Jerusalem: Bezimeni grobovi čekaju mučenike

Tijela ubijenih bit će sahranjena na 'groblju brojeva' u mjestu Ami'ad u Galileji, na sjeveru Palestine (Al Jazeera)

Piše: Awad Rajoub 

Izraelske vlasti ne prestaju vršiti pritisak nad Palestincima, pa tako više ne uznemiravaju samo žive, nego ni umrlima ne daju mira.

Kako navode izraelske novine, okupatori namjeravaju sahraniti tijela izvršitelja napada na sinagogu u Jerusalemu na tajno mjesto, kao vid kazne i opomene ostalima.

Nagovještaji okupatora o sahranjivanju dvojice mučenika Jerusalema na tajno mjesto, ponovo su pokrenuli slučaj izraelskih grobnica s brojevima, u kojima se čuvaju deseci tijela poginulih Palestinaca, i još su samo broj za svoje najmilije, palestinski narod i organizacije koje rade na ovom polju.

Ono što je novo u ovom slučaju, prema navodima izraelskih novina Maariv od prije nekoliko dana, a to su potvrdile i porodice mučenika Udaya i Ghassana Abu Jamala, jeste odluka okupatora da sahrane tijela poginulih na tajno mjesto, kao vid kazne i opomene drugima, zbog napada kojeg su izvršili na sinagogu, 18. novembra, i ubistva pet Jevreja. 

Ono što Palestince još više zabrinjava jeste to da su novine otkrile nemar prema leševima, usljed čega su neka tijela i izgubljena, pored službene izjave da će se ova tijela koristiti kao adut prilikom pregovora o razmjeni zarobljenika.

Teške odluke

Tijela ubijenih bit će sahranjena na ‘groblju brojeva’ u mjestu Ami'ad u Galileji, na sjeveru Palestine, budući da je to jedino groblje koje je trenutno u funkciji, prenio je Maariv.

Pokušaji porodica poginulih do sada nisu zabilježili neki napredak, što se tiče preuzimanja njihovih tijela, ali je jedan od rođaka za Al Jazeeru potvrdio da su se uglednici i starješine plemena obratili izraelskoj policiji u vezi sa tim.

Informativna mreža Al-Mukabbir objavila je ranije kako su službenici Shin Beta, unutrašnja sigurnost Izraela, iznijeli nekoliko opcija pred uglednike i starješine, što se tiče sahranjivanja tijela ubijenih, od toga da ih pokopaju u Rosh Hanikri, na granici sa Libijom, na sjeveru zemlje ili u mjestu Sawahrah, na istoku Jerusalema.

Oni su se odlučili za posljednje rješenje, ali to još uvijek nije provedeno.

Maariv je u petak objavio da je u Izraelu uspostavljeno 6 grobalja za ‘mrtve neprijatelje’, na osnovu vojnih naredbi i evidentne su greške u procedurama oko ukopa i održavanja grobalja.     

Ističu kako je ostalo samo, otprilike, 100 tijela u rukama Izraela, što je u suprotnosti sa palestinskim brojkama koje govore o više od 250 nestalih, uključujući tu i dokumentirane slučajeve 57 mučenika.

Maariv navodi kako su se tijela mučenika ranije predavala na osnovu frakcijske pripadnosti poginulih, s tim da je Izrael posebno izdvajao tijela poginulih pripadnika pokreta Hamas i Islamski džihad. 

Leševi koji nestaju

Novine su ukazale na upozorenje bivšeg ministra odbrane, Ehuda Baraka, prije tri godine o lošem stanje tih grobalja, kada je rekao da tijela nestaju.

To je za novine potvrdio i Centar za odbranu pojedinca (HaMoked), koji vodi brigu o povratku leševa, rekavši da ih Izrael i dalje gubi.

List piše da je policija prošle sedmice izjavila na sudu, prilikom razmatranja pitanja predaje tijela Abu Jamala, da država želi zadržati leševe kako se „saboteri“ ne bi pretvorili u uzor, u čemu list vidi priznanje od strane države da čuva tijela poginulih kao vid kazne.   

Izraelska priznanja o držanju tijela radi pregovora o povratku otetih, prema onome što potvrđuje Centar za odbranu pojedinca, navodi se u novinama.

S druge strane, Salem Khleh, koordinator nacionalne kampanje za povratak tijela poginulih, kaže da postoji dokumentacija za 157 mučenika, čija tijela drži Izrael, dok izraelska strana u korespondenciji sa advokatom kampanje, tokom cijele ove godine, priznaje postojanje samo 119 tijela.

Propala politika

Dodaje kako broj ubijenih i nestalih iznosi 262 ubijena, te da kampanja radi na povratku njihovih tijela, uz zahtjeve upućene okupatorskim vlastima da otkriju sudbinu preostalog broja.

Khleh je ukazao na to da okupatorske vlasti nisu predale 8 leševa od ukupno 38, za koje je Vrhovni sud potvrdio da se trebaju predati krajem 2013. godine.

S druge strane, Jawad Aimoa, direktor pravnog odjela u komisiji za pitanja zarobljenika, smatra da se politika zadržavanja tijela s ciljem zastrašivanja ili zaustavljanja otpora pokazala neuspjelom tokom decenija okupacije.

 “Izrael primjenjuje ovu politiku u svrhu ucjene i trgovine, te kao pokušaj da se izvrši pritisak na Palestince, bez obzira na zakone i običaje na čijem se vrhu nalazi dostojanstvo mrtvih i predaja njihovih tijela, unatoč djelima koja su počinili”, rekao je Aimoa za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera