Ljekari za vakcinaciju, roditelji strahuju

Hrvatski Ustavni sud je odlučio da je djetetovo pravo na zdravlje važnije od prava roditelja na izbor (Al Jazeera)

Piše: Ranka Rakić

Vakcinacija/ imunizacija djece, prema mišljenju ljekara u regionu, najsigurnija je i najefikasnija preventivna mjera u suzbijanju različitih zaraznih bolesti.

Iako mnogi roditelji iz bojazni zbog, kako tvrde, štetnih posljedica vakcina ne žele vakcinisati svoju djecu, epidemiolozi uvjeravaju da nema razloga za strah, jer se ozbiljne nuspojave javljaju znatno rjeđe nego komplikacije bolesti u slučaju nevakcinacije.

Ljekari objašnjavaju da vakcinacija kod većine djece prođe bez neželjenih reakcija. Može se pojaviti mali otok na mjestu uboda ili, u rijetkim slučajevima, kratkotrajno povišena temperatura. Moguće su burne lokalne i opće reakcije, ali su, ipak, izuzetno rijetke, a ogledaju se u vidu visoke i dugotrajne temperature, vriskava plača, gubitka svijesti i reakcijom preosjetljivosti.

Sud podržao pravo na zdravlje

Ustavni sud Republike Hrvatske nedavno je donio odluku da samostalno odlučivanje roditelja o tome hoće li ili ne vakcinisati svoju djecu nije njihovo ustavno pravo. Prema rješenju ovog Suda, djetetovo pravo na zdravlje važnije je od prava roditelja na izbor. 

Prijedlog za ocjenu ustavnosti obavezne vakcinacije djece podnio je bračni par Gašprotić iz Gračišća i udruženje “Život ili cijepljenje” iz Zagreba.

Kao osnovu za ocjenu ustavnosti naveli su primjere značajnih negativnih utjecaja vakcina na zdravlje, kao i diskriminaciju nevakcinisane djece, koja se ne mogu upisati u vrtić ili školu.

Sudije Ustavnog suda Hrvatske su o tom pitanju tražile i uvažile mišljenje Ministarstva zdravlja, potvrdivši da je vakcinacija medicinsko pitanje, a ne pitanje slobode savjesti ili uvjerenja. 

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo objašnjavaju da je Sud razmatrao ustavnost zakonske odredbe, koja je u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prisutna više od 50 godina.

“Cijepljenje djece na teritoriju Hrvatske se provodi u rodilištima, kod liječnika primarne zdravstvene zaštite (pedijatara i liječnika obiteljske medicine), te putem školske medicine. Djecu se cijepi protiv tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, hripavca, dječije paralize, Hib bolesti, ospica, rubele i mumpsa (zaušnjaci, parotitis)”, rekli su u ovom Zavodu, ističući da se roditelji većinom odazivaju na vakcinaciju, te da obuhvat vakcinacijom iznosi više od 95 posto.

Prim. dr. Bernard Kaić, epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, potvrdio je da je Hrvatska, zahvaljujući vakcinaciji, uspješno eliminirala dječiju paralizu, difteriju, rubelu i velike boginje, dok su sve ostale bolesti znatno reducirane. Tako je tetanus reduciran za čak 98 posto, tuberkuloza za 94 posto, a akutni hepatitis B za 65 posto.

Anticelularne vakcine u BiH koštaju 25 eura [Al Jazeera]

U Odsjeku za imunizaciju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut“ tvrde da je u Srbiji obuhvat vakcinacijom na visokom nivou, čak blizu 95 posto, odnosno onom koji održava visok kolektivni imunitet kada su u pitanju zarazne bolesti protiv kojih se vrši vakcinacija.

„Registruju se samo pojedinačni slučajevi pojedinih zaraznih bolesti iz grupe vakcinama preventabilnim (zaušnjaci, veliki kašalj). Dramatično opadanje epidemijskog javljanja nekih veoma teških zaraznih bolesti u evropskom regionu učinilo je da mnogi ljudi zaborave na te bolesti i stoga dovelo do izvesnog zapostavljanja i umanjivanja stvarnog značaja imunizacije“, navode u ovom Institutu.

Ističu da je dužnost svakog zdravstvenog radnika da upozori roditelje na opasnost od zaraznih bolesti u slučaju opiranja vakcinaciji, kao i na posljedice po zajednicu u cjelini.

„Nesumnjiv je doprinos vakcinacije u prevenciji, kontroli, odstranjivanju i iskorenjivanju zaraznih bolesti.  Nije bilo tako davno vreme kada su deca masovno obolevala, pa čak i umirala od malih boginja, velikog kašlja ili se bolest razvijala sa teškim komplikacijama, kada su deca ostajala sa trajnim paralizama nakon obolevanja od dečije paralize ili se rađala sa kongenitalnim malformacijama kada bi se majka za vreme trudnoće zarazila virusom rubeole. A to se i danas dešava u zemljama u kojima se vakcinacija ne provodi sa zadovoljavajućim obuhvatom“, dodali su iz Instituta za javno zdravlje Srbije.

U Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrdili su da na području Crne Gore, kao i u drugim državama, postoje roditelji koji ne žele vakcinisati svoju djecu. Broj takvih roditelja, kako kažu, za sada je mali, što nema značajnijeg uticaja na nivo kolektivnog imuniteta i ne odražava se na stepen uspješnosti kontrole bolesti protiv kojih se vrši obavezna vakcinacija.

Ukoliko roditelj izrazi želju da ne vakciniše svoje dijete, izabrani doktor je dužan da mu pruži dopunske informacije o vakcini za koje roditelj ima zbunjujuće informacije, za koje se ponekad traži i konsultacija drugih ljekara. Ako roditelj i dalje odbija vakcinisati svoje dijete, ljekar će ga upozoriti da u tom slučaju mora biti obaviještena nadležna zdravstveno-sanitarna inspekcija, koja izdaje rješenje da roditelj mora dovesti dijete na vakcinaciju.

U slučaju da ne postupi kako mu je naređeno, inspekcija, prema propisima u Crnoj Gori, pokreće postupak protiv roditelja, koji će u skladu sa zakonskim odredbama biti i novčano kažnjen. 

Epidemija malih boginja u Evropi

Kako pojašnjavaju u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, vakcine su lijekovi koji se zbog svoje specifičnosti veoma pažljivo i dugotrajno provjeravaju prije nego se uvedu u upotrebu, pa se smatraju i najsigurnijim medicinskim preparatima. Pored toga, njihovu djelotvornost i sigurnost stalno prate, kako zdravstveni autoriteti tako i javnost.

„Vakcine se stalno usavršavaju, kako bi se reaktogenost, odnosno neželjene reakcije na njih svele na najmanju moguću mjeru, tako da vakcine koje su trenutno u upotrebi značajno manje reaktogene od vakcina koje su se ranije koristile. Ukoliko bi došli u situaciju da veliki broj djece ne bude vakcinisan, neizbježno bi došlo do pada kolektivnog imuniteta, zbog čega bi se bolesti, koje praktično više ne registrujemo, ponovo počele javljati u epidemijskoj formi, kao što je to bilo prije nekoliko decenija.

Povećanjem broja oboljelih porastao bi i broj oboljelih sa komplikacijama, a desili bi se i smrtni slučajevi u broju koji zavisi od virulentnosti uzročnika i zdravstvenog stanja oboljelog. Uz povećanu cirklaciju uzročnika i mogućnost prenošenja istih posebno bi infekcijama bili izloženi odojčad i djeca predškolskog uzrasta, kod kojih se komplikacije i smrtni slučajevi češće javljaju.

Pored toga, porasli bi i troškovi liječenja, povećao bi se broj roditelja koji bi išli na bolovanje zbog njege oboljele djece, a povećala bi se i odsutnost djece u školama“, mišljenja su u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

Zbog odbijanja vakcinacije i posljedičnog pada nivoa kolektivnog imuniteta, najprije u Velikoj Britaniji, a kasnije i u značajnom broju drugih zapadnoevropskih država, male boginje su ponovo počele da se javljaju u epidemijskoj formi, izazivajući bolest kod više desetina hiljada djece, značajan broj komplikacija i ponovnu pojavu smrtnih ishoda od ove bolesti.

Osim toga, u pojednim državama ponovo su registrirani slučajevi kongenitalnog rubela sindroma, praćeni smrtnim ishodima i teškim invaliditetom.

Poučen ovim negativnim iskustvima, najveći broj roditelja koji su odbijali da vakcinišu svoju djecu dovode ih na vakcinaciju, tako da u tim zemljama ponovo raste obuhvat, a time i kolektivni imunitet, zbog čega, prema prognozama zdravstvenih stručnjaka, ponovo postoje dobri izgledi da će Evropa u godinama koje dolaze male boginje i rubelu uspjeti staviti pod punu epidemiološku kontrolu.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada