Srbija:Drastične kazne za nesavjesne vozače

U Srbiji se dva mjeseca primjenjuje novi zakon o prekršajima, koji omogućava policiji da pijane vozače isključi iz saobraćaja i pošalje na triježnjenje u zatvor, pa je tokom 60 dana privedeno 50 ljudi. Povećane su i novčane kazne za prekršaje, u prosjeku za 20 posto, pa u sudovima kažu da je novi zakon već sada uspio smanjiti broj prekršaja i poboljšati naplatu kazni.

Al Jazeerina ekipa bila je u policijskoj patroli. Saobraćajni policajac Darko Vižlina na ulicama Beograda radi 11 godina. Smjenu je proveo u naselju Banjica. Kaže da su za dva mjeseca vozači u Srbiji shvatili ozbiljnost novog zakona, pa je sve manje onih koji pijani sjedaju u automobil.

“Sami ste bili svedoci sada da smo imali zaustavljenih 30-ak vozila i da je samo jedan vozač upravljao pod dejstvom alkohola, dok ih je za isti ovaj interval u ranijem periodu bilo znatno više”, kaže Vižlina.

Stroge kazne

Novi zakon omogućava policajcima da svakog vozača koji ima više od 1,3 promila odvedu u zatvor na triježnjenje, a sudija odmah određuje kaznu. Za teško pijanstvo do 1,6 promila vozač će platiti gotovo 280 eura, za veoma teško pijanstvo do dva promila kazna je osam mjeseci zabrane vožnje, a za više od dva promila kazna je otprilike 1.000 eura i oduzimanje dozvole na najmanje šest mjeseci.

Onaj ko kaznu plati u roku osam dana dobiva popust od 50 posto, a u prekršajnom sudu kažu da su time ubrzali postupke te naplatu povećali za 60 posto.

“Ubeđeni smo da će se efekti osetiti posle šest meseci. Kad kažem efekti, i efekti i eventualne mane zakona. Pratimo sprovođenje novog zakona i pratimo moguće nelogičnoati koje svaki zakon suštinski može da ima”, kaže Zoran Pašalić, predsjednik Prekršajnog suda.

Pomoć ‘sigurnog vozača’

Ivan Ivanović je sigurni vozač, uvijek trijezan. Na poziv, svojim malim motorom dolazi po pijanog vozača i vozi umjesto njega do željene adrese. Tu uslugu naplaćuje, ali kaže kako i on i njegove kolege imaju dosta posla.

“Kako je stupio novi zakon na snagu, malo se povećao broj poziva zbog policije. Ima policije dosta noću, a ljudi neće da rizikuju dozvolu”, navodi Ivanović.

U sudu kažu da više nema bježanja od kazni, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić, dodajući kako će one sada stizati i na posao, ali i elektronskom poštom.

“Kada se poziv objavi na sajtu suda, smatraće se da je osumnjičeni za prekršaj obavešten. Postupak zastareva za dve godine”, zaključuje Kostić.

Izvor: Al Jazeera