Krimski Tatari se boje ponavljanja historije

Tatari su jedna od najstarijih etničkih grupa na Krimu i ovih dana upozoravaju ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne potcjenjuje njihov otpor prema bilo kakvom pokušaju Rusije da preuzme tu autonomnu regiju.

Al Jazeerina reporterka Anita McNaught izvještava iz Istanbula kako njihov historijski saveznik Turska pažljivo prati događaje na poluotoku.

U jeku krize na Krimu novi hit na turskim TV-ekranima je djelo u kojem poznati turski glumac Kivanc Tatlitug glumi muslimanskog vojnika u ruskoj vojsci koji zbog lojalnosti domovini Krimu mijenja stranu i pomaže Turskoj.

Historijska realnost Krimskih Tatara, muslimana koji govore turkijski jezik, bila je nemilosrdna: nakon stoljeća borbi s Ruskim carstvom sovjetski vođa Josif Staljin ih je masovno deportirao 40-ih godina prošlog stoljeća, pri čemu ih je gotovo polovina umrla od gladi i bolesti.

“Imali su 15 minuta da se spreme. Zgrabili su komad hljeba i Kur'an… I pobjegli”, svjedoče preživjeli.

Oni sretni našli su utočište u Turskoj, odakle pažljivo prate šta se događa na Krimu.

“Nećemo opet trpjeti ugnjetavanje kao 40-ih godina. Dijaspora je čvrsto uz nas. Svaki dan primamo pozive i poruke. Ovdje u Turskoj smo različita grupa – obrazovani smo, demokratski i nećemo se ponašati kao Rusi”, kaže Celal Icten iz Udruženja Krimskih Tatara.

Turska podrška

Krimski Tatari imaju i podršku Vlade Turske.

Ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je prošle sedmice posjetio Kijev, pri čemu je istakao važnost Krima za Tursku i pozvao na održavanje stabilnosti i očuvanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Ali svi su zabrinuti zbog moguće eskalacije.

Kad se pročulo da brod ukrajinske mornarice prolazi kroz Istanbul i da će možda zamijeniti ukrajinsku zastavu ruskom, članovi Udruženja Krimskih Tatara došli su na Bosfor to provjeriti i iskazati podršku ukrajinskoj nezavisnosti.

“Bosfor spaja Mediteran sa Crnim morem. To je jedan od svjetskih i historijskih puteva, a sjećanja su ovdje višestoljetna”, javlja Al Jazeerina reporterka Anita McNaught.

Celal Icten zajedno s drugima upozorava Rusiju da bude oprezna.

“U ruskoj vojsci ima muslimana. Znamo da su tokom invazije na Afganistan neki položili oružje i odbili boriti se protiv drugih muslimana. Rusija tu činjenicu treba imati na umu”, napominje Icten.

Krimski Tatari vjeruju da bi, bez turske podrške, kao narod bili gotovo potpuno istrijebljeni. Međutim, kažu da su naučili iz svoje historije.

Izvor: Al Jazeera