Kad se udruže komšije i susjedi

Piše: Vedrana Maglajlija

Zastrašujuća fotografija prepolovljene kuće iz sela Fojnica pored Maglaja nakon majskih poplava obišla je cijeli svijet. Prikazana je tokom Donatorske konferencije u Briselu na kojoj su se prikupile stotine miliona eura pomoći, a ističe se i na stranicama općinskih projekata i poziva za obnovu domova.

Ipak, ova kuća donijela je donacije mnogima, ali ne i njenom vlasniku. Franjo Šupuković u Novu godinu ulazi bez doma, jer i uprkos mnogim obećanjima, nakon sedam mjeseci još nije dobio pomoć za sanaciju kuće u kojoj je živio 30 godina.

“Jedino mi je Crveni križ Federacije dao 800 maraka [400 eura] te pjevači Haris Džinović i Mile Kitić 2.000 maraka [1.000 eura]. Zvanično, od vlasti, ništa nisam dobio”, kaže Šupuković, koji sa suprugom sada živi kod sina, u kući pored.

Fotografska radnja Šabana Bubala bila je pod vodom
[Haris Kustura/Al Jazeera]

Ipak, uz pomoć poslovnih partnera s kojima je godinama radio, uspio je obnoviti prostor i nabaviti opremu potrebnu za posao.

“Firma iz Jelaha koja mi održava servis kopira dala mi je tri mašine. Jedna mašina je iz Beograda. Imao sam samo 2.000 eura, a oni su rekli da je uzmem i otplatim kad budem mogao. Na tom principu funkcionišemo.”

Bubalo u svojoj radnji osim fotografija s vjenčanja, matura i porodičnih okupljanja, drži i one manje lijepe – koje prikazuju njegov grad pod vodom. “Da ostane zabilježeno”, kaže.

Godina na izmaku za ove stanovnike poplavljenih mjesta biće zabilježena i po “političarima koji su ih tapšali po ramenu i obećavali”, ali i po ljudima koji su im pomogli da “izrone iz mulja”.

U 2015, kažu, nadaju se boljem životu i vremenskim prilikama.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO