Soči ujedinio čerkesku dijasporu

Održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, sjedištu nekadašnje Čerkezije, probudilo je kolektivnu svijest višemilijunske čerkeske dijaspore diljem svijeta. Harun Karčić donosi priču o njihovoj zajednici u Turskoj.

Posjetio je jednu od mnogobrojnih udruga etničkih Čerkeza u Istanbulu. Procjenjuje se kako ih je u Turskoj 2,5 milijuna. Svakog petka navečer bankari, učitelji, inženjeri i studenti okupe se kako bi usavršavali elegantne pokrete tradicionalnog čerkeskog plesa.

”Ples je veoma važna stvar u očuvanju svake kulture, pa tako i sredstvo u očuvanju naše, čerkeske kulture. Uz ples se družimo i provodimo vrijeme s ljudima iz naše zajednice”, objašnjava Yuksel Nuri, član čerkeske plesne skupine. 

Protjerani s Kavkaza

Čerkezi su narod koji je naseljavao sjeverni Kavkaz, područje koje se nekad zvalo Čerkezija. Protjerani su kada je Carska vojska Rusije zauzela Kavkaz sredinom 19. stoljeća.

Spas su pronašli u Osmanskom carstvu, odakle su potom neki prebačeni na područja Balkana, istočnog Mediterana i Anadolije, upravo u mjesta pogođena ustancima u to vrijeme.

Profesor Ayhan Kaya sa Sveučilišta Bilgi u Istanbulu smatra kako njihovo naseljavanje duž kriznih zona nije bilo slučajno.

”To je Osmanlijama došlo u pravo vrijeme. Te ratničke zajednice naselili su na područja gdje je bilo neophodno izbalansirati odnos snaga na terenu, u tada već krhkom Osmanskom carstvu”, tumači Kaya.

Danas su Čerkezi raseljeni diljem svijeta. Najviše ih je u Turskoj, Jordanu, Palestini, Siriji te Izraelu, ali i u zapadnim zemljama. U posljednje vrijeme mladi Čerkezi pokazuju sve veći interes za svoju kulturu i običaje.

ZOI ujedinio dijasporu

”Mislim kako je razlog tomu što, kad su naše prabake emigrirale u Tursku, one nisu posvećivale mnogo pažnje čerkeskoj kulturi, plesu i jeziku. Za njih je najvažnije bilo da se osjećaju sigurnim u Turskoj. Ali mi, njihovi praunuci, mnogo smo slobodniji i opušteniji. Zato sada učimo čerkeski jezik, kulturu, ples… Sve što nismo imali priliku učiti ranije”, kaže Janset Bac Dunger iz udruge Čerkeza u Istanbulu.

Održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, glavnom gradu nekadašnje Čerkezije, ponovno je ujedinilo čerkesku dijasporu diljem svijeta. Kažu kako nije moralno održavanje Igara na kostima njihovih predaka.

”Iako je prošlo 150 godina otkako su njihovi preci protjerani iz zemlje koja se nekad zvala Čerkezija, turski građani čerkeskog porijekla uspjeli su očuvati svoju kulturu i običaje. Brojni projekti o zaštiti manjina, koje Turska provodi na putu prema Europskoj uniji, omogućili su i svojevrsnu renesansu čerkeske kulture. Ali neki Čerkezi kažu kako unatoč svemu i dalje imaju želju za povratkom u svoju nekadašnju domovinu”, javlja reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Izvor: Al Jazeera