Srbija: Nejasna korist od stranih savjetnika

Šest mjeseci je prošlo od kada su imenovana trojica stranih savjetnika Vlade Srbije – bivši direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn, bivši šef talijanske diplomacije Franco Frattini i bivši austrijski kancelar Alfred Gusenbauer.

Do sada javnosti nije poznat učinak njihovog rada, kao ni visine honorara koje dobijaju. Ekonomisti kažu da, kada je o financijama riječ, učinka nema.

Stisak ruke koji je trebao označiti početak ekonomskog oporavka Srbije. Dominique Strauss-Kahn našao se prije šest mjeseci na čelu savjetničke trojke koja pomaže Srbiji u rješavanju financijskih problema.

“Siguran sam da čovek poznaje veći broj ljudi i da ima više telefona u svim finansijskim organizacijama nego svi mi u Srbiji zajedno”, rekao je Aleksandar Vučić o Strauss-Khanu.

‘Nema bitnog pomaka’

Dominique Strauss-Kahn oformio je svoj tim u Beogradu, koji je pomagao u radu ministarstvima financija i privrede.

Aleksandar Stevanović, bivši savjetnik u Ministarstvu privrede, sastao se sa Strauss-Kahnom nekoliko puta. Veoma brzo je, kaže, shvatio probleme Srbije.

“Gro onoga što su oni trebali da urade bio je vezan za firme u restrukturiranju i da se za to iskoristi svo njihovo iskustvo, poslovne veze i znanja. Tu su dosta radili. Obišli su veliki deo firmi i radili su značajne analize, ali trenutno ne možemo govoriti o učincima, jer ceo proces je stopiran zbog izbora”, kaže Stevanović.

Najavljujući dolazak Strauss-Kahna u Srbiju iz Vlade je priopćavano da će pomoći u kreiranju proračuna i restrukturiranju visokog vanjskog duga.

Ekonomist Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a, ne primjećuje da je nešto urađeno.

“Ako se rezultati mere ciframa – to može da bude otvaranje novih preduzeća, zapošljavanje novih radnika, rast BDP-a, priliv investicija – onda tu nekog bitnog pomaka, od momenta kada su angažovani, nema”, kaže Ćulibrk.

Savjetničku trojku čine i bivši ministar vanjskih poslova Italije Franco Frattini i nekadašnji austrijski kancelar Alfred Gusenbauer.

Oni su angažirani kako bi pomogli u procesu eurointegracija, ali i promoviranju Srbije.

“Kakav je efekat dosadašnjih angažovanja? Tu ne može da se vidi efekat. Niti mi znamo šta Strauss-Kahn radi, niti šta on predlaže. Moguće da oni nešto predlažu i rade, a to, možda, vlasti ne prihvataju, a moguće je da su oni uzeti u dekorativne svrhe”, smatra Miroslav Prokopijević iz Centra za slobodno tržište.

Vlada bez komentara

Vlada Srbije za sada ne komentira učinak svojih stranih savjetnika.

“U Ministarstvu finansija nisu želeli da kažu da li je posle šestomesečnog angažovanja, kako je najavljivano, napravljen srednjoročni ekonomski plan. Takođe, i dalje je nepoznata visina honorara stranih savetnika”, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Frattini je rekao da će raditi besplatno, Gusenbauer – da će imati naknadu, dok je Strauss-Kahn  najavio da će prva tri meseca raditi ‘pro bono’, a za kasnije će dogovoriti honorar.

“Honorar jednog konsultanta tog tipa koji vodi IMF bio bi takav trzišni da bi ga naša javnost razapela na krst i pitala šta on donosi. Stoga je, verovatno, elegantnija forma da se kaže da čovek neće uzeti honorar, ali jednostavno kad god neki posao zaključujete, kad se pojavljujete kao posrednik, a donosite investitora, vi ćete od tog posla da zaradite kao posrednik”, kaže Stevanović.

Od kada su predstavljeni na početku svog rada, strani savjetnici se više nisu pojavljivali u javnosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO