Slavni NBA trener porijeklom s Balkana

Jedan od najboljih trenera svih vremena porijeklom je sa balkanskih prostora (EPA)

Piše: Vlado Radičević

Nedavnim osvajanjem pete titule NBA prvaka sa San Antonio Spursima karizmatični 65-godišnji trener Gregg Popovich ušao je u povijesne knjige kao jedan od pet NBA trenera koji se u povijesti mogu pohvaliti s takvim učinkom. Naći se u društvu Phila Jacksona, Reda Auerbacha i drugih – nije mala stvar.

Osim toga, sa 17 godina staža na čelu Spursa, Popovich je najtrajniji trener ne samo u NBA ligi nego u sve četiri velike američko-kanadske lige (NBA, NHL, NFL, MLB).

Međutim, ono po čemu je Popovich jedinstven je podatak kako njegovo razumijevanje košarke ima direktnu vezu s izumiteljem ove igre – Jamesom Naismithom. Sigurno se pitate kako je moguće da Popovich ima veze sa čovjekom koji je 1891. izmislio potpuno novi sport kada je igrače američkog nogometa odvukao u dvoranu za vrijeme hladnih i snježnih mjeseci i natjerao ih da u košare za breskve ubacuju loptu?

Kako ne bih previše odugovlačio prvo da objasnim vezu Naismitha i Popovicha. Dakle, izumitelj košarke Naismith nekoliko godina nakon što je napisao prva pravila učio je na sveučilištu Kansas košarku Forresta “Phoga” Allena koji je danas poznat kao “otac košarkaških trenera”. Taj isti Allen ubrzo je odlučio postati trenerom, a podatak kako je na klupi sveučilišta Kansas u kontinuitetu bio od 1919. do 1956. sve govori (punih 37 godina!). U tih 37 godina trenirao je i ujedno školovao za trenerski posao buduće stanovnike Kuće slavnih u Springfieldu (Hall fo Fame) kao što su Dutch Lonborg, Adolph Rupp, Ralph Miller i Dean Smith. Upravo je potonji, dakle Dean Smith, važan u našoj priči.

Legendarni trener sveučilišta North Carolina, koje je vodio od 1961. do 1997. godine, četiri je godine proveo kao igrač na sveučilištu Kansas pod već spomenutim trenerom Forrestom “Phogom” Allenom. Već sa 22 godine Smith se odlučio primiti trenerskog posla, a među mnogim igračima koje je trenirao (i Michaela Jordana naravno!) vodio je i Larryja Browna koji je nakon solidne igračke karijere napravio još bolju trenersku. Uostalom, 2002. Brown je uvršten u Kuću slavnih čime je sve rečeno. Taj isti Brown svoje košarkaške ideje, koje je naučio od Smitha prenio je na svog pomoćnika Gregga Popovicha na sveučilištu Kansas. Godine 1988, kada je stigla nova NBA ponuda, Brown je svog dobrog prijatelja i vjenčanog kuma Popovicha povukao u San Antonio Spurse kako bi mu bio jedan od pomoćnika. Ostalo je povijest.

Igra bazirana na europskim košarkašima
[Getty Images]

Posljednjih godina primjeri Francuza Tonyja Parkera i Borisa Diawa, zatim Argentinca Manua Ginobilija, Brazilca Tiaga Splittera – igrača koji su košarku učili u Europi – dokaz kako je Popovich “vidi ono što drugi nikada neće”.

“Imao sam priliku pronaći igrače za koje nitko nije čuo. Danas više nije tako”, kaže “Pop” koji upravo zahvaljujući stranim košarkašima danas ima momčad koja igra daleko najljepšu košarku na svijetu. Čak deset stranih košarkaša Spursi su imali uoči sezone na rosteru što je apsolutni NBA rekord.

Kukoč kao neostvarena želja

“Najviše uživam u igri Spursa, igraju pravu europsku košarku s puno trčanja i puno dodavanja. Osvojit će još koju titulu prvaka, vidjet ćeš”, rekao mi je Toni Kukoč sredinom 2006. godine, otkad uživa uživa u igračkoj mirovini. Da je Kukoč bio u pravu, dokaz su i dvije titule prvaka osvojene nakon te rečenice, ona iz 2007. kada je MVP bio Tony Parker i ova najsvježija kada je 22-godišnji MVP Kawhi Leonard iznenadio samoga sebe kako je odigrao. Ali ne i Popovicha…

I Leonarda je “izmislio”. Naime, na NBA draftu 2011. Leonard je bio “tek” 15. pick, a izabrala ga je Indiana. Međutim, Popovich je ranije odlučio d aga želi i za njega je žrtvovao sjajnog playmakera Georgea Hilla (zamjena), ali je istovremeno “izmislio” novog playmakera u dotad nepoznatom Australcu Patu Millsu. Genije? Drugu riječ teško je pronaći.

Zanimljivo je, kada već spominjem Kukoča, kako je krajem 90-ih godina splitski genije bio velika želja Popovicha. I Kukoč tada nije imao ništa protiv, ali bio je pod “ogromnim” ugovorom tako da je “trade” bilo vrlo teško izvesti. Šteta.

“Dražen je bio jedan od najvećih šutera koje sam ikada vidio. Stroj za koševe… Ali Kukoč! On je za mene jedan od najboljih igrača svih vremena. Strašno je talentiran i svestran igrač. Čudo!”, rekao mi je na All-Star vikendu 2005. Popovich kada sam ga pitao za hrvatske košarkaše.

Iako u posljednjih 17 godina igrači s područja bivše države nisu zaigrala u Spursima nema sumnje kako je Popovichevo poimanje košarke i prilika stranim košarkašima natjerala Amerikance da drugačije razmišljaju. Čudno zvuči, ali Popovich – koji očito razmišlja o košarci drugačije od klasičnih Amerikanaca – natjerao ih je na to svojim osjećajem za igrače i poznavanjem košarke.

Poznavanjem fundamenata košarke koje mu je usadio Larry Brown. Brownu je te fundamente usadio Dean Smith. Smithu je usadio Phog Allen. Allena je sve o košarci naučio izumitelj Naismith koji je prije 123 godine košarke za breskve zakucao na visinu od 10 stopa (305 cm). Zašto baš 305 cm? O tome nekom drugom prilikom. Tek ću napomenuti da je poveznica američki nogomet.

Izvor: Al Jazeera