Knin, neslavni rekorder u siromaštvu

Prema zvaničnim podacima čak 25 posto stanovnika Knina u Hrvatskoj živi od socijalne pomoći. Otkako je autoput zaobišao grad, a kriza se produbila, Knin tone u crne brojke. Vuče i probleme iz ratnih vremena.

Kad nemate ništa i komad hljeba može vam izvući osmijeh na lice, kaže Kninjanin Mato Mrakić. Sretan je što barem u narodnoj kuhinji može pojesti topli obrok.

„Čim nema posla, čim nema novaca – ne vidim neku budućnost. Ono, sve se vrti u nekom krugu.”

U začaranom krugu siromaštva Knin je postao neslavni hrvatski rekorder – na socijalnoj pomoći preživljava njegov svaki četvrti stanovnik, gotovo 5700 ljudi. Centar za socijalnu skrb provjerio je – nije riječ o prevarama.

Zloupotrebe pomoći

Josipa Buzdovačić, direktorica Centra za socijalnu skrb u Kninu, kaže: “Tijekom 2013. godine proveli smo takozvanu blic-reviziju koja je trajala tri mjeseca, gdje nismo našli nekakav znatan broj korisnika koji su zloupotrebljavali pravo na tadašnju pomoć za uzdržavanje.”

Knin nije među najskupljim gradovima, no kupovna moć građana je niska. Žale se da je privatnih poslodavaca malo.

Većina radnika plaću prima iz državnog budžeta. A 52 posto onih koji su se lani zaposlili – posao su našli u drugim gradovima. Problem je i nivo obrazovanja nezaposlenih.

Vladislav Sušilović iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Knin kaže: “Najveći dio tih osoba (56,5%) je sa završenom srednjom stručnom spremom. Međutim, ima i 15,7 posto osoba koje nemaju završenu osnovnu školu.”

Veliki dio mladih koji nastave školovanje na fakultetu, nikad se ne vrate. “No, usprkos tome, ovo nije stari grad. U rodilištu na svijet svakog tjedna dođe pet beba. Ova je mama očekivala djevojčicu, a dobila sina”, izvještava Jasmina Kos, reporterka Al Jazeere.

Knin je područje posebne državne brige, što bi trebalo olakšati život. Ali iz godine u godinu, prava i povlastice sve su manje. Probleme, kažu u upravi, vuku još od rata.
 
Nikola Blažević, zamjenik gradonačelnice Knina, objašnjava: “Nakon vojno-redarstvene akcije Oluja doselio je jedan veliki broj stanovnika iz Bosne i Hercegovine, ljudi koji u pravilu nemaju svoje zemljište, koji su nezaposleni i koji po prirodi stvari imaju pravo na socijalnu pomoć.”

Novac zaobilazi kraj

Napravili su nekoliko preduzetničkih zona, računaju na vjetroelektrane i proizvodnju eko-energije. No, putevi novca zasad zaobilaze kninski kraj.

“U centru Knina se, ipak, nešto gradi. Crkva. I to najveća u Hrvatskoj. Bit će visoka gotovo 30, a duga 80 metara i dijelom se financira iz državnog proračuna – s deset milijuna kuna, odnosno 1.316.000 eura”, javlja Kos.

Za taj se novac, računaju Kninjani, mogla otvoriti i manja fabrika s nekoliko desetaka radnih mjesta. Na takvu pomoć države ili privatnog investitora još čekaju.

Izvor: Al Jazeera