Ugroženo kulturno blago Iraka i Sirije

U Kataru se održava 38. godišnja konferencija UNESCO-a. Jedna od tema je zaštita ugrožene kulturne baštine. Članice UNESCO-a zatražile su uvođenje zabrane na izvoz artefakata iz Sirije te pozvale Iračane da zajedno zaštite kulturno blago svoje zemlje.

Drevni grad Samara u Iraku jedna je od najbolje očuvanih islamskih historijskih lokacija. Na listu ugrožene svjetske baštine stavljen je 2007. godine.

Grad je nastao u devetom stoljeću, a u njemu se nalazi Al-Askari, jedno od najznačajnijih šiitskih svetišta. Ali, mnogi strahuju da bi moglo biti uništeno, zajedno s drugim lokacijama na UNESCO-ovoj listi, tokom borbe sunitskih pobunjenika za kontrolu nad tim područjem.

“Ima mnogo razloga za stavljanje tih lokacija na listu ugroženih. Jedan od njih je dodjeljivanje direktnih sredstava iz same zajednice. Drugi je upoznavanje međunarodne zajednice s onim što se dešava”, kaže Fatema al-Sulaiti iz Uprave katarskih muzeja.

Međunarodna zabrana prodaje kulturnih artefakata iz Iraka uvedena je 2003. godine. Pomogla je da se zaustavi trgovina neprocjenjivim historijskim predmetima, nakon ranijih valova nasilja i pljačkanja.

Trgovina kulturnim blagom

Ali, čak i nakon trogodišnjeg rata, takva zabrana još ne postoji za Siriju, zemlju s bogatom kulturnom baštinom i šest mjesta na UNESCO-ovoj listi. Među njima su ruševine Palmire, grada starog gotovo 2.000 godina i raskršća nekoliko civilizacija.

“Za Siriju još ne postoji takva rezolucija. Međunarodna zajednica može usvojiti zabranu kojom bi se spriječila ilegalna trgovina kulturnim blagom koja cvjeta u zemljama koje graniče sa Sirijom”, kaže Nada al-Hassan iz UESCO-a.

Grad Erbil na sjeveru Iraka jedno je od 36 novih mjesta koja UNESCO razmatra za stavljanje na listu.

Zvaničnici tog tijela Ujedinjenih naroda u Dohi će u narednih nekoliko dana odlučiti koja se mjesta trebaju naći pod zaštitom UNESCO-a. Već su izrazili duboku zabrinutost zbog nasilja u zemljama poput Sirije i Iraka.

Generalni direktor UNESCO-a pozvao je sve Iračane da budu jedinstveni u zaštiti naslijeđa svoje zemlje, koje ne samo da je svjedok historije čovječanstva, nego i ključ za obnovu zemlje nakon okončanja nasilja.

Izvor: Al Jazeera