Albanski transparenti, makedonske parole

Studenti u jednom glasu skandirali "Dosta je bilo šutnje", "Nećemo eksterno testiranje", "Nema pravde, nema mira"... (Al Jazeera)

Piše: Admir Fazlagić

Makedonski studenti još od prve najave ministra obrazovanja Abdulaćima Ademija za uvođenje eksternog testiranja za provjeru znanja studenata kategorično su odbacili ovu, prema njihovom mišljenju, sasvim neodgovarajuću reformu za ovaj cilj.

Naime, prvi prijedlog Ministarstva obrazovanja bio je da Komisija za akreditaciju univerziteta provodi eksterno testiranje studentima u drugoj i u četvrtoj godini, kako bi ocijenili njihovo znanje.

Studenti su ovaj prijedlog kategorično odbacili, smatrajući da se time neće postići pravi cilj, jer ovakav metod vide kao neadekvatan i da utiče na autonomiju univerziteta. Stoga su se okupili sredinom novembra i masovnim mirnim protestom iskazali svoje nezadovoljstvo.

Nakon njihove reakcije premijer Vlade Republike Makedonije Nikola Gruevski je izjavio da iza studentskih protesta stoji opozicija te da u namjeri za eksterno testiranje nema ništa loše.

Rekao je da nije riječ o eksternom, već o državnom testiranju studenata na svim univerzitetima u zemlji, da ova nova reforma u obrazovanju neće zahvatiti ove studente, već one u narednim generacijama koji se tek trebaju upisivati.

‘Obrazovanje – još jedan spomenik’

No, studenti su i na ovome uzvratili rekavši da protesti nisu partijski motivisani, već nadpartijski, nadnacionalni, neovisni i izražavaju njihovo akumulirano nezadovoljstvo, ne samo zbog ideje za uvođenje eksternog testiranja, već i zbog lošeg kvaliteta visokog obrazovanja generalno.

Vođeni tom idejom, studenti su se u srijedu okupili ispred platoa državnog Univerziteta Sv.Ćiril i Metodije u Skoplju i odlučno krenuli da masovnim mirnim maršom iskažu svoje nezadovoljstvo, ali i odlučnost da će se za zacrtane ciljeve boriti do kraja, onako kako to dolikuje studentima – generatorima društva.

Studenti su u jednom glasu skandirali “Dosta je bilo šutnje”, “Nećemo eksterno testiranje”, „Nema pravde, nema mira”…

Zanimljiv je bio transparent studenta na kojem je pisalo “Želite li da i od obrazovanja napravite spomenik?”

Studentima su se pridružili i srednjoškolci, kao i njihovi roditelji te brojni građani koji su izlaskom na proteste željeli dati podršku studentima jer, kako kažu, na mladima svijet ostaje.

Moćna poruka jedinstva

Ipak, ono što daje posebnu dimenziju ovim protestima jeste ujedinjenost bez razlike na vjersku, etničku ili pripadnost po bilo kojem osnovu.

Jedino je bilo važno biti realan i imati stav. Već dugi niz godina Makedonija je zemlja izrazito podijeljena etnički, toliko da je Skoplje postao jedan grad – s dva svijeta.  


Udruženi albanski i makedonski studenti [Foto: Admir Fazlagić]

Zaboravili smo kako izgledaju multikulturalni skupovi na kojima možete vidjeti zajedno i jedne i druge, a i ostale.

Čak i onda kada se radilo o mnogobrojnim zajedničkim problemima, građani nisu bili ujedinjeni zbog etničke podijeljenosti.

No, upravo su studentski protesti vratili nadu građanima kako su mladi svjesni da su zajedno mnogo snažniji i jači te da jedino tako mogu napraviti temelje za zdravu budućnost.

U cijeloj gužvi primjećujem nekoliko studenata Albanaca koji nose transparente i na albanskom uzvikuju parole protiv eksternog testiranja, a u tome im se pridružuju njihove kolege Makedonci i svi ostali.

