Gradonačelnik Srbin – utopija ili stvarnost Vukovara

Dragan Crnogorac - kandidat srpske manjine za gradonačelnika Vukovara (Tomislav Mileti? / Pixsell)

Piše: Branimir Bradarić

Prijevremeni izbori u Vukovaru, koji se održavaju u nedjelju, bit će još jedno odmjeravanje u nizu političkih snaga, prije svega SDP-a i HDZ-a, ali isto tako i kvalitetan test i na državnoj razini. Međutim, koliko god je bitna većina u Gradskom vijeću Vukovara, najveća borba će se voditi za gradonačelničko mjesto koje donosi prestiž, moć – ali i ključeve gradske blagajne.

Glavni favoriti u utrci za gradonačelnika Vukovara i ove godine su Željko Sabo, koji je i dalje član SDP-a ali na izbore izlazi kao neovisan kandidat, i Ivan Penava (HDZ). Međutim, svi se slažu da je favorit u sjeni Dragan Crnogorac (SDSS).

‘Znam što Vukovaru treba’

Već danima u Vukovaru mogu se čuti razgovori o tome koliko je moguće da Srbin postane gradonačelnik, što bi to značilo za grad, Vukovarce, ali i cijelu Hrvatsku, kao i je li došlo vrijeme za nešto takvo s obzirom na još svježe ratne rane. U svojim predizbornim istupima Crnogorac kaže kako se nada da će građani upravo njemu dati svoje povjerenje, a da im on poručuje da ih neće razočarati jer zna što Vukovaru treba.

Kaže i kako smatra da je od prebrojavanja krvnih zrnaca bilo kojeg kandidata važnije da gradonačelnik donese kvalitetna rješenja građanima.

“Mislim da bi izbor jednog Srbina za gradonačelnika Vukovara donio niz prednosti i Vukovaru i Hrvatskoj. Nešto takvo bi u cijelom svijetu naišlo na veliki odjek, a u isto vrijeme bila bi to i snažna poruka da su građani Vukovara svjesni svega što su im donijele podjele po nacionalnoj pripadnosti”, rekao je Crnogorac komentirajući mogućnost da jedan Srbin 20-ak godina poslije Domovinskog rata “preuzme” upravljanje tim gradom.

Pri tome, Crnogorac računa na dvije velike stvari koje njemu idu u prilog. Prva je da političke stranke sa srpskim predznakom prvi put na izbore izlaze ujedinjene i sa jednom listom (SDSS-SNS-NSS). Tu računaju na činjenicu da u Vukovaru, prema posljednjem Popisu stanovništva, živi gotovo 35 posto stanovništva srpske nacionalnosti, odnosno oko 9.500 Srba. Uz njih računa i na glasove vukovarskih Srba koji žive izvan granica tog grada te procjenjuje da će na izbore izaći oko 6.000 Srba.

Kao drugu veliku svoju šansu vukovarski Srbi vide u velikoj podijeljenosti Vukovaraca hrvatske nacionalnosti.

Podijeljeni grad 

“Činjenica je da jedan dio Hrvata iz Vukovara čvrsto stoji iza HDZ-a i stranaka okupljenih oko te stranke, a drugi oko SDP-a i njima srodnih stranaka. Ta podijeljenost može na kraju biti ključna”, kažu iz SDSS-a. Još računaju i na glasove birača građanskih opcija koji su nezadovoljni i HDZ-om i SDP-om.

Poznati hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski smatra da Crnogorac svakako ima šanse za pobjedu na izborima, ali i da su one minimalne.

“Sigurno je da bi izbor jednog Srbina za gradonačelnika Vukovara naišao na iznimno jak i pozitivan odjek u svijetu. Sigurno bi i Hrvatska dobila pozitivne ocjene, ali mislim da to nije realno. Isto tako, bojim se i da bi takvo što dovelo do još većih problema u gradu koji je više podijeljen nego prije godinu dana. Situacija u Vukovaru je zadnjih mjeseci dodatno zaoštrena. Sjetimo se samo dešavanja sa ulica, prosvjeda, popisivanja kafića i drugih objekata koje drže vlasnici Srbi i sl. Nažalost, i to je realnost Vukovara”, smatra Puhovski.

Dodaje i kako su se strasti u Vukovaru trenutno pritajile ali i da je za očekivati nove probleme, pri čemu bi se gradonačelnik, sa takvom “pozadinom”, našao u velikim problemima.

“Ipak, iako mislim da Crnogorac neće moći pobijediti na izborima, vrlo je vjerojatno da će upravo glasovi građana srpske nacionalnosti odlučivati. Oni će svoj glas nekome dati u drugom krugu, a i o većini u Gradskom vijeću vrlo lako bi se moglo desiti da odlučuju ruke Srba. To je također realnost Vukovara. To je dobro i radi onih koji ne žele prihvatiti kako je komponirano stanovništvo Vukovara”, rekao je Puhovski.

Branitelji protiv

U braniteljskim udrugama za sada šute o mogućnosti da jedan Srbim postane gradonačelnik Vukovara, ali zato budno prate sva predizborna dešavanja. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić kaže da u Koordinaciji uopće nisu niti razgovarali o toj mogućnosti koja im djeluje kao utopija.

“Nemamo nikakav stav o tome. Teško je bilo što reći ovako napamet. Voljeli bismo prije bilo kakve odluke prethodno vidjeti program i za što se zalaže njihov kandidat. Ako bi to bile zajedničke škole, vrtići i slične stvari za koje se zalažemo i mi, onda bismo o tome i razmislili. Naš cilj je da djeca zajedno idu u školu, zajedno uče i razmišljaju u istom smjeru. Međutim, s obzirom da znamo kakva su razmišljanja, čisto sumnjamo u takav razvoj događaja”, rekao je Šoljić.

I dok u Koordinaciji nisu razmišljali o tome, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić nekoliko dana prije izbora bio je jasan.

“Pitali ste me koga Stožer podržava, a ja ću vam odgovoriti za koga sigurno nismo. Nikako nismo za Željka Saboa i [predsjednika SDSS-a] Vojislava Stanimirovića”, jasan je bio Josić.

U isto vrijeme, najveća želja običnih građana Vukovara je da grad konačno krene naprijed, da se počne sa otvaranjem radih mjesta, zapošljavanjem i sličnim stvarima koje bi podignule kvalitetu života u ovome napaćenom gradu na obali Dunava. Možda zbog vrućina, poplava u županjskoj Posavini, početka SP-a u Brazilu ili, pak, zbog brojnih problema kojima su građani pritisnuti – izborna kampanja prolazi prilično mirno i bez nekog posebnog naboja u gradu.

Kako god, zajedničko mišljenje svih je da je riječ o najneizvjesnijim izborima u Vukovaru do sada koji će odrediti dalji smjer kojim će grad ići.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO