Picassovo djelo izloženo u bosanskom gradiću

Litografija Pabla Picassa “Glava muškarca” izložena je večeras u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici.

Tu grafiku čuvenog slikara biblioteci je poklonio Boško Šiljegović, narodni heroj koji je djelo dobio od samog Picassa na Kongresu Komunističke partije u Parizu 1964, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

To je jedan od hiljadu primjeraka te litografije u svijetu, ali jedini u regiji. U biblioteci kažu da je neće iznositi na tržište te da je za njih od neprocjenjive vrijednosti. Ovom izložbom obilježili su 50 godina rada.

Porijeklo grafike je malo kome bilo poznato, pa i mještanima tog bosanskog gradića. Nakon što je u januaru ove godine sudski vještak za umjetnička djela i zaštitu kulturne baštine iz Banje Luke napravio procjenu, skrenuta je pozornost na vrijednost o kojoj se nije govorilo desetljećima.

Malo je onih koji su znali kakvo blago visi na zidu Narodne biblioteke.

Skromna najava

Ipak, ovako veliki događaj za općinu najavljen je tek skromnim plakatom na ulazu u biblioteku. Picasso se čak i ne spominje. Zbirka narodnog heroja Boška Šiljegovića sada je vlasništvo biblioteke i tu će ubuduće biti izložena.

“Boško Šiljegović, visoki funkcioner Komunističke partije Jugoslavije i čovek koji je Picassovu grafiku poklonio Kozarskoj Dubici, potiče odavde iz sela Međuvođe. Ljudi ga se ovde još sećaju, ali nikada nisu znali šta čuva u svojoj zbirci umetnina”, izvijestila je Krstin.

Božo Vukadinović je poznavao Šiljegovića i sa njim često razgovarao, ali nikada o Kongresu Komunističke partije u Parizu, na kojem je Šiljegović upoznao Picassa. Upravo je tada 1964. Šiljegović tu grafiku, kao i ostali prisutni, dobio lično od slikara.

Ni članovi porodice nisu znali šta je posjedovao. Njegov sinovac pokazao je kuću u kojoj je Šiljegović odrastao. Tu je kasnije rijetko svraćao, a živio je u Beogradu.

Mještani sela Međuvođe Šiljegoviću zamjeraju što, kao visoki funkcioner nekadašnje države, nije više učinio za svoje rodno mjesto. Milja Zec priča kako je upravo on spriječio gradnju pruge u tom mjestu.

“Šta je taj Picasso? Jel’ to slika?  Je l’ vrijedna? E, pa hvala mu, ali šta ja imam od toga? Mogu samo da je gledam”, kazala je Zec.

Većina stanovnika te općine upravo će to i učiniti. Iako se već 26 godina nalazi u njihovom susjedstvu, sada će prvi put vidjeti Picassa.

Izvor: Al Jazeera