Vukovarski vodotoranj će ostati kao opomena

Piše: Branimir Bradarić

Više od 45 godina monumentalna građevina vukovarskog vodotornja nadvija se nad Vukovarom, po čemu je grad na Dunavu desetljećima bio prepoznatljiv u ovome dijelu Hrvatske. Međutim, razaranje Vukovara i Domovinski rat rezultirali su time da je vukovarski vodotoranj postao jedan od najprepoznatljivijih simbola Domovinskog rata i obrane Hrvatske uopće.

Slike vodotornja prepunoga ratnih rana i ožiljaka početkom 90-ih godina obišle su svijet i pridonijele da on, a s njime i Vukovar, postanu prepoznatljivi u cijelome svijetu. U to vrijeme svako spominjanje Vukovara bilo je popraćeno i slikama vodotornja, koji je pretrpio brojna ratna oštećenja.

Panoramska dizala, restoran, dvorana…

Danas, 23 godine od razaranja Vukovara, došlo je vrijeme da se odredi njegova dalja “sudbina” i namjena. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo tvrdi da će sa završetkom projekta “Vodotoranj” Vukovar dobiti jedinstven sadržaj u Hrvatskoj, ali i svijetu, koji će postati prava turistička atrakcija.

“Jedno je sigurno, a to je da će vodotoranj izvana zadržati izgled kakav ima i danas. Vodotoranj će ostati jedina neobnovljena zgrada u Vukovaru, s osnovnim ciljem da predstavlja opomenu svima da se razaranje kakvo je Vukovar proživio više nikada nigdje ne ponovi. Njegova vanjština će biti konzervirana, pri čemu će biti sanirani samo oni dijelovi koji se moraju sanirati, jer ugrožavaju sigurnost građana. Sve njegove ratne rane ostat će zauvijek vidljive”, rekao je Sabo.

Pogođen sa 600 projektila

O monumentalnosti vodotornja u Vukovaru govori i podatak da se radi o građevini izgrađenoj 1968. godine, visokoj 50,3 metara i kapaciteta 2.200 prostornih metara. Izgrađen je na betonskoj ploči promjera 21 metar i debljine četiri metra.

Koliko je kvalitetno građen govori i podatak da je tijekom rata pogođen sa više od 600 raznih projektila, ali da i dalje ponosno i prkosno stoji i bdije nad Vukovarom.

Iz gradske uprave najavljuju da će projekt “Vodotoranj” uskoro biti prezentiran javnosti, kada će se vidjeti što je i kako zamislio ugledni hrvatski arhitekta Goran Rako, koji je ovaj posao dobio na javnom natječaju. Uz zahtjev da vanjština ostane kakva je trenutno, Sabo kaže da ima još nekoliko detalja koji će sigurno biti realizirani.

“Zamislili smo da izvana budu postavljeni i staklena panoramska dizala, koja će se uspinjati od podnožja do vrha vodotornja. Njihovi korisnici imat će jedinstvenu priliku da razgledaju Vukovar i okolicu i sa te strane. Krovište će biti sanirano i tamo će, također, biti uređen vidikovac, na kojem će zainteresirani posjetitelji moći prošetati”, najavljuje Sabo, govoreći o projektnim zadacima koje je gradska uprava postavila arhitektu.

Isto tako na mjestu nekadašnjeg restorana, a koji se do rata nalazio pri vrhu ove građevine, bit će izgrađen novi moderni elitni restoran. Novost je da će se nalaziti na svojevrsnoj staklenoj plohi, koja će se lagano rotirati 360 stupnjeva ukrug. To kretanje posjetitelji neće niti osjetiti, ali će u određenom vremenskom periodu imati s jednoga te istog mjesta priliku da vide panoramu cijeloga grada, okolice i plavoga Dunava, koji se nalazi u neposrednoj blizini.

U podnožju vodotornja biti će izgrađena multifunkcionalna konferencijska dvorana, koja će se moći koristiti za najrazličitije sadržaje.

Mogući i dodatni sadržaji

“Građanima će uskoro biti prezentiran taj projekt, ali već sada se može reći da će to biti nešto posebno. Neke naše procjene govore da će za sve planirane zahvate biti potrebne skoro dvije godine radova. Vodotoranj će biti dio nedavno osnovane Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata, kroz koju ćemo vidjeti koja je mogućnost osiguravanja sredstava za njegovo uređenje”, najavio je Sabo.

Ranije ideje da će se prilikom uređenja potkopavati temelji i u podnožju građevine praviti muzej i amfiteatar s imenima i prezimenima stradalih građana u Domovinskom ratu je odbačena. Razlog tome je što bi takav građevinski zahvat negativno utjecao na stabilnost objekta, ali i činjenica da je proteklih godina na području Vukovara izgrađeno nekoliko memorijalnih centara sa sličnim sadržajima.


Dvije godine za okončanje radova [Al Jazeera]

Ipak, ostavljena je mogućnost ranijih ideja da se pristup vodotornju uredi na poseban način, kao i postavljanje prigodnog mjesta za polaganje vijenaca i sa vječnim plamenom. Očekuje se i to da se pristup sa Dunava uredi uz mogućnost izgradnje manjeg pristaništa za turističke brodove.

Razmišlja se i o žičari

I dok svi s nestrpljenjem očekuju da radovi na realizaciji projekta počnu, svakodnevna slika u gradu su brojni turisti koji dolaze u Vukovar i koriste prilike da fotografiraju ovaj objekt. Ulaz u podnožju je zaključan, ali neki odvažniji građani povremeno pronađu način da uđu i istražuju njegovu unutrašnjost. Najhrabriji se odluče i na avanturu penjanja na sam vrh. Njihova iskustva govore o nesigurnim stepenicama koje vode do vrha, rupama u zidovima pored kojih se prolazi, armaturama koje vire iz oštćenih zidova… Međutim, govore i o nezaboravnom pogledu s vrha ovoga vukovarskog simbola. 

“Ne planiramo stati na uređenju vodotornja i njegovog ponovnog korištenja. Imamo, isto tako, u planu da vodotoranj žičarom povežemo sa Dvorcem Eltz i Arheološkim muzejom na Vučedolu. Ta žičara bi se protezala uz obale Dunava, što bi joj dalo dodatnu atraktivnost. I ta zamisao će građanima uskoro biti prezentirana”, najavio je Sabo.

Na kraju, koliki je značaj vodotoranj imao za Vukovar, Vukovarce i vukovarske branitelje ratne 1991. godine govore i riječi mnogih od njih, koji redovito ističu da bi svako jutro prvi njihov pogled bio usmjeren prema vodotornju i je li se na njegovom vrhu i dalje vijori hrvatska državna zastava. Ukoliko se zastava vijori to je bio znak da obrana grada i dalje čvrsto stoji i odolijeva svim napadima. Zastava je 18. studenoga, sa slomom obrane Vukovara, skinuta. Odmah s mirnom reintegracijom Podunavlja ponovno je postavljena, te i danas tamo stoji.

Izvor: Al Jazeera