Damask: Bježanje ‘od smrti u smrt’

Prelaz je već mjesec dana trajno zatvoren i svaki pokušaj da se izađe iz naselja jednak je samoubistvu (Al Jazeera)

Piše: Sulafa Jabbour

DAMASK – Istočna Ghouta u Damasku mjesto je u kojem je jedina alternativa za blokadu rizik od smrti, s obzirom da se stanovnici ovog mjesta suočavaju s opsadom koju je nametnuo sirijski režim.

Bez obzira da li ostali ili napustili Ghotu, ni u jednoj od tih solucija ne vide spas.

U ovakvoj situaciji došlo je do pojave trgovaca, koji u ljudskoj nevolji vide svoju korist te uzimaju mito kako bi dozvolili ulazak u grad ljudima koji bježe od opsade.

Mito za ulazak u grad

Više od godinu dana sirijski režim drži pod opsadom većinu naselja u Istočnoj Ghouti, zatvorivši stanovnicima sve prelaze za ulazak ili izlazak u naselje, kao i za snabdijevanje hranom i sanitetskim materijalom, uslijed čega je došlo povećanja cijena i pogoršanja uslova života.

Od tada mnoge porodice pokušavaju izaći iz naselja u glavni grad Damask na različite načine, a jedan od najvažnijih izlaza je barikada u izbjegličkom kampu Al-Wafddien, nakon što daju basnoslovne sume novca oficirima i vojnim službenicima na tom mjestu.

Međutim, taj prelaz je već mjesec dana trajno zatvoren i svaki pokušaj da se izađe iz naselja jednak je samoubistvu.

O obimu patnje kroz koju prolaze stanovnici pod opsadom govorio je Abu Mohammed, jedan od onih čija je porodica pokušala pobjeći iz opkoljene Ghoute.

Abu Mohammed je rekao da mu je jedno dijete umrlo zbog bolesti i pothranjenosti, što ga je navelo na pokušaj bijega, u nadi da će sačuvati živote ostalih članova svoje porodice.

Objasnio je kako cijena hljeba košta 500 sirijskih lira (oko 25 dolara), dok cijena kilograma šećera iznosi 125 dolara, a riže 95 dolara.

Dodao je kako “više nije u mogućnosti hraniti svoju porodicu te da jedini spas vidi u bjegu iz ovog zatvora.”

Rizična avantura

Prije dvije sedmice nekoliko porodica je pokušalo preći preko barikade koja vodi u naselje Zabdin u mjestu Al-Malihah, a nakon toga u Jaramanu koja se nalazi pod kontrolom sirijskog režima.

Jedan broj njih uspio je u tom pokušaju, dok su se druge porodice našle pod paljbom oružja sirijskog režima, uslijed čega su neki poginuli i ranjeni.

Abu Qasim, aktivista iz mjesta Deir al-Asafir, kazao je da su snage sirijskog režima, stacionirane u blizini naselja Zabdin, “dozvolile nekim porodicama da napuste mjesto prije desetak dana, uprkos upozorenjima Slobodne sirijske armije na obmane režimske vojske i gađanje civila.

“Porodice su se odlučile na taj rizičan poduhvat budući da im je prijetila smrt od gladi, pa je tako u prvom danu naselje napustilo čak 50 porodica.”

Dodao je kako se drugog dana povećao broj onih koji žele napustiti mjesto, no prije nego su stigli na mjesto dogovora sa snagama režima, snajperisti su otvorili vatru na žene i djecu, uslijed čega su stradali jedna žena i dijete, ali to nije spriječilo druge porodice da nastave hrliti u mjesto Zabdin u nadi da će pobjeći od opsade.

Pojasnio je kako snage režima “odvode žene koje izlaze u obližnje mjesto Jarmanu, dok muškarce odvode u stanice snaga sigurnosti, s ciljem provođenja istrage, a ponekad i hapšenja.”

‘Oprema uskraćena borcima’

“Međunarodna zajednica ne samo da šuti po pitanju zločina sirijskog režima, nego je i saučesnik u blokadi nametnutoj civilima”, kazao je glasnogovornik Islamskog fronta, kapetan Islam Alloush.

On je rekao kako jedinstvena komanda u Istočnoj Ghouti ne štedi napore na okončanju blokade, u kojoj je sirijski režim okupio sve svoje elitne snage, uz prisustvo šiitskih milicija iz Libana i Iraka.

“Razbijanje ove opsade zahtijeva određenu vojnu opremu, ali je ona namjerno uskraćena borcima, što je najveći dokaz umiješanosti međunarodne zajednice, koja im, također, uskraćuje hranu i oružje”, tvrdi Alloush.

Ukazao je na “prisustvo korupcije i lopova, koji trguju životima civila, te da jedinstvena komanda radi na njihovom praćenju i hapšenju, kao i na zaštiti demonstranata, koji u posljednje vrijeme izlaze na proteste u Ghouti, tražeći da se kazne ovi lopovi, te rade na tome da se njihovi zahtjevi ispune.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sirijska opozicija poziva međunarodne donatore da spriječe humanitarnu krizu u ovoj toj državi. Za očekivati je da će zima donijeti još teže uslove i još manje hrane ionako napaćenom stanovništvu. 

Published On 16 Nov 2014

Šest i pol miliona interno raseljenih osoba je u Siriji. Mnogi su našli smještaj u školama i velikim dvoranama u sigurnijim krajevima zemlje. To sada predstavlja problem – jer moraju napustiti škole zbog početka nove školske godine.

Published On 25 Oct 2014
Više iz rubrike TEME
POPULARNO