Historičari: Ostavimo Principa u 1914.

Jedno od pitanja koje ponovno postaje aktualno pred stogodišnjicu Sarajevskog atentata je ono je li Gavrilo Princip heroj ili terorist. Reporter Al Jazeere Stefan Goranović odgovore je potražio u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu.

Danas mnogi na Zapadnom Balkanu imaju potrebu definirati Gavrila Principa.

Jedna od središnjih gradskih ulica u Beogradu već dugo nosi njegovo ime. Na to podsjeća i mural s Principovim stihovima.

Ne ostavlja sumnju u dominantno mišljenje u srpskoj javnosti već desetljećima, a to je da se radi prije o heroju, nego O teroristu i negativnoj osobi.

Podijeljena mišljenja

“On je danas ono što je bio i nekad, junak, heroj. Nacionalni junak”, smatra Milutin Čvorović iz Breograda.

“Ja mislim da je on dobar čovek i da je uradio pravu stvar”, veli Dušan Božinović. 

Ali u Sarajevu, na mjestu gdje je Gavrilo Princip crvenim slovima ušao u povijest, mišljenja su podijeljena.

“Odnos prema Gavrilu Principu, koji je samo nekoliko koraka dalje promenio tok svetske istorije, menjao se poput imena mosta koji se nekada zvao most Gavrila Principa. Međutim, ono što brojni istoričari vide kao poseban problem jeste posmatranje Principa i njegovog dela kroz prizmu današnje političke situacije na Balkanu”, javlja Goranović iz Sarajeva.

U Sarajevskim arhivama znanstvenici i istraživači nalaze mnogo bitnije i zanimljivije podatke, koje objavljuju, ali malo koga to zanima.

“Sve što se napiše neće naći svog odjeka u školskim udžbenicima, zato što su školski udžbenici, opet, rezultat politike. Takođe, očigledno da dok je bila Jugoslavija on je bio heroj. Nema Jugoslavije, on nije heroj. Onda će, vjerovatno opet kada dođe Jugoslavija, ponovo biti heroj. Očigledno da to prati diskurs toga kako ćemo mi govoriti o Gavrilu Principu, a to je pogrešno”, kaže sarajevski povjesničar Haris Zaimović.

Šta misle hrvatski studenti

Hrvatska javnost dosta se manje bavi Principom. Ali i tamo je povod za raspravu. Tome su doprinijeli udžbenici koji su devedesetih godina prošlog stoljeća naglašavali velikosrpstvo Mlade Bosne, kaže profesor Hrvoje Klasić.

On je svoje studente pitao tko je za njih Gavrilo.

“Većina u dvorani je rekla da je bio terorist. Međutim, tu i tamo se pojavi netko, jedan student je rekao ‘a što mislite da je netko početkom devedesetih ubio Slobodana Miloševića, da li bismo toga zvali terorist ili bismo možda rekli da nas je možda spasio rata ili svega ostaloga?’. Po mome mišljenju, Gavrilo Princip nije terorist, on je mladić koji je iz idealističkih pobuda napravio jedan težak zločin. Taj čin i ta činjenica ne umanjuje zločin, niti njegov idealizam”, smatra ovaj povjesničar.

Brojni povjesničari, iako se možda ne slažu u svemu, slažu se u jednom – Princip bi trebao ostati u 1914. godini, a ne u balkanskoj politici 21. stoljeća.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Ideja da se početak Prvog svjetskog rata obilježi međunarodnom komemoracijom u Sarajevu, gdje je 28. juna 1914. izvršen Sarajevski atentat, odbačena je zbog nedostatka suglasja.

Published On 31 Dec 2013

Kakva je i kolika historijska uloga Gavrila Principa? Zašto se o njemu govori kao o heroju i teroristi istovremeno? Šta su bili uzroci a šta povod za izbijanje velikog Svjetskog rata 1914. godine?   Dvadeset osmog juna ove godine navršava se 100 godina otkako je Gavrilo Princip u Sarajevu ubio austrougarskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Ferdinanda i njegovu […]

Published On 14 May 2014
Više iz rubrike TEME
POPULARNO