Kina: U centru za odvikavanje od videoigara

Internet kafe u Pekingu: Prema podacima Ministarstva informacijskih tehnologija, u Kini postoji oko 113.000 internet kafića i barova (Fernando Moleres)

Nagrađivani fotograf Fernando Moleres fotografijom je zabilježio neke od najtežih primjera kršenja ljudskih prava, od izrabljivanja djece u Gvatemali do zatvaranja maloljetnika u prenatrpane zatvore u Sijera Leoneu.

Moleres je nedavno putovao u Kinu gdje se fokusirao na pacijente rehabilitacijskog centra za liječenje oboljelih od prekomjernog igranja videoigara, otkivajući na taj način problem koji nije toliko problem kršenja ljudskih prava koliko sveprisutnija nuspojava brzog kineskog ekonomskog rasta.

No, za Moleresa (51) njegove najnovije fotografije ne odstupaju mnogo od njegovih ranijih radova.

Nakon rada u Sijera Leoneu 2012. godine, osnovao je Free Minor Africa, nevladinu organizaciju koja ima cilj obrazovati maloljetnike zatvorene u zatvorima u zapadnoafričkim državama.

„Obrazovanje je moćan alat za rehabilitaciju. Vjerujem da je rehabilitacija način da se čovjek ponovno rodi“, kaže Moleres.

To je upravo ono što ga je privuklo da napravi fotografije kineskog rehabilitacijskog centra za osobe sa poremećajem prekomjernog igranja videoigara.

Novi pacijenti u centru ponekad provedu mnogo vremena u izolaciji u svojim sobama. Neki pokažu nedostatak interesa za svakodnevni život, odbijajući komunicirati sa drugima.

Izvor: Al Jazeera