Sjećanje na tragediju ‘Busbyjevih beba’

Na licu mjesta ili nekoliko dana kasnije u minhenskoj bolnici živote su izgubile 23 osobe (EPA)

Na današnji dan prije 56 godina dogodila se jedna od najvećih tragedija koje su pogodile svijet nogometa i sporta, a najviše navijače engleskog Manchester Uniteda.

Šestog februara 1958. godine na aerodromu u Minhenu srušio se avion u kojem su bili nogometaši i stručni štab engleskog kluba, navijači tima sa Old Trafforda, te novinari koji su pratili ekipu na evropskom takmičenju.

Popularne “Busbyjeve bebe” vraćale su se sa utakmice u Beogradu, gdje su protiv domaće Crvene zvezde remizirale (3:3) u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona.

Avion sa ekipom Uniteda sletio je u njemački grad kako bi dopunio gorivo, a do nesreće je došlo u trećem pokušaju polijetanja zbog klizave piste.

Osam igrača među žrtvama

Tada su na licu mjesta ili nekoliko dana kasnije u minhenskoj bolnici živote izgubile 23 osobe, među kojima i osmorica igrača Crvenih đavola: Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, Geoff Bent, Liam Whelan i Duncan Edwards.

Nastradala su i dva trenera, Tom Curry i Bert Whalley, kao i sekretar kluba Walter Crickmer. Nekoliko dana kasnije preminuo je i kopilot aviona Kenneth Rayment.

Među preživjelima bili su legenda kluba Bobby Charlton i menadžer Matt Busby, koji je bio teško povrijeđen – čak je dva puta dobio posljednje pomazanje. No, oporavio se i jedno vrijeme boravio u Švicarskoj te razmišljao o potpunom povlačenju iz nogometa.

Ipak, na nagovor supruge koja mu je rekla: “Pa, oni bi sigurno htjeli da nastaviš”, vratio se u tim koji je sa teškom mukom pronašao iskusne igrače kako bi nastavio sezonu.

Jedan od heroja borbe za preživjele bio je golman Uniteda Harry Gregg koji je, iako i sam ozbiljno povrijeđen, pomagao spasilačkim službama.

Među onima kojima je Gregg pomogao bile su supruga i kćerka jednog jugoslavenskog diplomate Vera i Vesna Lukić, a poslije se saznalo kako je Vera bila trudna – dobila je sina kojem je dala ime Zoran.

Krivica na nanosu snijega

Deceniju je za nesreću bio okrivljen kapetan aviona James Thain. Njemački istražitelji i vlasti tvrdili su kako je kriv, jer nije skinuo led koji se uhvatio na krilima aviona, da bi se potom ustanovilo kako je do nesreće došlo zbog nanosa snijega na pisti usljed čega avion nije uspio poletjeti.

Od tada su Crveni đavoli u 15 navrata bili prvaci Engleske, višestruki šampioni Evrope, svijeta, osvajači brojnih kupova i turnira, ali svi pehari, titule i naslovi ovog dana padaju u drugi plan jer se svi sjećaju tragedije “Busbyjevih beba”.

Izvor: Al Jazeera