Natcikliranje – pretvaranje smeća u novac

Milioni tona smeća svake godine ostaju kao nusprodukt u tekstilnim tvornicama Bangladeša. Jedna je kompanija iz ove azijske države smislila način kako da otpad pretvori u nešto vrijedno i taj je proces nazvala “natcikliranje”.

U predgrađima Dhake cijela su brda otpada. Dijelovi odjeće odbačeni iz tvornica tekstila zagrijavaju se na vrelini. Grupe radnika prolaze kroz hrpe tkanina – jer ovdje leži novac.

“Mnoge se stvari odavde još mogu iskoristiti. Nas plaćaju da sve pregledamo i izdvojimo takve, kako bi se prodale drugim firmama”, kaže razvrstač otpada Mohammad Roshon.

Tekstilna industrija proizvodi i velike količine otpada – dijelovi se odjeće bacaju, čak i cijele majice zbog manje mrlje. Manje vidljivo je i odbacivanje hiljada miliona tona vode svake godine.

Ali, u Beximcu, najvećem industrijskom konglomeratu u Bangladešu, tekstilni radnici otpatke pretvaraju u modu. To se naziva “natcikliranje” – uzimanje otpadnih materijala i stvaranje potpuno novih proizvoda od njih.

Isporuka u Estoniju

Korištenjem gotovih materijala, natcikliranje je efikasnije od recikliranja, koje podrazumijeva ponavljanje procesa koji proizvodi otpad.

“Koristi se 84 posto manje vode, ako perete samo tekstil, a kad se pogleda emisija stakleničkih plinova, koja je blizu 1.500 grama, to je gotovo 84 posto manje nego sama proizvodnja tkanine. Gledajući samo brojke, štede se ogromne količine energije”, ističe Naved Husain, predsjednik Uprave Beximcoa.

Do sada je natcikliranje bilo ograničeno na dizajnerske butike, odnosno malu proizvodnju. Ovog mjeseca Beximco počinje s prvom masovnom proizvodnjom natciklirane odjeće, pa će u Estoniju isporučiti 20.000 komada odjeće.

“Kad smo počeli, natciklirali smo 10 do 15 komada. Zatim smo povećali na 100, pa onda 200, pa smo došli do 1.0000 komada. Sada proizvodimo 23.000 komada natciklirane odjeće. To je pravo industrijsko natcikliranje i to je svakog fasciniralo”, govori Khalid Raihan, šef odjeljenja održive proizvodnje.

Husain i Raihan vjeruju kako je samo pitanje vremena kad će i drugi veliki igrači u industriji početi slijediti njihov potez.

“Natciklirana majica je još skuplja od obične, ali povećanjem proizvodnje cijene će padati. Dizajneri se nadaju da će uskoro svaka poznata marka prodavati svoju liniju natciklirane odjeće”, javlja novinar Al Jazeere Maher Sattar, koji se javio iz bangladeškog Gazipura.

Izvor: Al Jazeera