BiH bez registra potencijalnih udomitelja

Udomiteljstvo podrazumijeva privremenu brigu o djetetu do stvaranja uvjeta za povratak u biološku obitelj ili usvajanje, sam proces je jednostavniji i kraći od usvajanja, ali udomljavanje u zemljama regije nije na zavidnom nivou.

U Središnjoj i Istočnoj Europi više djece smješteno je u institucije, nego u drugim regijama svijeta.

Po stavu struke nijedno dijete do treće godine ne bi se smjelo nalaziti u instituciji.

“Onaj biološki potencijal koji dijete dobije rođenjem imamo priliku da razvijemo do treće godine života. Zbog toga i provodimo kampanju, želeći razviti društvenu svijest o potrebi odrastanja djece u obiteljskom okruženju. Hranitelji nisu roditelji svom štićeniku, ali oni su njegova obitelj”, tvrdi Marica Pušić, profesorica psihologije i pedagogije.

U Bosni i Hercegovini ne postoji registar potencijalnih udomitelja, koji bi pomogao da se lakše stupi u kontakt sa zainteresiranima, a ne zna se ni točan broj djece koja su bez roditeljskog staranja.

“Kao sa svim statističkim podacima, ni taj podatak nemamo. Već nekoliko godina kažemo da imamo između 2.000 i 4.000 djece bez roditeljskog staranja, od čega ih je otprilike 1.000 smješteno u dječije domove”, kazuje Jasna Hodžić iz organizacije “Hope and Homes for Children”.

‘Nemjerljiv osjećaj’

Iako ima dvoje odrasle djece, Nevenka Kapetanović našla je volje i posvećenosti da pomogne dvjema bebama, a svojim su dolaskom u njen dom mališani donijeli nemjerljivu radost.

“Nešto si uradio kvalitetno. Pomogao si. Spasio si jedan ljudski život. Ako djece ima više, naravno da je više dječjih života spašeno. Svaka porodica koja želi neka se ne dvoumi. Ovaj osjećaj je nemjerljiv”, kaže udomiteljica Nevenka Kapetanović.

Da bi netko postao udomitelj treba se, prije svega javiti u Centar za socijalni rad u mjestu svog prebivališta, gdje će dobiti sve dodatne informacije.

Slijedi razgovor sa socijalnim radnicima i psihologom, a Tim za udomiteljstvo dolazi i u dom potencijalnih udomitelja, pri čemu se provjerava odgovara li prostor potrebama djeteta.

Prije nego što dijete dođe u obitelj, udomitelj je dužan proći edukaciju na kojoj se kroz radionice i predavanja obrađuju teme vezane uz udomiteljstvo.

Zakon o hraniteljstvu

U resornom ministarstvu uradili su Prednacrt zakona o hraniteljstvu, za koji tvrde da će olakšati cijeli proces.

“U sveobuhvatnoj, velikoj reformi socijalnog sektora u Federaciji BiH i čitavoj toj priči vezanoj za deinstitucionalizaciju shvatili smo da ovo pitanje više ne može biti regulirano na način kao što je to bilo do sada, dakle da je svaki kanton rješavao ovu problematiku. Ovo pitanje treba biti rješavano na nivou Federacije i ovo federalno ministarstvo mora početi voditi brigu o ovoj problematici, o kojoj do sada nije bilo riječi na nivou Federacije BiH”, kaže Vjekoslav Čamber iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Al Jazeerin reporter Sanel Kajan na kraju konstatira kako u BiH stotine parova čekaju na udomljavanje, pa i posvojenje djece, a samo u Dječjem domu u Sarajevu trenutno boravi 91 mališan.

Izvor: Al Jazeera