Neujednačena prava porodilja u BiH

Broj rođenih u većini država regiona u posljednjih 20 godina je u stalnom padu. Političari u svojim istupima često navode da se treba boriti protiv takozvane bijele kuge.

Pozivaju mlade ljude da zasnivaju porodice. Ipak, jedan od bitnijih faktora u planiranju porodice jesu radna i druga prava trudnica i majki.

U Bosni i Hercegovini prava porodilja zavise od toga u kojem dijelu zemlje, tj. u kojoj administrativnoj jedinici žive, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Ne postoji jasna državna politika za zaštitu roditeljstva, porodice i djece. Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska ima svoj zakon, a u Federaciji BiH svaki kanton ima svoja pravila.

Zaposlene majke u Sarajevu su nezadovoljne odnosom vlasti prema njima, a konkretan povod je najnovija odluka o smanjenju, kako kažu, ionako nedovoljne mjesečne porodiljske naknade od 180 eura.

„Generalno, mislim da se država jako loše brine o ovoj najosjetljivijoj populaciji. I apsolutno se ništa ne radi da bi se to promijenilo! Ako gledamo sami iznos, 360 maraka, koliko iznosi, ne može da pokrije mjesečne bebine potrebe”, kaže Selma Palo-Tanić iz Sarajeva.

Bez ikakve nadoknade

Dok majke u Sarajevu primaju kakvu-takvu pomoć, one u Posavskom ili Hercegovačko-neretvanskom kantonu godinama ne dobijaju ni novčića nadoknade. Kažu kako im time vlasti poručuju da je luksuz imati dijete i da je to privilegija samo bogatih.

„Ne znam to da ima za svaki mjesec!? Znam da, npr. u Hrvatskoj, nezaposlene majke s Biroa dobijaju pomoć. A ovdje uopće nema ništa!”, kaže Doris Jelinić iz Mostara.

Iako je prošle godine napravljen prednacrt zakona o pravima porodilja u Federaciji BiH, do danas je ostao samo mrtvo slovo na papiru.

Nadležni tvrde da nema novca za naknade porodiljama.

„Kako god okrenete, neko ta prava, koja su zakonom predviđena, mora isplaćivati. A niko ne želi tu obavezu i ne može je, na kraju krajeva, ni prihvatiti jer je prevelika. Prevelik je teret ili za kantone ili za Federaciju!”, kaže Miroslav Jurešić iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Odgovorni budžeti

Stručnjaci smatraju da je polazna osnova za ublažavanje rodne diskriminacije uspostavljanje odgovornih budžeta.

„Sve je to, prema mom mišljenju, jedan vid diskriminacije! Porodilje ove države treba da imaju ista prava zato što one rađaju budućnost ove zemlje. To je nešto što bi vlast trebala uzeti u obzir. Ali, evo, idu izbori. Možda se nešto i promijeni. Iako sam vrlo, vrlo skeptična”, kaže Višnja Tomić, direktorica portala ringeraja.ba.

U Bosni i Hercegovini godinama je vidljiva diskriminacija između žena i muškaraca kada je riječ o ostvarivanju prava na dopust s ciljem brige o djetetu, kao i različito utvrđene obaveze poslodavaca u smislu plaćanja poreza i doprinosa na plate.

„Na problem prirodnog priraštaja upozoravaju i izvještaji različitih institucija i organizacija u BiH. Predviđanja su da će, uz postojeću zakonsku regulativu, problem nataliteta u ovoj zemlji u budućnosti sasvim sigurno biti još više izražen”, javlja Kajan.

Izvor: Al Jazeera