Hajdučka buna koja se pretvara u cunami

'Ako patimo zbog Mamića i izmišljenih crnih lista, patit će HNS i repka zbog nas dvista', poručuje Torcida (Getty Images)

Piše: Zdravko Reić

Hajdučka buna, to jest rat Hajduka i njegovih navijača protiv Hrvatskog nogometnog saveza, i to baš protiv predsjednika Davora Šukera i najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa Zdravka Mamića, uzela je maha da se pretvara u pravi tsunami. Hajduk će u subotu igrati protiv Zagreba bez prisustva publike, treći put uzastopno, ali će se prethodno na splitskoj Rivi, dakle u srce grada, održati veliki prosvjed protiv HNS-a.

S obzirom na to da se prošle subote, poslije neodigravanja derbija u Zagrebu protiv Dinama, čak 7.000 najvatrenijih okupilo na dočeku prvotimaca Hajduka na njegovom stadionu u Poljudu, računa se da će na prosvjednom mitingu biti blizu 20.000 navijača Hajduka, dok iz krugova bliskih klubu navijača Torcida priželjkuju i njih 30.000.

Na svim prilazima Splitu, na mostovima i nadvožnjacima, velikim plohama na zgradama – ispisane su pozivnice navijačima Hajduka da dođu na prosvjed. Također su ispisane i razne ružne poruke, jedna od njih u najvažnijoj gradskoj ulici:

“Ako mi patimo zbog Mamića i izmišljenih crnih lista, patit će HNS i repka zbog nas dvista.”

Bilo je zahtjeva da Hajduk, unatoč zabrani, otvori vrata stadiona za utakmicu protiv Zagreba, kako bi se pokazao dodatni prkos i protivljenje HNS-u, ali su iz tabora “bijelih” uputili apel navijačima da poslije prosvjednog mitinga ne dolaze ni blizu stadiona.

Uglavnom, situacija u Splitu i Dalmaciji baš je naelektrizirana tako da se strahuje od eventualnih izgreda, premda iz Torcide ulažu napore da prosvjedni miting (početak u 14 sati) prođe bez incidenata.

Solidarnost svih navijača

Navijačima Hajduka će se u prosvjedima na rivi pridružiti i članovi zadarskog Tornada te sinjski Maligani (oni su navijači košarkaških klubova), a podršku Torcidi dali su i Bad Blue Boysi, zatim šibenski Funcuti, pa i Varteks (najavili su da će istrčati u dresovima s naznakama podrške Hajduku), zatim mnoge navijačke skupine, i to ne samo iz Hrvatske nego i iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Navijači Hajduka ne odustaju od radikaliziranja prosvjeda protiv HNS-a, pa na vijesti da bi rukovodstvo “bijelih” sjelo za stol i raspravljalo s čelnicima nogometne organizacije odgovaraju negativno, protiv se bilo kakvom dijalogu dok Davor Šuker kao predsjednik i Zdravko Mamić kao dopredsjednik HNS-a ne podnesu ostavku.

Do koje mjere su navijači Hajduka napaljeni dokazuje i činjenica da su se htjeli obračunati s kadetima Dinama kad su ovi na pomoćnom terenu pobijedili vršnjake iz Hajduka s 4:2 i onda na centru zapjevali omiljenu pjesmu navijača: “Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad…”

Publika je tu pjesmu shvatila kao provokaciju, desetak najžešćih su pokušali provaliti na teren, trojici je to i uspjelo, ali su ih zaštitari ipak svladali.

Danima već jake policijske snage stacionirane su uokolo stadiona u Poljudu, a na subotnjem mitingu očekuje se prisustvo stotinjak pripadnika interventne policije.

Bez obzira na sva apeliranja da prosvjedni skup protekne u mirnom tonu, sigurno je da će se provesti u pirotehničkom ambijentu s bengalkama, raketama, petardama, topovskim udarima, pa postoji i makar mala mogućnost da se sve to otme kontroli i pretvori u orgiju divljanja.

I Mamiću zabranjen ulazak na Poljud

Hajduk sa svojim navijačima ima pravo na nezadovoljstvo i prosvjede, čak i žestoke, u verbalnom smislu i neumjerene, odnosno nedolične, ali ipak neodigravanje utakmice protiv Dinama, to jest solidariziranje s navijačima među kojima ima i huligana, nije bilo u redu. Radilo se o tome da je među pripadnicima Torcide koji su prošlog vikenda stigli u Zagreb na stadion u Maksimir bilo i onih kojima je to zabranjeno.

Dakle, na popisu MUP-a Hrvatske su 92 navijača Hajduka, od kojih 33 imaju sudsku zabranu, dok preostalih 59 policijsku. Navijači Hajduka postavili su ultimatum: “Ili ćete nas sve pustiti na tribine ili neće ići nitko”, pa su isposlovali da im se u prosvjedima pridruži i momčad Hajduka.

Zdravko Mamić, izvršni predsjednik Dinama, najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa, koji je – zanimljivo – također na policijskom popisu, pa ne smije na stadion Hajduka (potukao se sa bivšim  igračem “bijelih” Ivom Begom), izjavio je: “Čin Hajduka da ne nastupi u derbiju je najbezobrazniji u povijesti hrvatskog sporta.”

Kako god okrenuli čelni ljudi HNS-a, pa i politike, moraju ozbiljno shvatiti “Hajdučku bunu” iz Splita. Jednostavno, podcjenjivanje Splita kao nogometnog centra potpuno jednakog Zagrebu događa se godinama. Zaista je nepojmljivo da reprezentacija Hrvatske nije u Splitu igrala kvalifikacijsku utakmicu za bodove od 2. travnja 1997. do 10. svibnja 2011. godine, dakle punih 14 godina!

Na kraju, treba priznati da navijački neredi u Splitu nisu posebna novost, oni su na neki način tradicija, ali su sad doživjeli kulminaciju, jer je Hajduk već godinama u teškoj situaciji i navijači su mu jedini spas.

Zato je udruga Naš Hajduk od Gradskog vijeća Splita dobila još jedan mandat za sastav Nadzornog odbora i rukovodstva, koji bi pomogli spasiti splitski klub od bankrota.

Izvor: Al Jazeera