I obrnuto, dok skandiraju studenti Makedonci, za njima svi ostali. Zvuči moćno, jedinstveno i usaglašeno. Jasno šalje poruku jedinstva.

Vidno iznenađen ovakvim prizorom prilazim im i pitam: ‘’Izvinite, možete li i želite li zajedno govoriti za medije?‘’ 

‘’Мožemo i hoćemo, naravno’’, ljubazno kaže jedna studentica.

Masovni pokret

Iz reda se izdvaja Mariglen Demiri Geni, student filozofije na državnom univerzitetu koji objašnjava srž studentskih problema i povod za njihovo masovno okupljanje.

‘’Već duže vrijeme su studenti u ‘knock downu’, dugo vremena su bili desubjektivizirani, evidentno bez ikakve svijesti. Ovo je dobro jer se vraća samopouzdanje kod studenata, studentska moć u društvu i ugled dolazi do izražaja.’’

U razgovoru s njim nije izostalo ni pitanje o spekulacijama da iza studentskih protesta stoji neka stranka. Dočarava da je ideja o eksternom testiranju samo povod za njihov protest, no razloga za njihovo nakupljeno nezadovoljstvo je mnogo.

‘’Makedonski student postaje svjestan svoje uloge i svog položaja u društvu, jer student je u svakoj varijanti političko biće. Stoga, sve što politika kreira direktno i indirektno zahvata studente, utječe na njihovu sadašnjost i budućnost, jer je on imanentan činitelj političke realnosti. Ne samo ovog društva, već svakog prošlog i budućeg“, objašnjava.

„Upravo zbog toga smatram, ali i vjerujem da će ovo prerasti u još masovniji pokret. Mi nemamo problema samo sa namjerom Vlade da sprovodi eksterno ili, kako sada kažu, državno testiranje. Problemi studenata su mnogobrojni, počevši od samog kvaliteta obrazovanja, uvjeta za studiranje, posebno studentskih domova u kojima borave studenti, pa sve do studentskog parlamenta koji ne brani interese studenata, već partijske ciljeve‘’, kaže Geni.

On potvrđuje ujedinjenost studenata kao i moć zajedničkog djelovanja.

Problemi su isti za sve

‘’Današnji masovni studentski marš koji je okupio studente svih etnikuma je znak prevazilaženja svih ranije nametnutih predrasuda, stereotipa i podjela po svakom mogućem osnovu. Zato smatram da treba prerasti u još veći masovniji pokret. Vidite, možemo kad hoćemo’’, objašnjava Mariglen Demiri.

Odmah do Demirija je njegov kolega i prijatelj, student makedonske nacionalnosti, koji  u svom predstavljanju nije htio kazati svoje ime i prezime, jer smatra da je dovoljno reći – student.

“Jednostavno se prelila čaša. Sve vrijeme studenti trpe. Smatram da je došlo krajnje vrijeme. Jedino što nam je preostalo je da izađemo na ulicu i da se borimo za svoja prava. Drago mi je da sam ovdje sa svojim kolegama Albancima i svima ostalima. Nama ništa drugo ne preostaje osim da se zajedno borimo i izborimo za ono što nam pripada. Svaki put kada probaju da nas izmanipuliraju, i plavi i crveni, mi ćemo se ujediniti da se borimo za naš cilj”, ističe ovaj student.

Geni, Afrodita, Ana, Saško, Amir, Zerina, Ajlin i Arben stajali su ispred zgrade Makedonske vlade, iskazujući svoje nezadovoljstvo protiv državnog testiranja, ali su, također, poslali snažnu poruku zajedništva, demonstrirajući visoku građansku svijest i percepciju svojih problema.

Jer problemi su isti za sve njih, njihov zajednički imenitelj je student, a ne etnička, vjerska ili partijska pripadnost.

Izvor: Al Jazeera