi momci pojavili i, moram reći, natjerali ove stare da moraju trčati i boriti se za mjesto.“

„Papetu (selektoru Safetu Sušiću) svaka čast. Ovo je pravi način kako da se svi pokrenemo. Imamo talentirane igrače, nadam se da ih ove pobjede neće ‘ponijeti’. Borbenost trebaju pokazati protiv Argentine, koja nije nepobjediva.“

Faktor iznenađenja

Po Hrustemoviću, ključ je igra bez kalkulacija.

„Isto kao što kod nas u sjedećoj odbojci nema skrivanja, mislim da tako trebaju i fudbaleri – ili znamo ili ne znamo igrati, to je jednostavno. Tako je bilo protiv Obale Slonovače i Meksika. U izjavama pred Argentinu su oprezni, ali vidim po igri naših da se protiv Argentine nećemo ništa ustručavati i da idemo na pobjedu.“

„Imam neku ‘šuhvu’, što bi rekli u BiH, da možemo biti faktor iznenađenja. Što je najvažnije, mi imamo kvalitet, ne treba da nas ‘vile nosaju’ ili da prizivamo sreću, već da se plasiramo dalje, jer za to imamo kvalitetu“, istakao je.

Delalić dodaje:

„Mi borbenošću guramo. Iran je deset puta bolji, spremniji, drugi mnogo više ulažu, ali mi imamo tu borbenost i bosanski inat i to ima naša nogometna ekipa.“

Izvor: Al Jazeera