Houran, zemlja natopljena krvlju

Do povreda dolazi i prilikom nestručnog uklanjanja mina (Al Jazeera)

Piše: Jawad Abu Hamza

Dara'a – Houran više ne predstavlja mjesto za opskrbu hranom u Siriji. Vlasnici poljoprivrednih zemljišta suzdržavaju se od odlaska i rada na njima zbog straha da im to ne bude posljednja posjeta.

Umjesto da beru plodove sa svojih dobara, mine koje je sirijski režim posijao po njivama i voćnjacima odnose njihove živote. 

S tugom i bolom Sirijac Ahmad Ammar iz Dara'e prisjeća se momenta kada je eksplodirala nagazna mina i otkinula mu stopalo.

Desilo se to kada je otišao da posjeti svoju zemlju, kako bi je pripremio za sadnju.

Kaže: “Smrt bere naše živote, umjesto da mi beremo plodove s naših njiva koje su nam uvijek bile dobre i vraćale vlasnicima s dobrotom i toplinom.”

Snage sirijskog režima odlučile su napraviti minsko polje u Dara'i kako bi osigurali svoje područje, vojne punktove i kasarne od napredovanja Slobodne vojske i spriječili bilo kakve akcije revolucionara s ciljem preuzimanja kontrole nad tim centrima.

Minsko polje postalo je zaštitna barijera od bilo kakve infiltracije u vojni pojas te predstavlja prvu liniju odbrane od vanjskog napada do kojeg bi eventualno moglo doći.

Stanovnik ovog mjesta Ammar kaže da od perioda oslobađanja te teritorije iz ruku režima vlasnici nisu u stanju posjetiti velike poljoprivredne površine zbog straha od nepoznatih naprava koje se razlikuju po obliku i jačini eksplozije, kao i šteti koju mogu nanijeti.

Završava, s tugom u riječima, kako zemlja Hourana, koja se ranije smatrala glavnim mjestom za opskrbu Sirije hranom kroz proizvodnju povrća i raznih poljoprivrednih kultura, sada izvozi samo smrt u njenim različitim oblicima.  

Amputacija i povrede

Abu Saleh, komandant inženjerskog bataljona u tom području, pojašnjava kako se tu nalazi nekoliko vrsta minskih naprava. Neke od njih su privremene mine i aktiviraju se samo uz pritisak određene mase.

Druga vrsta su protivpješadijske mine, napravljene za onesposobljavanje ljudi. Mogućnost njihovog aktiviranja veća je nego kod ostalih mina. Mogu eksplodirati i uz najmanji pokret pored njih i ne mogu se deaktivirati nakon iskopavanja.

Jedini način za uništavanje tih mina jeste aktiviranje iz daljine ispaljivanjem metka u njih.

Povlačenjem snaga režima iz okoline mjesta Nawa, nastavlja Abu Salah, pronađen je ogroman broj minskih naprava u okolini tog mjesta koje se nekoliko mjeseci nalazilo pod kontrolom i opsadom režimskih snaga.

Završava time da oni rade na njihovom uklanjanju, uprkos velikom broju. Ogroman broj mina raspoređen je u okolini brda Al-Muharara u mjestu Nawa, budući da su režimske snage bile u strahu da se revolucionari ne prikradu i popnu na njega, kao i da je veliki broj njih posijan po voćnjacima i njivama, sa kojih su se snage sirijskog režima povukle krajem augusta.

Dr. Abu Rami, ljekar u poljskoj bolnici u selu zapadno od Dara'e, potvrdio je kako je u posljednje vrijeme pristigao veliki broj povrijeđenih u bolnicu usljed eksplozije tih naprava. Kaže kako su  dokumentovali više od 200 povreda u periodu tri mjeseca, pretežno težih slučajeva.

Dokumentovano je i više od 45 slučaja amputacije udova, kao posljedica ranjavanja protivpješadijskih mina.

Zaključio je da u bolnicu još pristižu povrijeđeni civili koji nisu upoznati s ovim za njih nepoznatim napravama te ih pokušavaju sami ukloniti na pogrešan način ili se indirektno poigravaju s njima, što dovodi do eksplozija i ozbiljnih povreda, kao i do amputacije udova.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Rat u Siriji ulazi u četvrtu godinu, a najugroženija su djeca. Iz UN-a navode kako stotine hiljada djece ne pohađaju školu, a mnogi od njih prinuđeni su i prehranjivati svoje porodice.

Published On 29 Dec 2014
Više iz rubrike TEME
POPULARNO