Rast kupovine na internetu u doba praznika

Alibaba je svjetski prvak online prodaje (Reuters)

Piše: Sead Fadilpašić

Prije godinu dana, radnici u skladištima jedne od najvećih prodavnica na svijetu, Amazona, morali su hodati stotinama metara dugim hodnicima, skenirati hiljade i hiljade proizvoda, da bi pronašli onaj koji su naručili kupci.

A kupaca je isto tako, na hiljade. Stotine hiljada.

Amazon se sa „jurišom“ pješadije prazničnih potrošača bori vlastitom armijom sastavljenom od – 15.000 robota.

Kada bismo te robote morali uspoređivati sa nečim već viđenim – najbliže bi bili robotima prikazanim u kultnom serijalu ”Star Wars”. Ali bliži su R2D2, nego 3CPO.

Njihov cilj nije da zamijene ljude na radnim mjestima, već da im olakšaju svakodnevne aktivnosti.

Oni kruže dugim hodnicima skladišta i pomažu radnicima pronaći željene artikle.

Na ovaj potez je Amazon bio primoran pred Cyber Monday – marketinški termin za prvi ponedjeljak nakon Dana zahvalnosti, odnosno 1. decembar 2014.

Cyber Monday je najprometniji dan u čitavoj godini za online kupovinu, a u 2014. godini u svijetu taj dan je potrošeno 2,68 milijardi dolara, kaže izvještaj Fundivoa.

Za 24 sata. U cijelom svijetu, odjednom.

Odjednom postaje jasnije zašto je Amazon bez puno razmišljanja kupio 15.000 robota, koji će vjerovatno skupljati prašinu ostatak godine.


Radnicima u Amazonu pomažu roboti [Reuters]

Ni kineski pandan Amazonu nije bolje prošao.

Odnosno, nije gore prošao. Jedan od najvećih kineskih praznika je Dan samaca, koji Daleki istok obilježava 11. novembra (11/11), i tada se novac troši kao da je napravljen od papira.

Ove godine je na taj datum kupljeno robe u vrijednosti od 9,3 milijardi dolara. Opet, sve za jedan dan.

Prošle godine, Alibaba je na Dan samaca prodao robe u vrijednosti od 5,75 milijardi dolara, što znači da je internet kupovina značajno skočila u proteklih 365 dana.

Na Alibabi je 43 posto kupovine izvršeno mobilnim uređajima, a na Amazonu za Cyber Monday 41,2 posto. 

Snaga regije

Regija, iako ne toliko finansijski snažna, također troši veće količine novca u vrijeme pred Novu godinu, kaže Hrvoje Bujas, suvlasnik stranice Crnojaje.hr.

Crno Jaje je hrvatski internetski portal za grupnu kupovinu, prisutan i na tržištu Bosne i Hercegovine, broji preko 350.000 pretplatnika i preko 400 narudžbi dnevno.

Bujas kaže da se najviše kupuju ponude za putovanja i opuštanje.

„Da, a najviše se kupuju ponude vezane uz doček Nove godine, skijanja, wellnessi, pokloni, restorantske ponude, kozmetičke last minute ponude i slično“, kaže Bujas.

Statistički gledano, Crno Jaje u ovo doba godine ima 20 posto više posla nego inače. Zasluge za porast u online prodaji u Hrvatskoj pripadaju sve većem povjerenju kupaca u internet kupovinu i veći proboj interneta u kućanstva.

„Online tržiste raste iz godine u godinu, u Hrvatskoj je sama internet penetracija oko 60 posto i raste, a svaki drugi korisnik bar jednom je nestu kupio online“, kaže Bujas.

U BiH je još prisutan strah kod online kupovine

„Također raste i svijest o sigurnosti kupnje online, prvenstveno kreditnim karticama“, dodaje Bujas i navodi da je pored sigurnosti, za rast prodaje potrebno imati i dobru ponudu.

A „dobra ponuda“ u Bosni i Hercegovini znači – putovanje u Istanbul.

Novogodišnja putovanja

Tako kaže Danijela Vinš, produkt menadžerica internetske stranice za grupnu kupovinu u BiH, eKupon.ba

„Online kupovina u BiH jeste rastući trend. Kod nas je primjetan značajan porast prodaje, tokom cijele godine, a pogotovo u predpraznično vrijeme“, kaže Vinš.

„U ovom periodu najviše se prodaju putovanja i doček Nove godine u nekim od svjetskih metropola, prije svega u Istanbulu. Sa tim gradom nikada ne pogriješimo“, kaže ona.

Ipak naglašava da je svijest o online kupovini u BiH još mala, uprkos porastu prodaje.

Ekupon je, iako je u suštini internetski biznis, prošle godine otvorio dva prodajna mjesta u Sarajevu, na kojima se mogu kupiti kuponi za popust.

„Nama je to samo trošak, jer prodajna mjesta nemaju ništa što se na našoj internet stranici ne može naći. Ipak se to ispostavilo kao odličan poslovni potez, jer ta mjesta jako dobro rade“, kaže Vinš i dodaje da je još  prisutna znatna doza straha kada je kupovina internetom u pitanju.

„Često dobijem poziv od kupaca koji su zainteresirani za nešto, ali se boje ostaviti kartične podatke na internetu. Mnogi ljudi na internetu pronađu ponudu koja im je zanimljiva, pa onda odu u neki od prodajnih mjesta i tamo kupe kupon“, dodaje ona.

Prednosti tehnologije

I dok Hrvatska povećava broj korisnika interneta i pojačava online šoping, BiH još strahuje i kaska, kako za susjedima, tako i za ostatkom Evrope.

Internet kupci u Velikoj Britaniji entuzijastično su prihvatili nove tehnologije da smanje troškove i obezbijede sigurnost internetskog plaćanja ovog Božića, kazao je nedavno web-guru i osnivač dostavljačke firme ParcelHero.com, Roger Sumner-Rivers.

„Potrošači su prepoznali činjenicu da kupci imaju veća prava kada naručuju preko interneta, te koriste najnovije digitalne tehnologije da obezbijede sigurnu vladavinu nad svojim budžetom, a kupovinu što bezbolnijom“, kaže on.

Osim što koriste prepaid kartice sa ograničenim budžetom za potrošnju, kupci koriste i digitalne novčanike, te sigurnost koju pruža usluga Apple Pay.

Apple Pay stvara dinamičke sigurnosne kodove za svaku transakciju, umjesto otkrivanja brojeva bankovnih računa, i taj se princip pokazao izuzetno popularnim, dodaje Sumner-Rivers.

„Vidimo da se naveliko prihvataju nove tehnologije koje smanjuju potrošnju i obezbjeđuju transakcije, kada šaljemo pakete. Transakcije preko Paypala za našu firmu su „detonirale“ jer potrošači koriste prednosti njihove dodatne sigurnosti“, kaže on.

Izvor: Al Jazeera