Polemike između Druza i Izraela

Druzi su se pobunili protiv prijedloga zakona o ''jevrejskoj državi'' (Reuters)

Piše: Mohammed Mohsen Watad 

Arapi koji žive unutar granica Zelene linije neprestano su na meti izraelskih okupatora. Ponekad su u pitanju pooštrene sigurnosne mjere, drugi put su to zakonske odredbe, dok je posljednji slučaj bio zakon o „jevrejskoj državi“, što je potaklo protivnike ovog zakona iz redova Druza da podignu svoj glas, posebno oni koji služe u izraelskoj armiji.

Usljed različitih stavova u kontekstu širenja kruga rasprave vezano za zakon o nacionalnoj državi jevrejskog naroda, lideri vladajuće stranke Likud u Izraelu tražili su izmjenu i dopunu zakona, čime bi se uključile stavke o davanju privilegija frakcijama čiji pripadnici služe u izraelskoj armiji.

Ovaj zahtjev – o davanju posebnog statusa onima koji služe u izraelskoj vojsci, a nisu Jevreji – uputio je Danny Danon, zamjenik vladajuće stranke Likud, premijeru Benjaminu Netanyahuu kao pokušaj da se izbjegnu kontroverze i razbije jedinstven stav Palestinaca sa teritorija okupiranih 1948, bez obzira na njihovu pripadnost, o konsenzusu za odbacivanje ovog zakona i nužnosti njegovom suprotstavljanju. 

Nakon pobune Druza protiv ovog zakona premijer Netanyahu je sazvao sastanak sa vođama druzijske sekte Al-Ma'roufije al-Tawhidija – koji su svojim pripadnicima pedesetih godina prošlog stoljeća uveli prisilnu regrutaciju u izraelsku vojsku – kako bi pružio pojašnjenje i došao do zajedničkog razumijevanja, s namjerom da se izbjegnu nesuglasice koje se tiču značenja i konotacija nacionalne države jevrejskog naroda.

Prekretnica

Jabr Hammoud, predsjednik foruma lokalnih druzijskih i čerkeskih vlasti, uputio je žestoke kritike izraelskoj Vladi zbog donošenja rasističkih zakona, te je potvrdio konsenzus o odbacivanju „jevrejske države“ kao temelja za uspostavljanje rasizma, sektaštva i isključenje Arapa.

Naglasio je nužnost pokretanja otpora, demonstracija i koraka u znak protesta, sve dok ne dođe do povlačenja ovog zakona, koji predstavlja egzistencijalnu prijetnju arapskom društvu.

Što se tiče inicijativa koje su pokrenule pojedine ličnosti vezano za stavke kojim bi se dale privilegije arapskim Druzima u okviru zakona o „jevrejskoj državi“, Hammoud u razgovoru za Al Jazeeru ističe kako se protivi ovom pristupu, čiji su motiv izbori i osvajanje glasova.

Pozvao je na odbacivanje prijedloga koji pristižu od osoba koje su stigle u zemlju prije nekoliko stotina godina i sada žele da dominiraju nad autohtonim stanovništvom, čiji korijeni u ovoj državi sežu na hiljade godina.

Smatra kako se palestinski Arapi nalaze na historijskoj političkoj prekretnici, te da ta prekretnica od njih zahtijeva ponovno sagledavanje cjelokupne slike odnosa i saradnje sa državom.

Obespravljeni Arapi

Basil Ghattas, zastupnik partije Nacionalna unija u Knessetu, tvrdi da su „zakon i pokušaji favoriziranja pojedinih grupa dio politike ‘zavadi, pa vladaj’, koju provodi Izrael, sijući sjeme smutnje i podjele na čijoj su meti kolektivni arapski identitet i fragmentacija društvene strukture Palestinaca sa teritorija okupiranih 1948, te njihova podjela na frakcije“.

Ghattas u razgovoru sa Al Jazeerom podsjeća na pokušaje odvajanja arapskih kršćana od palestinskog naroda kroz nametanje regrutacije u izraelskoj okupatorskoj vojsci i odluke Ministarstva unutrašnjih poslova da se dozvoli kršćanima registracija „aramejske nacije“ na ličnim kartama, kao i kontraverzni pokušaji vezani za nacionalnost, državljanstvo, rasističke zakone i rasnu diskriminaciju (aparthejd), koje Izrael nastoji nametnuti.

S druge strane, Amal Jamal, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Tel Avivu, smatra da „nacionalna država Jevreja“ zadire u principe jednakosti i krši prava, te po svim osnovama nanosi štetu Palestincima, budući da resurse, simbole, državu i teritoriju svodi samo na jevrejski narod. Iz tog okvira isključuje sve one koji nisu Jevreji, što potvrđuje da se tu ne nazire nikakva nada za bilo koju skupinu, pa čak i ukoliko bude u službi države, da prihvati njenu retoriku i proglasi lojalnost s ciljem ostvarivanja prava.

Što se tiče prijedloga pojedinih izraelskih lidera vezano za odobravanje budžeta i davanja privilegija pojedinim grupama u zajednici koja živi na teritorijama okupiranim 1948. u okviru zakona o ”jevrejskoj državi”, Jamal za Al Jazeeru pojašnjava da to spada u dio politike koja obuhvata i ostaje pri metodi „zavadi pa vladaj“, prisutnoj od samog uspostavljanja države.

Naglašava da ovi prijedlozi nisu ništa više od pokušaja da se apsorbira gnjev bez ikakvih praktičnih posljedica. 

Jamal kaže da će ovaj zakon dovesti do neutralizacije identiteta države izvan političke igre i podići ga na ustavni nivo bez mogućnosti žalbe, posebno zato što Tel Aviv ide u smjeru odvajanja komponenti društva prema nacionalnoj pripadnosti.

Istakao je da će se svima onima koji pripadaju arapskoj kulturi, u skladu sa ovim zakonom, poništiti pravo na suverenitet, te da se na osnovu njega politika države određuje u korist jevrejskog naroda, uz isključivanje palestinskih građana u zemlji iz bilo kakvih političkih garancija, gdje bi zakonske obaveze isključivo podlijegale volji i diktatu Jevreja.

Izvor: Al Jazeera